22 °C Rethymno, GR
17/04/2021

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Απογοητευμένος ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου με το νέο lockdown

Απογοήτευση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο του Ρέθυμνου μετά και την ανακοίνωση του περασμένου Σαββάτου, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται μια ακόμα εβδομάδα σκληρού lockdown στη χώρα, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού, το οποίο περιλαμβάνει και την απαγόρευση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ακόμα και με την υπηρεσία του click away. Οι έμποροι φαίνονται απελπισμένοι, ενώ διακατέχονται από αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το αύριο και κυρίως για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Οι έμποροι της Κρήτης ήρθαν προ δυσάρεστης έκπληξης στο άκουσμα της ανακοίνωσης, μιας και οι ίδιοι ευελπιστούσαν σε επαναλειτουργία των καταστημάτων τους στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με δεδομένο το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο του νησιού. Είχαν αποστείλει μάλιστα και σχετική επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 7 του Ιανουαρίου.

Όπως εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, το πρόβλημα δεν είναι η μια εβδομάδα παύσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο, ο οποίος για έξι μήνες κρατά τις επιχειρήσεις του κλειστές την ίδια στιγμή που χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις «τρέχουν». Οι άνθρωποι της αγοράς ελπίζουν τώρα και εύχονται τα μέτρα αυτά να είναι έκτακτα και όχι μόνιμα και σταθερά.

Οι έμποροι αγωνιούν και χαρακτηρίζουν αλλοπρόσαλλες τις κινήσεις της κυβέρνησης αδυνατώντας να κατανοήσουν το σκοπό και τον στόχο τους. «Παραμονή και προπαραμονή πρωτοχρονιάς καταγράφηκε μια μικρή κίνηση στην αγορά του Ρεθύμνου. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες της υπηρεσίας click away οι έμποροι προσπάθησαν βγάζοντας το εμπόρευμα στο πεζοδρόμια να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. Εκεί που περιμέναμε την επαναλειτουργία των καταστημάτων μας και ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι απαγορεύεται να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, έστω και με την υπηρεσία του click away σε όλη τη χώρα. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι το λουκέτο μιας εβδομάδας, αλλά το γεγονός ότι δεν ξέρουμε αν τελικά θα είναι όντως μια εβδομάδα ή αν το lockdown διαρκέσει πολύ περισσότερο. Το λιανεμπόριο αργοσβήνει, καθώς παραμένει με κατεβασμένα ρολά σχεδόν μισό χρόνο. Ευελπιστούμε και ευχόμαστε σε μια εβδομάδα να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Διαφορετικά με τα μέχρι τώρα δεδομένα κάθε μέρα χειροτερεύει η κατάσταση. Αν συνεχιστεί έτσι τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Περιμένουμε να δούμε τις νέες αποφάσεις σε σχέση με το πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τα καταστήματα και με ποιο τρόπο. Έχουμε απογοητευτεί πλήρως, επικρατεί απογοήτευση, αγανάκτηση και προβληματισμός. Περιμέναμε να ξεκινήσει η χρονιά με καλύτερους οιωνούς και τελικά μόνο απελπισία.

Αν και η αγορά όπως όπως «δούλεψε» με την υπηρεσία παραλαβής προϊόντων εκτός καταστήματος, το λεγόμενο εμπόριο του πεζοδρομίου την παραμονη της πρωτοχρονιάς δίδοντας μικρές ανάσες στην «παγωμένη» αγορά, η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον εξαιρετικά κρίσιμη, με δεδομένο ότι το δίμηνο Γενάρη – Φλεβάρη ακόμα και σε καλές για την αγορά χρονιές είναι «νεκρό» από πλευράς αγοραστικής κίνησης, πόσο μάλλον φέτος που στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. «Η εκπτωτική περίοδος θα ξεκινούσε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου που διαρκεί μέχρι το Φλεβάρη και μετά στην Κρήτη συνεχίζεται η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος μέχρι τον Μάρτιο. Με αυτά τα δεδομένα όμως δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για εκπτώσεις από τη στιγμή που η αγορά είναι κλειστή. Όταν ανοίξει θα δούμε πως θα προσαρμοστούν οι εκπτωτικές περίοδοι» τόνισε ο κ. Πολιουδάκης.

Απαλλάσσονται από το ενοίκιο Ιανουαρίου οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές έως τις 11/1

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου με κρατική εντολή, λόγω πανδημίας, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο τον μήνα Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε:

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο.

Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.