22 °C Rethymno, GR
20/09/2020

ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΕ Α’ ΚΑΙ Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Αποσωλήνωση» και «λίφτινγκ»…

Ήταν η αιτία όλα τα χρονόμετρα να σταματήσουν. Κάθε μορφή δραστηριότητας στους αθλητικούς χώρους να «παγώσει». Κάθε μορφή αγωνιστικής υποχρέωσης αθλητών αλλά και σωματείων να ανασταλεί. Η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα πρόληψης που λήφθηκαν, έβαλαν σε μια άλλη μορφή «εντατικής» όλα τα πρωταθλήματα των ομαδικών αθλημάτων. Μήπως όμως αυτή η διακοπή να είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επέλθουν και κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της εικόνας τους, όταν θα πάρουν «εξιτήριο» στην κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οικονομικός… βραχνάς

Πάντως όταν έλθει αυτή η «κανονικότητα» που σίγουρα δεν θα έχει για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα μια διαφορετική μορφή από αυτή που γνωρίζαμε και βιώναμε στην προ κορονοϊού εποχή, θα φέρει μαζί της και αρκετές επιπτώσεις της πανδημίας που θα επηρεάσουν μαζί με την κοινωνία και τον σημαντικό τομέα του αθλητισμού. Μια από αυτές τις επιπτώσεις αναμφίβολα θα είναι και το οικονομικό κομμάτι που σχετίζεται με τα ομαδικά κυρίως σπορ και αναμένεται να δημιουργήσει μια αγωνιστική εικόνα, το επίπεδο της οποίας δεν θα μοιάζει με εκείνο που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Η κρίση που ήδη έχει αρχίσει να μελετάται απ τους πιο ειδικούς, προβληματίζει στο μέγεθός της και τους υπόλοιπους. Και αν στα πιο οργανωμένα σωματεία οι διοικήσεις σκέφτονται τις γνωστές περικοπές, ο ανθρώπινος νους όλων εκείνων που κρατούν τις τύχες των λιγότερο οργανωμένων στα χέρια τους έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί σενάρια που δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευοίωνα.

Προτάσεις για… επιβίωση

Ένα ομαδικό άθλημα που σίγουρα θα γνωρίσει σε ένα αξιοπρόσεκτο βαθμό τις επιπτώσεις της πανδημίας με οποιαδήποτε μορφή θα έχουν αυτές είναι και το γυναικείο ποδόσφαιρο, όπου η ομάδα του Αστέρα Ρεθύμνου έχει καταφέρει στην μικρή χρονική διάρκεια ύπαρξή της στο Πανελλήνιο στερέωμα να πετύχει ήδη πολλά. Όπως και την φετινή χρονιά που δεν ολοκληρώθηκε και μέχρι την χρονική στιγμή που έκλεισαν οι «βαριές πόρτες» των γηπεδικών εγκαταστάσεων, οι «κυρίες» της Σοχώρας, διεκδικούσαν με αξιώσεις την άνοδο τους στα «σαλόνια» του αθλήματος, την Α’ Εθνική κατηγορία.

Τι θα γίνει λοιπόν με την περίπτωση των εκπροσώπων του «ασθενούς φύλλου» στο… λαοφιλές έπειτα από την απόφαση για οριστικό τερματισμό των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, στα οποία ανήκουν και οι Εθνικές κατηγορίες του γυναικείου ;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Ρ.Ν.», οι υπεύθυνοι των γυναικείων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων στην διοργανώτρια ΕΠΟ, εξετάζουν προσεκτικά ένα πλάνο που περιλαμβάνει αναδιάρθρωση στις 2 πρώτες ιεραρχικά κατηγορίες (Α’ και Β’ Εθνική), μια πρωτοβουλία που αν τελικά αποφασιστεί, η υλοποίησή της θα δώσει και μια οικονομική «ανάσα», τόσο στην Ομοσπονδία με τις επιχορηγήσεις, όσο και στις ομάδες – μέλη της με τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με το πλάνο αυτό, η Α’ Εθνική που φέτος αποτελούνταν από 12 ομάδες (ανάμεσα τους και ο ΟΦΗ) μπορεί να αναδιαρθρωθεί σε 2 ομίλους των 10 ομάδων ο καθένας (Βόρειος και Νότιος), σύμφωνα φυσικά με την γεωγραφική θέση των δύο ομάδων. Για να πραγματοποιηθεί αυτό όμως, από τους 4 ομίλους της Β’ Εθνικής, δεν θα προβιβαστούν μόνο οι πρωτοπόροι, αλλά και οι 2οι στον βαθμολογικό πίνακά τους. Στην περίπτωση του 3ου Κρητικού Ομίλου, η απόλυτη ισοβαθμία Εργοτέλη και Αστέρα Ρεθύμνου μέχρι και την διακοπή των πρωταθλημάτων ευνοούσε την ομάδα του Ηρακλείου με την μικρή διαφορά τερμάτων.

Αν όμως τελικά η αναδιάρθρωση λάβει χώρα, τότε και οι «κυρίες του Αστέρα» θα αποτελέσουν μια από τις ομάδες που θα συγκροτήσουν τον Νότιο όμιλο της κατηγορίας. Η παρουσία των δύο αυτών γκρουπ και θα μειώσει τα χιλιόμετρα των ταξιδιών προς Μακεδονία, όπου βρίσκονται και αρκετές από τις ομάδες τις Α’ Εθνικής, αλλά και την ενδεχόμενη ύπαρξη πολυήμερης διαμονής μακριά από το Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με το ίδιο πλάνο, που πάντως συναντά αντιδράσεις από κάποιες ομάδες της Α’ Εθνικής που το έχουν πληροφορηθεί, περιλαμβάνει αναδιάρθρωση και στην Β’ όπου υπάρχει η ιδέα να δημιουργηθούν 4 Όμιλοι των 9 ομάδων, έναντι 3ων των 8 και ενός των 10 ομάδων που ίσχυσε στο φετινό πρωτάθλημα. Πάντως οι άνθρωποι της ΕΠΟ που βλέπουν με θετικό μάτι την περίπτωση της αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες δεν αναμένεται να κατασταλάξουν στις τελικές αποφάσεις πριν από τον Ιούνιο.