26 °C Rethymno, GR
29/07/2021

Απαράδεκτες παραλείψεις στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου

Της Αννίτας Πιτσιδιανάκη

Η ανυπαρξία χώρου αναμονής των επισκεπτών και ασθενών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και η ολιγωρία και προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω των αναγκαίων μέτρων που επιβλήθηκαν εξ αιτίας έξαρσης του κορονοϊού (COVID 19), η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνης, έχουν δημιουργήσει μια επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση, όπως την χαρακτηρίζουν οι ασθενείς του κέντρου.
Λόγω των πρόσφατα ληφθέντων μέτρων, οι ασθενείς επιβάλλεται να περιμένουν μέχρι να τους δεχθεί το ανάλογο ιατρείο, εκτός του κτιρίου, στην είσοδο της γραμματείας, αντιμετωπίζοντας τις όποιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και εν προκειμένω τον εξουθενωτικό ήλιο και τη ζέστη που είναι ιδιαίτερα έντονη και δυνατή στο συγκεκριμένο σημείο της εισόδου. Χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, ούτε καν ένα υποτυπώδες προσωρινό σκιάδιο, μια ομπρέλα ή μια τέντα οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν συνθήκες που συχνά δεν μπορούν να αντέξουν.
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί από τις 20 Αυγούστου και ενώ τα θέματα που έχουν προκύψει έχουν τεθεί υπόψη εγγράφως από τη διεύθυνση του κέντρου προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου και παρά τις συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες των επισκεπτών και ασθενών ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί. Προϊόντος του χρόνου, κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα συμβαίνει τον χειμώνα με το κρύο, τη βροχή, τον αέρα και την έκθεση των ανθρώπων σε αυτά τα καιρικά φαινόμενα. Σημειωτέον ότι αυτή την εποχή κυκλοφορούν και άλλοι ιοί εκτός του κορονοϊού.
Η αναμονή των ασθενών πρέπει να γίνεται αναμφισβήτητα σε στεγασμένο χώρο με ανθρώπινες συνθήκες και όχι στην ύπαιθρο ή στον διάδρομο των ιατρείων όπως γινόταν προ κορονοϊού. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχει και έχει προταθεί κατάλληλος χώρος για να εξυπηρετηθεί αυτή η ανάγκη και αφορά σε έναν αναξιοποίητο χώρο στο ισόγειο του ΚΕΦΙΑΠ, στον οποίο είχε φιλοξενηθεί παλαιότερα προσωρινά ο σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» και σήμερα παραμένει ελεύθερος, δεν λαμβάνεται καμία απόφαση και δεν δίδεται καμία έγκριση από τον αρμόδιο φορέα για να πραγματοποιηθεί αυτή η λύση ως η πλέον κατάλληλη.
Μια άλλη άξια παρατήρησης παράλειψη που επισημαίνουν οι επισκέπτες, είναι ότι δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στα γραφεία της γραμματείας προστατευτικά διαφανή πλαίσια, ώστε να υπάρχει επαρκής προστασία και παράλληλα να τηρούνται όλα τα απαραίτητα επιβαλλόμενα μέτρα.
Στους τόσο δύσκολους καιρούς που ζούμε και εν μέσω εποχής κορονοϊού, το Κ.Ψ.Υ. προσφέρει αναμφισβήτητα εξαιρετικά πολύτιμη υπηρεσία και βοήθεια σε συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τις όποιες αντιξοότητες, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού του. Θεωρητικά η στέγαση του κέντρου σε αυτό το χώρο είναι προσωρινή, έως ότου βρεθεί κατάλληλο κτίριο, πλην όμως επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της επαλήθευσης της γνωστής ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», για όσο διάστημα απαιτηθεί έως ότου βρεθεί μόνιμη στέγη, κύριοι υπεύθυνοι και αρμόδιοι επιληφθείτε των θεμάτων που απασχολούν και δημιουργούν προβλήματα σε αυτό το κέντρο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Ενός κέντρου που αποτελεί εγγύηση της ψυχικής ισορροπίας και θεραπείας ανθρώπων που υποφέρουν.