18 °C Rethymno, GR
01/10/2020

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΞΥΛΟΥΡΗ

Αποκαλυπτικές και συγκλονιστικές οι καταθέσεις μαρτύρων για το έγκλημα στα Ανώγεια

Το διπλό έγκλημα που έγινε στα Ανώγεια το βράδυ του Σαββάτου Μαΐου, όπου σκοτώθηκαν από σφαίρες ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ανακρίτριας Ρεθύμνου, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότερο να φωτιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκε και να φανούν τα πραγματικά περιστατικά. Στον τόπο του εγκλήματος, όπως είχε διαφανεί από την πρώτη μέρα, είχαν βρεθεί πάρα πολλά άτομα, αυτόπτες μάρτυρες της υπόθεσης.

Στο διπλό έγκλημα φέρεται ο 30χρονος Γ. Ξυλούρης να πυροβόλησε και να σκότωσε τον 63χρονο Λευτέρη Καλομοίρη, ενώ ο 29χρονος γιος του Λ. Καλομοίρη, καθ’ ομολογία του ιδίου, πυροβόλησε και σκότωσε τον Γ. Ξυλούρη.

Η ανακρίτρια καλεί σταδιακά όλα αυτά τα άτομα να καταθέσουν τι γνωρίζουν και οι μαρτυρίες τους είναι αποκαλυπτικές και συγκλονιστικές.

Θείος του Γ. Ξυλούρη, ο οποίος φέρεται το μοιραίο βράδυ να καθόταν στο καφενείο της οικογένειας Ξυλούρη, με τον πατέρα του 30χρονου νεκρού, στην κατάθεση του στην ανακρίτρια αναφέρει ότι είδε τον 29χρονο γιο του Λ. Καλομοίρη, που έχει προφυλακιστεί, να είναι εκτός εαυτού και τον πατέρα του με ένα ακόμη συγγενή τους να προσπαθούν να τον συγκρατήσουν.

«Για τον καυγά που προηγήθηκε δεν γνωρίζω κάτι, δεν είδα. Κάποια στιγμή άκουσα φασαρία έξω από το καφενείο και βγήκα. Είδα τον Λευτέρη Καλομοίρη και τον ….να προσπαθούν να συγκρατήσουν τον Μανόλη Καλομοίρη, ο οποίος κρατούσε ένα όπλο και σημάδευε προς το σπίτι του ανιψιού μου. Ρώτησα τον Λευτέρη με ποιον τα έχουν, προσπαθούσα να καταλάβω τι είχε συμβεί και άκουσα μια άλλη φωνή να λέει τα κοπέλια, τα κοπέλια. Ο Μανόλης Καλομοίρης έπαιξε δύο μπουνιές στον πατέρα του που προσπαθούσε να τον ηρεμήσει. Εκείνος όμως ήταν αφηνιασμένος, εκτός εαυτού και έβριζε άσχημα λέγοντας ότι θα τον σκοτώσει».

Ο θείος του 30χρονου Γιώργου Ξυλούρη στη συνέχεια περιγράφει πώς ανέβηκε στο σπίτι του ανιψιού του, όμως την ίδια στιγμή κατέβαιναν η γυναίκα του και ένα ακόμα άτομο λέγοντας του πως είχε φύγει. Ο μάρτυρας, όπως είπε, έτρεξε προς το σημείο της συμπλοκής και κατεβαίνοντας από τις σκάλες άκουσε πυροβολισμούς. Μεταξύ άλλων κατέθεσε ότι: «Μπήκα μέσα στο σπίτι με τον πατέρα του Γιώργη και ανεβαίναμε στις σκάλες. Ακούγαμε τον Μανώλη, όσο ανεβαίναμε να φωνάζει και να βρίζει. Όταν έφτασα στο διαμέρισμα έψαξα τον Γιώργη στην κρεβατοκάμαρα. Δεν τον βρήκα. Η γυναίκα του ούρλιαζε. Τους είπα ότι έφυγε. Εκείνοι έφυγαν. Εγώ ήμουν ο τελευταίος που έφυγα από το σπίτι. Όταν κατέβαινα στις σκάλες άκουσα τους πυροβολισμούς. Όταν έφτασα είδα άτομα να κρατούν τον Γιώργη. Άκουσα τη μάνα του Μανώλη να λέει «.. και τον πατέρα σου σκότωσες;». Είδα τον Μανώλη Καλομοίρη να έχει πάρει αγκαλιά τον πατέρα του. Τον Γιώργη τον κρατούσαν δυο χωριανοί για να τον βάλουν στο αγροτικό άλλου συγχωριανού (τους κατονομάζει όλους). Ήταν πολλά άτομα εκεί αλλά από τον πανικό μου θυμάμαι μόνο τέσσερις που θα σας αναφέρω. Τα άτομα αυτά βοήθησαν για να βάλουμε τον Γιώργη στην καρότσα. Όταν άκουσα τη μάνα του Μ. Καλομοίρη να λέει «σκότωσες και τον πατέρα σου;», εγώ του είπα «.. ένα παιχνίδι το έβγαλες», εννοώντας ότι τους σκότωσε και τους δύο. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που είπα και ούρλιαζα να φύγει το αυτοκίνητο διότι πίστευα ότι ο Γιώργης είναι ζωντανός».

Ο μάρτυρας συνεχίζοντας υποστήριξε πως ήξερε πως παλαιότερα οι οικογένειες είχαν μια κτηματική διαφορά που όμως είχε λυθεί. Παράλληλα, φέρεται να ανέφερε πως κάποια παιδιά που ήταν εκεί στην αρχή της συμπλοκής του είπαν πως όλα έγιναν επειδή ο Γιώργος Ξυλούρης πάρκαρε το αυτοκίνητο του απέναντι από το σπίτι του 29χρονου και εκείνος του είπε να το πάρει από κει.

 

«Εγώ βρήκα το όπλο, το πήρα και το φύλαξα»

Καταθέτοντας στην ανακρίτρια ένας συγγενής του Γιώργου Ξυλούρη ανέφερε πως αυτός πήρε το όπλο του 30χρονου νεκρού από το σημείο της ένοπλης συμπλοκής και το φύλαξε. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν ήταν μπροστά στη συμπλοκή αλλά φτάνοντας εκεί είδε πεσμένο κάτω τον Γιώργο Ξυλούρη. Όπως αναφέρει, «ήταν και ο 29χρονος και τότε του είπα ίντα μπρε έκανες επά. Είδα δύο άτομα κάτω, τον Ξυλούρη και τον Λευτέρη, δεν ήξερα αν ήταν νεκροί, μόλις είδα τον Ξυλούρη κάτω τον αγκάλιασα».

Υποστήριξε επίσης ότι μαζί με δύο ακόμα άτομα μετέφεραν τον 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη στην καρότσα του αυτοκινήτου του 23χρονου που επίσης τραυματίστηκε στη φονική συμπλοκή. «Όταν σήκωσα τον Ξυλούρη μαζί με τον …. πάτησα ένα όπλο, ήταν το όπλο του Ξυλούρη, το γνώριζα, ήταν ένα Glock 19. Έσκυψα και το πήρα για να μην το πάρει άλλος δεδομένου ότι ήταν μεγάλη η αναταραχή στο σημείο και υπήρχε κίνδυνος».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας υποστήριξε πως φτάνοντας στο Κέντρο Υγείας συνειδητοποίησε ότι πάνω στην ίδια καρότσα εκτός από τον Γιώργο Ξυλούρη ήταν και ο Λευτέρης Καλομοίρης.

Για το όπλο που είχε πλέον μαζί του ανέφερε ότι σκέφτηκε πως έπρεπε να το αδειάσει: «Σκέφτηκα ότι υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη του όπλου του Ξυλούρη και επειδή το όπλο δεν έχει ασφάλεια πήγα στην τουαλέτα για να αδειάσω τη θαλάμη. Είδα τότε ότι δεν υπήρχε σφαίρα μέσα. Πήγα στο αυτοκίνητο και έβαλα το όπλο μέσα σε μια σακούλα. Δεν παρέδωσα το όπλο αμέσως στην αστυνομία γιατί εκείνη την ώρα φύγαμε, μετά μας έδωσαν τον νεκρό την επόμενη μέρα και τον κηδέψαμε, φύγαμε στις 4 επικρατούσε ένα χάος και τελικά γνωρίζοντας ότι έπρεπε να παραδοθεί το όπλο το πέταξα σε ένα ταρατσάκι στο οποίο μόνο η οικογένεια του Ξυλούρη έχει πρόσβαση και το είπα στον αδερφό του Γιώργου, τον Δημήτρη», είπε στην ανακρίτρια.