32 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές ζητούν οι παραγωγοί

Τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών έχει προκαλέσει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του θα εξοβελίσουν τους μικρούς παραγωγούς από τις λαϊκές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών , «η διαμαρτυρία αφορά στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και ειδικά στα εξής σημεία:

  • δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές αγορές και να προκηρύσσουν τις άδειες των παραγωγών.
  • δεν θα αναθεωρείται η άδειά μας αν δεν πουλήσουμε το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ (Άρθρο 42 παρ 6).
  • δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς να γίνουν έμποροι.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί θέλουν «τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια, και θα στηρίζουμε πάντα την παραγωγική δραστηριότητα».

Παραγωγοί και έμποροι της λαϊκής αγοράς του Ρεθύμνου πραγματοποίησαν  κινητοποιήσεις και επισκέφτηκαν τον δήμαρχο και την αντιπεριφερειάρχη καταθέτοντας ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης χθες δεν πραγματοποιήθηκαν λαϊκές αγορές. Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο οικόπεδο Λυδάκη, με τους παραγωγούς να δίνουν το «παρών» με τα αυτοκίνητά τους, μαύρες σημαίες και κόρνες. Ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης. Την αντίθεσή τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την λειτουργία των λαϊκών αγορών εξέφρασαν και στα Χανιά παραγωγοί των λαϊκών αγορών, που πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης.

 

Συνάντηση εκπροσωπων των παραγωγών – εμπόρων των λαϊκών αγορών με την αντιπεριφερειάρχη

Την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, επισκέφτηκαν  εκπρόσωποι της Ένωσης Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Ρεθύμνης και του Συλλόγου Εμπόρων και Βιοτεχνών Λαϊκών Αγορών Ρεθύμνου στο πλαίσιο των πανελλήνιων κινητοποιήσεων του κλάδου, που διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ολιγομελής αντιπροσωπεία των παραγωγών – εμπόρων που είχε συνάντηση με την κα Λιονή στην έδρα της Π.Ε.Ρ., παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου Ρεθύμνης, κ. Νίκου Μανουσάκη και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε.Ρ. κ. Μιχάλη Δαράκη, κατέθεσαν ενημερωτικό υπόμνημα με τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις τους αναφορικά στο Νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο της προκήρυξης και της τριετούς διάρκειας των αδειών των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και στη δυνατότητα να μετατρέψουν οι παραγωγοί την άδειά τους σε εμπορική. Επίσης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους σχετικά με το να παρέχεται η δυνατότητα υφιστάμενοι και νέοι κάτοχοι άδειας δραστηριοποίησης στις Λαϊκές Αγορές να συστήνουν νομικά πρόσωπα με ίδιο Κ.Α.Δ.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, από την πλευρά της δήλωσε σχετικά:

«Για την Περιφέρεια Κρήτης ο θεσμός των λαϊκών αγορών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την τοπική οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή, καθώς προάγει τα τοπικά προϊόντα και ενισχύει με εισόδημα τους παραγωγούς μας. Η ενίσχυση και η εξέλιξη των λαϊκών αγορών προς όφελος τόσο των μικροπαραγωγών, των αυτοαπασχολούμενων μικροεμπόρων αλλά και των καταναλωτών, αποτελεί προτεραιότητα για μας. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Συλλόγους των παραγωγών και εμπόρων, προσπαθούμε ως Περιφέρεια και εποπτεύουσα εκ του νόμου αρχή της λειτουργίας αυτών, να ενισχύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το Θεσμό. Το νέο σχέδιο Νόμου για τις λαϊκές αγορές μας βρίσκει αντίθετους, καθώς με τις τροποποιήσεις του υπογράφει την καταδίκη των μικροπαραγωγών – μικροεμπόρων, που βιοπορίζονται μέσα από τις λαϊκές αγορές και ταυτόχρονα με την ανάθεση της διοίκησης των λαϊκών σχήματα ΣΔΙΤ, εξοστρακίζει από τις λαϊκές τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας και των Δήμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των καταναλωτών».

 

ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου: Η κυβέρνηση δίνει και τις λαϊκές αγορές στα μεγάλα συμφέροντα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με τη βασική φιλοσοφία της πρότασης νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και στηρίζει τον αγώνα των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών του Ρεθύμνου, για την απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές.

Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γεωργιάδη αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών-αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εισάγει τη διαδικασία προκήρυξης για τη λήψη των σχετικών αδειών για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές. Με αυτό τον τρόπο εξοβελίζουν τους παραγωγούς αλλά και τους επαγγελματίες, αφού, ακόμη κι αν όλοι καταλήξουν, όπως επιχειρείται, σε επαγγελματίες, στην ουσία αργά η γρήγορα θα μετατραπούν σε δέσμιους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μέσω της θεσμοθέτησης της πλειοδοσίας.

Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα σε ετεροεπαγγελματίες που απλώς δηλώνουν ότι κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, ακόμα και να μην καλλιεργούν οι ίδιοι, να διεκδικούν άδειες λαϊκής με υψηλότερα μόρια από παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές. Προστίθεται δε και το αδιανόητο κριτήριο της πρόσθετης μοριοδότησης για τους κατόχους πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (!!!) έναντι των υπολοίπων που δρα ενισχυτικά στο να αποκτήσει άδεια ακόμη κι αν παράγει λιγότερο από το μη κάτοχο.

Η πρόταση νόμου που συζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό και το δήθεν μέλημα για τη πάταξη των φαινομένων μαύρης διακίνησης -που όμως δεν προκύπτει από πουθενά στις διατάξεις του Νομοσχεδίου- οδηγεί στην εξόντωση των αγροτών, την καταφανή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων, πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δημιουργία περιορισμένων ολιγοπωλίων που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τους με κοινωνικά κριτήρια δραστηριοποιούμενους στις λαϊκές αγορές και τον μόχθο της πραγματικής παραγωγής. Οι συνέπειες του σχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι πολύ σοβαρές και στην ποιότητα αλλά και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Η ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου που πλήττει τα συμφέροντα των πολιτών και των μικρών παραγωγών κι εμπόρων.

Εάν όμως προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να καταργήσει όλες τις διατάξεις που αλλοιώνουν τη μορφή και το χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και απειλούν τη συνέχεια του θεσμού».

,

 

«Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τον θεσμό των λαϊκών αγορών».

 

Ο Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη  χαιρέτησαν την αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών που διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την επιχειρούμενη αλλαγή του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

Μεταξύ αλλαων ανεφεραν: »

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση, με παραγωγούς, μικροπωλητές και τις ενώσεις τους, προωθεί  νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, το οποίο αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, επιδιώκει την αλλαγή του χαρακτήρα των λαϊκών.

Το Κίνημα Αλλαγής με πάρα πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με τελευταία την -πριν από δύο μήνες- ερώτηση (Α.Π395,5-2-2021)  στη Βουλή προειδοποιούσε την κυβέρνηση πως τα υπαρκτά προβλήματα των λαϊκών αγορών δεν λύνονται με νομοθετικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει το κρυφτούλι και να προβεί άμεσα, όπως ορίζει ο νόμος της καλής νομοθέτησης που η ίδια ψήφισε, στην αναγκαία διαβούλευση, με πνεύμα συνεργασίας,  προκειμένου να αναβαθμιστεί ο θεσμός των λαϊκών αγορών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, των παραγωγών και των επαγγελματιών, αντί της απαξίωσης και της υπονόμευσης του.

Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει αταλάντευτο στη θέση του για αναβάθμιση των λαϊκών αγορών που φέρνουν πιο κοντά την παραγωγή και τα βασικά αγαθά με τους καταναλωτές και απαιτεί να ξεκινήσει τώρα ουσιαστικός διάλογος.

Ο Υπουργός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις αλλά ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το βράδυ θα αναρτηθεί το νομοσχέδιο για διαβούλευση.

 

Χθες Τρίτη είχε προηγηθεί τηλεσυνάντηση με κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Κ.Ο.,Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης Μιχάλη Κατρίνη και τον Υπεύθυνο Αγροτικής Ανάπτυξης Απόστολο Πάνα«.