23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

«Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» από την τηλεόραση της Βουλής

Με την προβολή της παράστασης «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε», σήμερα Σάββατο 13 Φεβρου­αρίου στις 21:00 ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στο Εθνικό Θέατρο από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Το έργο του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο σμίγει ξανά με τη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Μάνου Χατζιδάκι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου και τη μουσική διασκευή και ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού.

Μια πλειάδα εξαίρετων ηθοποιών ταυτίζονται με τους ρόλους τους προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται.

Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιρα­ντέλλο «Λεονόρα, Αντίο!». Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέ­τη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!

Η δύναμη του δημιουργήματος έναντι του δημιουργού είναι ζήτημα ουσιώδες για την τέχνη, αλλά και για τον Λουίτζι Πιραντέλλο. Το έργο, το οποίο συμπληρώνει την τριλογία του συγγρα­φέα υπό τη μορφή «θεάτρου μέσα στο θέατρο» (Έξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα, Ερρίκος ο Δ’, Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε), πραγματεύεται το πλέον αγαπημένο του θέμα: τη σύγχυση της φαντασίας με την πραγματικότητα.

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο, άλλωστε, δεν είναι μόνο ένας καταξιωμένος συγγραφέας, τα έργα του οποίου συνεχίζουν να παίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης ένας σπουδαίος Ευρωπαίος διανοούμενος και εμβριθής πολιτικός στοχαστής.

Μια παράσταση-ύμνος στο θέατρο και στους ανθρώπους του, που συνδυάζει τη δραματουργία του Πιραντέλο με την πρωτότυπη μουσική του Χατζιδάκι, αποτυπώνοντας την εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον δημιουργό και στο δημιούργημά του.

Συντελεστές

Μετάφραση- Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος

Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Διασκευή, Προσαρμογή, Ενορχήστρωση μουσική: Νίκος Κυπουργός

Σχεδιασμός ήχου, Ενορχήστρωση: Στάθης Σκουρόπουλος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Κίνηση, Χορογραφίες: Βάλια Παπαχρήστου

Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Μανώλης Δούνιας

Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός Σκηνοθέτης: Μαρία Βαρδάκα

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ευα Οικονόμου-Βαμβακά

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρίνα Κωνιού

Βοηθός ενδυματολόγου: Μάριος Παναγιώτου

Διανομή: Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μαρία Βαρδάκα, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιάννης Βογιατζής, Δημήτρης Κακαβούλας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μπένος, Ράνια Οικονομίδου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Στέφανος Παπατρέχας, Γιούλικα Σκαφιδά, Νεκτάριος Φαρμάκης, Λυδία Φωτοπούλου

Συμμετέχουν: Μιχάλης Αρτεμησιάδης, Γιάννης Αρτεμησιάδης

Η συγκεκριμένη παράσταση κλείνει το κύκλο του αφιερώματος στο Εθνικό Θέατρο από την Τηλεόραση της Βουλής, που ξεκίνησε την παραμονή των Χριστουγέννων με την προβολή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Τσαρλς Ντίκενς. Στα πλαίσια του αφιερώματος προβλήθη­καν με μεγάλη επιτυχία συνολικά 9 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, που είχαν μεταδοθεί απευθείας σε ακριτικές περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας την περίοδο 2018-2019, ενώ το α­φιέρωμα έτυχε θερμής υποδοχής από τους τηλεθεατές και τον Τύπο.

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων θα συνεχίσει την προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης του Ελληνικού Θεάτρου με την προβολή και άλλων σημαντικών θεατρικών παρα­στάσεων.

Το επόμενο Σάββατο 20 Φεβρουαρίου θα προβληθεί στις 21:30 η παράσταση «Οδυσσέως Σχεδία» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας. Το έργο βασίζεται σε ραψωδίες της Οδύσ­σειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Ερ­μηνεύουν οι: Κ. Αρζόγλου, Χρ. Δούζη, Ν. Καρδώνης, Στ. Κόικας κ.α.