20 °C Rethymno, GR
19/04/2021

Απολογισμός έργου για το 2020 του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης

Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που πρεοέκυψαν σε κάθε επίπεδο το 2020,λόγω της υγειονομικής κρίσης,θετικά αποτιμά το έργο του Διαδημοτικού Λιμενικού  Ταμείου Ρεθύμνης,η πρόεδρος του Δ.Σ. Ρένα Κουτσαλεδάκη στον απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα,επισημαίνοντας ότι η στενή συνεργασία του Δ.Λ.Τ.Ρ. με τα αρμόδια υπουργεία ήταν αποτελεσματική σε ότι αφορά την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων  μελετών και έργων.

Όπως αναφέρει η κ.Κουτσαλεδάκη:«Το 2020 στάθηκε στιγμή αφετηρίας μιας πρωτόγνωρης κρίσης που ταλανίζει ακόμα το παγκόσμιο οικονομικοκοινωνικό γίγνεσθαι.Το Ρέθυμνο έχει επηρεαστεί από το όλο σκηνικό  όπως συμβαίνει σε κάθε ζωντανή πόλη.Παρόλη την οικονομικά θολή μας εικόνα,  παρουσιάζεται ο απολογισμός έργων και σχεδιασμών ενός νευραλγικού τομέα ανάπτυξης  αυτό του Λιμενικού Ταμείου με Διαδημοτικό χαρακτήρα άλλα και δυναμική. Επιμένει στην κατάστρωση μελετών και στην αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για ένταξη έργων και  αναγκών του.Αναζητά άξονες που δημιουργούν νέες συνθήκες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής  των κατοίκων μας και των επισκεπτών.Προσβλέπει στην αειφόρο ανάπτυξη του,στην εξοικονόμηση  ενέργειας σε κάλυψη αναγκών λιμενικών υποδομών,σε λύσεις που συνδράμουν στην καλύτερη  λειτουργικότητα της χερσαίας και λιμενικής του ζώνης.Παράλληλα κύριο μέλημα του αποτελεί η  δημιουργία προϋποθέσεων που εξασφαλίζουν διασύνδεση του λιμένα Ρεθύμνης με άλλα όμορα  λιμάνια,αλιευτικά καταφύγια μαρίνες και λιμενίσκους, με ασφάλεια,προάγοντας το τουριστικό μας προϊόν.

Η θετική εικόνα διεκδικήσεων και χρηματοδοτήσεων και μελετών, ευόδωσαν διότι υπήρξε στενή συνεργασία της Υπηρεσίας, παρά την υποστελέχωσή της,με τα  αρμόδια  Υπουργεία.Σεβόμενοι την ιστορία και τον πολιτισμό μας,φροντίδα μας αποτελεί τα λιμάνια αρμοδιότητας μας να αναπτύσσονται αρμονικά, φιλικά προς το περιβάλλον,τον άνθρωπο και τα άτομα  με προβλήματα όρασης και κίνησης.Να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας ολοένα και περισσότερα.Να συμβάλλουν στο ενεργειακό αποτύπωμα του τόπου μας και της τοπικής ταυτότητας του. Να θέτουν  γέφυρες  προώθησης του ζωντανού πλούτου θαλάσσιας ζωής και τοπικής οικονομίας.Γιατί ας μην  ξεχνάμε ότι Ρέθυμνο και θάλασσα αλληλοσυμπληρώνονται και πορεύονται μαζί».

Αναλυτικά,η κ.Κουτσαλεδάκη παρουσιάζοντας τα έργα που δρομολογήθηκαν  και άλλα που σχεδιάστηκαν το 2020,αναφέρει:

– Η κατάστρωση Γενικού Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού λειτουργιών λιμένα  και θεσμοθέτησης για πρώτη φορά σχεδίου χρήσεων γης και θαλάσσιας ζώνεις.Αποτελεί ακρογωνιαίο  λίθο ανάπτυξης μιας και τα επόμενα χρόνια κανένα λιμάνι εθνικής σημασίας δεν θα μπορεί να διεκδικήσει  σοβαρές χρηματοδοτήσεις χωρίς αύτη. Προϋπολογισμός μελέτης 120.000 ευρώ.

 

  • Ίδρυση Υδατοδρομίου Ρεθύμνης

Το όραμα της Διοίκησης για διασύνδεση του προορισμού μας   με αλλους τουριστικούς τελεσφόρησε και μάλιστα με πανελλήνια πρωτιά στην εξασφάλιση της άδειας  ιδρυσης του από το Υπουργείο Μεταφορών .Πολλαπλά τα οφέλη μιας τέτοιας δραστηριότητας εν μέσω  κορονοιού με ελάχιστα αναπτυξιακά έργα σε δράση. Ενδυναμώνεται η ύπαρξη και άλλης πύλης εισόδου  εκτός από το λιμάνι για το νομό.

Εκτίμηση προϋπολογισμού κατασκευής 150.000Ε .

 

  • Η δημιουργία Αλιευτικού Καταφυγίου Σκαλέτας.Προϋπολογισμός έργου 6.000.000Ε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεις και Τροφίμω .

Κατασκευάζεται λιμάνι πλήρως εξοπλισμένο σε λιμενικές υποδομές, οικίσκο με μέσα αντιρρύπανσης, γερανό ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών όπου θα ελλιμενίζει 70 σκάφη.Θέτει την εξέλιξη και την  ανάπτυξη της αλιείας στην ευρύτερη περιοχή αφού στο βόρειο τμήμα του Νομού θα είναι το μοναδικό.

Προωθώντας την αειφορία της θάλασσας θέτει προϋποθέσεις αξιοποίησης του ζωντανού θαλασσίου πλούτου προϊόντων στη διατροφή μας αλλά και στον αναπτυσσόμενο γαστρονομικό τουρισμό.

 

  • Η χρηματοδότηση προτάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που αφορούν σύνταξη σχεδίων και μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών του.Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης  για την εκπόνηση μελετών ανέρχεται τα 2.371.004,46 € και αφορά στις περισσότερες από τις  λιμενικές εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του ΔΛΤΡ στο Νομό Ρεθύμνης. Το λιμάνι Ρεθύμνου και  οι χερσαιοι χώροι του συμμετέχουν με τις εξής μελέτες:

 α)Οριστικές μελέτες κατασκευής έργων: «Μελέτη έργων εγκατάστασης πρόσδεσης  κρουαζιεροπλοίου λιμένος Ρεθύμνου» προϋπολογισμού 542.629,26 Ε.

 Σκοπός της μελέτης   αυτής είναι η αναζωογόνηση του τουριστικού προϊόντος στο Ρέθυμνο με νέες λειτουργίες και  δραστηριότητες εξυπηρέτησης των κρουαζιεροπλοίων σε υποδομές δημιουργώντας υπεραξία   στη λιμενική εγκατάσταση και βεβαίως στην οικονομική ζωή της πόλης.

 β)Βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής Κιουλούμπαση εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος  Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 276.681,60 €. Η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής Ενετικού λιμένα, εμπορικού μέχρι το φρούριο Φορτέτζα ,η βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση των σκιαδιών  των καταστημάτων , των πεζοδρομίων με οδεύσεις τυφλών, η ανάδειξη φωτισμού ,οι  φιλοτεχνικές παρεμβάσεις είναι τα αντικείμενα μελέτης του.

 γ)Μελέτη χωροθέτησης λιμενικών υποδομών διακίνησης οχληρών φορτίων Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 70.343,15 €. Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονηθεί χωροταξική μελέτη θέσεως  εμπορικού λιμένα .Η σημαντικότητα της μελέτης αυτής είναι αυταπόδεικτη, εφόσον επιχειρείται

για πρώτη φορά η διερεύνηση κατάλληλης θέσης στην ακτογραμμή του Ρεθύμνου, έξω από τον αστικό ιστό, προκειμένου να χωροθετηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση της  διακίνησης οχληρών και χύδην φορτίων. Με αυτό τον τρόπο, οι πολύ σημαντικές για την οικονομία του τόπου μας δραστηριότητες αυτές, θα απεμπλακούν από το ιστορικό κέντρο και την ζώνη  τουρισμού του Ρεθύμνου, επιτρέποντας τη διάκριση των λιμενικών δραστηριοτήτων και την  παγίωση της υφιστάμενης λιμενικής εγκατάστασης Ρεθύμνου σε λιμάνι για τον τουρισμό και  τους κατοίκους.

 δ)Ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου Τελωνείου στο ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου καθώς και του  περιβάλλοντος χώρου αυτού, προϋπολογισμού 696.669,39 €. Σκοπός του μελετητικού αυτού έργου, είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου αυτού που βρίσκεται στην πιο πολυσύχναστη περιοχή του Ρεθύμνου, το Ενετικό λιμάνι, μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς.

 ε)Μελέτη αποκατάστασης αιγυπτιακού φάρου ενετικού λιμένα Ρεθύμνου, προϋπολογισμού  140.616,57 €. Ο φάρος του Ρεθύμνου αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα αιγυπτιακό φάρο της Κρήτης μετά το φάρο των Χανίων. Η μελέτη θα περιλαμβάνει την πλήρη αρχιτεκτονική, γεωμετρική και δομική αποτύπωση του μνημείου, αποτύπωση των ρηγματώσεων, τη στατική  επάρκεια του μνημείου, ώστε να καταγραφούν τα κατάλληλα μέτρα στερέωσης και αποκατάστασης  του φάρου. Τέλος θα μελετηθεί ο φωτισμός του μνημείου και η εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις γειώσεων.

 ζ)Αναφορικά στο λιμάνι Αγίας Γαλήνης που βρίσκεται στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, χρηματοδοτήθηκε μελέτη:χωροταξικός σχεδιασμός και ανάπτυξης του λιμένα  Αγίας Γαλήνης, προϋπολογισμού 294.429,79 €.

Ενώ στα λιμάνια Πανόρμου, Μπαλί και  Σισσών του Δήμου Μυλοποτάμου χρηματοδοτήθηκαν μελέτες ως εξής:

Λιμένας Μπαλί:  Προϋπολογισμού 148.526,57 €

Λιμένας Σισσών: προϋπολογισμού 24.430,15 €

Οι μελέτες των παραπάνω έργων είναι βαρύνουσας σημασίας διότι η διασύνδεση  του λιμένα Ρεθύμνης με όμορα λιμάνια και μαρίνες περιφερειακά κρίνεται απαραίτητη  για τη ανάπτυξη του τόπου μας τουριστικά και με προοπτική.

 

  • Κατάστρωση Μελέτης Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων με την δημιουργία Κόμβων στην είσοδο Μαρίνας και Εμπορικού Λιμένα Ρεθύμνης,προϋπολογισμού  24000Ε 

-Συνεργαζόμαστε με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την  εξεύρεση άξονα χρηματοδότησης της μελέτης θωράκισης του προσήνεμου μώλου λιμένα  άρα και της Παλιάς μας πόλης από τον κυμματικό πλημμυρισμό.

Αξία έργου προϋπολογισθέντος 14.000.000Ε

-Από το ιδιο Υπουργείο διερευνάται άξονας χρηματοδότησης της μελέτης συνολικής αντιμετώπισης της εκβάθυνσης λειτουργικών βαθών λιμένα με   προϋπολογισμό 2.000.000 Ε.

-Περατώθηκε η αντικατάσταση ξύλινου διαδρόμου χερσαίας ζώνης με προϋπολογισμό  έργου 100.000Ε ενώ η μελέτη ανάδειξης φωτιθσμού του που ολοκληρώθηκε, θα τον  αναδείξει όταν τοποθετηθούν φωτιστικά LED . Προϋπολογισμός έργου 120.000Ε.

Μελέτη φωτισμού Ενετικού Λιμένα  και αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων   και λαμπτήρων για την αισθητική και συνάμα ενεργειακή αναβάθμιση του τοπίου με LED.

Προϋπολογισμός έργου 140.000Ε.

Αντικατάσταση ιστών στη Μαρίνα Ρεθύμνης,  προϋπολογισμός έργου 100.000Ε  για ενεργειακή αναβάθμιση από χρηματοδότηση ΠΔΕ Υπουργείου Ναυτιλίας .

 -Προμήθεια και νηολόγηση αντλίας  για τη στήριξη του έργου της εκβάθυνσης  των λειτουργικών βαθών λιμανιού, προϋπολογισμού 120000Ε .

 -Προμήθεια πλωτής προβλήτας  με χρηματοδότηση από ΠΔΕ Υπουργείου  Ναυτιλίας σε αντικατάσταση παλαιότερης προβλήτας Α’ .Ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων ,pillars τροφοδοσίας νερού και ρεύματος είναι απαιτητός και εξελίξιμος.

Στόχος προώθησης των λιμενικών υποδομών-Προορισμού Ρεθύμνης στον χώρο της κρουαζιέρας.Οι υγειονομικές συνθήκες μπορεί να μην ευνοούν τώρα  αλλά η δυναμικά εξελισσόμενη προώθηση της θα αποφέρει στο μέλλον .