25 °C Rethymno, GR
29/07/2021

Αποφοίτηση του Β’ Κύκλου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου

Αυτή τη σχολική χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε την καθιερωμένη τελετή αποφοίτησης του Β’ κύκλου. Όμως, μέσα σε ένα εύθυμο και συνάμα συγκινητικό κλίμα οι εκπαιδευόμενοι του Β’ κύκλου του ΣΔΕ Ρεθύμνου παρέλαβαν τα απολυτήριά τους στο προαύλιο του σχολείου.

Τα συναισθήματα ήταν ποίκιλα. Από τη μια οι εκπαιδευόμενοι ένιωθαν μεγάλη περηφάνια που κατάφεραν να πάρουν το απολυτήριο του Γυμνασίου, παρά τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και από την άλλη λύπη που αποχαιρετούσαν το σχολείο που μοιράστηκαν εμπειρίες και γνώσεις για δύο χρόνια.

Η αποφοιτούσα του Β’ κύκλου Περάκη Κρυσταλλία, που έπαιρνε κάθε μέρα δύο λεωφορεία για να συμμετάσχει στο ταξίδι της γνώσης, χάρισε στο σχολείο τον πρώτο πίνακα που ζωγράφισε στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης, καθώς, όπως είπε, ήθελε να μείνει στο δεύτερο σπίτι της και μίλησε παράλληλα για τις εμπειρίες που είχε: «Χρέος μου να μιλήσω γι’ αυτό το σχολείο. Το σχολείο της καρδιάς μου όπως λέω. Ένα κομμάτι της ζωής μου με πολλά και διάφορα χρώματα. Γνώσεις, φιλίες, συναισθήματα, εμπειρίες, όλα μαζί!…

Για τους εκπαιδευτές μας δεν έχω λόγια… Οι καλύτεροι! Λες και έχουν ταχτεί μόνο για αυτό το σκοπό. Εμείς και αυτοί όλοι μαζί μία προσπάθεια. Θα πρότεινα, λοιπόν, να τολμήσουν, όσοι θέλουν να δοκιμάσουν.

Βάλτε το στόχο και θα τον καταφέρετε! Προσωπικά το είχα απωθημένο και τώρα είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη. Ελπίζω να τα καταφέρω και να προχωρήσω ακόμα παραπάνω».

Η αποφοιτούσα του Β’ κύκλου, Ρένα Ξυπάκη, που συμμετείχε με δυναμισμό σε όλες τις δράσεις του σχολείου, συμπληρώνει: «Εγώ παρόλο το φόρτο εργασίας μου δεν μετανιώνω που πήγα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ομολογώ ότι κάποιες μέρες πήγαινα κουρασμένη για μάθημα, αλλά στη συνέχεια περνούσε η ώρα τόσο ευχάριστα και δημιουργικά που μου άρεσε πάρα πολύ που συμμετείχα. Οι καθηγητές απαντούσαν στις απορίες με απλό και κατανοητό τρόπο, δείχνοντας παράλληλα μεγάλη όρεξη και υπομονή. Είμαι πολύ υπερήφανη που κατάφερα να πάρω το απολυτήριό μου μέσα σε δύο χρόνια και μάλιστα με άριστα και συμβουλεύω και σε άλλους ενήλικες να το προσπαθήσουν».

Ο εκπαιδευόμενος του Β’ κύκλου, Τσινιάρης Κώστας, που ερχόταν πάντα με θετική διάθεση και χαμόγελο χάρισε στο σχολείο ένα αναμνηστικό κολάζ φωτογραφιών από τη φετινή χρονιά για να αποτυπώσει τις όμορφες στιγμές, ενώ η κυρία Χατζάκη Καλλιόπη εξέφρασε τα συναισθήματά της με ένα ζεστό σημείωμα προς τη διεύθυνση.

Η διευθύντρια Αντωνίου Ειρήνη, βαθιά συγκινημένη, αποχαιρέτησε τους απόφοιτους με ένα συμβολικό δωράκι, διαβάζοντας τους Καβαφικούς στίχους: «Πρέπει να ‘σαι περήφανος κι ευτυχισμένος. Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι. Τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα!» και τους προέτρεψε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την αναζήτηση της γνώσης, της αυτογνωσίας, αλλά και της ευτυχίας.

Η Γεωργία Κονδύλη, ωρομίσθια μουσικός στο ΣΔΕ, εξομολογήθηκε τη δική της εμπειρία: «Αποχαιρετώ τους απόφοιτους του ΣΔΕ Ρεθύμνου για τρίτη συνεχή χρονιά και είμαι πολύ συγκινημένη. Δουλεύω ήδη τρία χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο και κάθε χρονιά από αυτές ήταν μοναδική, καθώς μου έδωσε ξεχωριστές εμπειρίες και από πλευράς συναδέλφων, μεταξύ των οποίων υπάρχει συναδελφικότητα, σεβασμός και αλληλεγγύη, αλλά και από πλευράς εκπαιδευομένων από τους οποίους έμαθα πολλά, κυρίως τη δίψα για ζωή και γνώση, γιατί η ζωή δεν σταματά με την ενηλικίωση, ενώ η θέληση για μάθηση δεν πρέπει να σταματά ποτέ. Στο ΣΔΕ Ρεθύμνου υπάρχει μεράκι για μάθηση».

Και πράγματι η κυρία Χρυσούλα Δαμβακάκη, η μεγαλύτερη στη μαθητική παρέα του σχολείου μας, είναι το ζωντανό παράδειγμα. Με τη στήριξη των δικών της ανθρώπων γράφτηκε στο σχολείο και κατάφερε να πάρει το απολυτήριό της με άριστα, αποδεικνύοντας με την αποφασιστικότητα και τη θέλησή της ότι πότε δεν είναι αργά για γνώση, ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιήσει κανείς τα όνειρά του!

Τέλος, να μη παραλείψουμε να αναφέρουμε τη μεγάλη συμβολή των εκπαιδευόμενων του Ά κύκλου που με τη θετική τους διάθεση, την καλή συνεργασία, αλλά και την όρεξη για μάθηση στήριξαν την λειτουργία του σχολείου μας.

Έχοντας πολλές όμορφες αναμνήσεις αποχαιρετούμε τους φετινούς μας απόφοιτους, λέγοντάς τους να μην σταματήσουν ποτέ να αναζητούν τη γνώση και προτρέπουμε όσους δεν τελείωσαν το γυμνάσιο και θέλουν, αλλά είναι διστακτικοί, να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Η διευθύντρια ΣΔΕ Ρεθύμνου

Ειρήνη Αντωνίου