19 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για επιχειρήσεις και ξενοδοχεία αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους στη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και απαλλαγή των τελών παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου, αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο κάνοντας χρήση των σχετικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου να «ανακουφίσουν» σε κάποιο βαθμό όλους όσοι έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας για όσες εκ των επιχειρήσεων διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του covid-19, τον συμψηφισμό των ποσών που έχουν καταβληθεί εντός του διαστήματος απαλλαγής με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Συγκεκριμένα: Ο χρήστης (ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής) ακινήτου εντός του οποίου ασκείται δραστηριότητα, η οποία διεκόπη υποχρεωτικά λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του covid-19, θα υποβάλει στον δήμο, διά ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, αίτημα – υπεύθυνη δήλωση περί διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησής του, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του covid-19 και απαλλαγής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 25/1975 (Α΄ 74), ως δικαιούχος αυτής σύμφωνα με τη σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου και το άρθρο 37 παρ. 9 της Π.Ν.Π. 20.03.2020. Μαζί με την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση θα υποβάλλεται, ως συνημμένο, το Ε9 ή μισθωτήριο συμβόλαιο και αντίγραφο του εντύπου «Υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων – εργοδοτών (1) των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού covid 19, που έχει υποβληθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η υπηρεσία θα καταχωρεί στο σύστημά της τα υποβληθέντα στοιχεία και θα ενημερώσει ηλεκτρονικά τη ΔΕΔΔΗΕ για την απαλλαγή των δικαιούχων από την υποχρέωση καταβολής τελών καθαριότητας και φωτισμού και για διάστημα ίσο με το χρόνο διακοπής της δραστηριότητάς τους.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή των τελών παραχωρημένου κοινοχρήστου χώρου, αφορά όσες εκ των επιχειρήσεων διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του covid-19 και δεν έκαναν χρήση του χώρου 2. Καθώς και την τροποποίηση προηγούμενης απόφασης δημοτικού συμβουλίου περί τμηματικής καταβολής του τέλους κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο των αδειών για το έτος 2020 ως εξής:

v Ο υπόχρεος με τη χορήγηση της άδειας κοινοχρήστου χώρου να καταβάλλει το 30% του τέλους, όπως αυτό επαναπροσδιορίζεται, εφόσον αποφασιστεί η ως άνω προβλεπόμενη απαλλαγή. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται σε 2 δόσεις, ως ακολούθως:

v Έως τις 15/9 ποσοστό 35% του τέλους, έως τις 15/10 εξόφληση του υπολοίπου. 35%. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν για τις περιπτώσεις υπόχρεων που έχουν ήδη καταβάλει το 30% του τέλους και έχουν παραλάβει την άδειά τους θα συμψηφιστούν ισόποσα στις υπόλοιπες, προς καταβολή, δόσεις.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, τόνισε ότι οι απώλειες από τα δημοτικά έσοδα είναι τεράστιες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως ανέφερε από την απαλλαγή των δημοτικών τελών οι εκτιμώμενες απώλειες ανέρχονται σε 344.000 ευρώ, ενώ από την απαλλαγή παραχωρούμενων χώρων οι απώλειες εκτιμώνται σε 28.000 ευρώ. Όπως είπε ο δήμος αναλογίζεται το μεγάλο πλήγμα που έχουν υποστεί όχι οι επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες νοικοκυριά γι’ αυτό το επόμενο έτος θα μεριμνήσει για ελάφρυνση των δημοτικών τελών. «Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ήταν δυνητικές. Ο δήμος αποφάσισε να τις υλοποιήσει. Ο δήμος έρχεται να κάνει το καθήκον του απέναντι στις επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μακάρι να δοθούν περισσότερα εργαλεία από το κράτος ώστε να έχει τη δυνατότητα ο δήμος να κάνει ακόμα περισσότερα στους ανθρώπους αυτούς. Δυστυχώς τα μέχρι σήμερα εργαλεία που έχει δώσει το κράτος αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις και όχι τους ιδιώτες, που και αυτοί όταν είναι σε έναν δήμο σαν το Ρέθυμνο πλήττονται, καθώς μιλάμε για μια τουριστική περιοχή με χιλιάδες ανέργους αυτή την περίοδο. Ο δήμος θα τους βοηθήσει με σχετική απόφαση του το 2021 με σημαντικές ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη σε πληττόμενος ομάδες του πληθυσμού. Το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο όμως και για τον δήμο Ρεθύμνου που καταγράφει σημαντικές απώλειες στα δημοτικά του έσοδα εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Από την απαλλαγή που θα κάνουμε στα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού οι απώλειες εκτιμώνται σε 344.000 ευρώ και σε 28.000 ευρώ οι απώλειες από τα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου. Όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα από τη Φορτέτσα πέρυσι μέχρι τέτοια μέρα τα έσοδα μας ήταν 307.400 ευρώ. Φέτος είναι μόλις 2.700 ευρώ. Αντίστοιχα στον αιγιαλό πέρυσι τέτοια μέρα είχαμε εισπράξει 470.000 ευρώ φέτος μόλις 7.179 ευρώ, στο πάρκινγκ 240.937 ευρώ φέτος 147.000 ευρώ. Οι απώλειες θα είναι τεράστιες και θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε».