26 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

«Από Παρασκευή Δευτέρα» του Αντώνη Τσιρικούδη

Από τις Εκδόσεις «Παράξενες Μέρες» κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Αντώνη Τσιρικούδη με τίτλο «Από Παρασκευή Δευτέρα».

Το μυθιστόρημα, που σε πρώτο επίπεδο αφηγείται το χρονικό μιας σχέσης, γίνεται χάρη στην πένα του συγγραφέα ένα παζλ της καθημερινότητας που απεικονίζει τις λεπτές ισορροπίες που αναπτύσσονται σε κάθε είδους συναισθηματική σχέση. Άλλοτε με θλιμμένους τόνους και άλλοτε με καταλυτικό χιούμορ ο Αντώνης Τσιρικούδης φαινομενικά εξομολογείται αλλά στην πραγματικότητα απλώς αποκαλύπτει τα δικά μας μικρά μυστικά και ψέματα στο βωμό της τέλειας σχέσης που πότε μοιάζει τόσο κοντινή όσο το άπλωμα ενός χεριού και πότε γίνεται πιο μακρινή κι από την ιδανική ανάμνηση κάποιας Παρασκευής που πάντα θα την αναζητάμε καθώς ξημερώνει Δευτέρα…

Με αισθησιασμό και πυκνότητα, με στιγμές που ο λόγος εκτινάσσεται, ο συγγραφέας μας συστήνει ένα κόσμο περίκλειστο, τόσο γεωγραφικά όσο και συναισθηματικά, αλλά ταυτόχρονα ρευστό, μια κινούμενη άμμο ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων στην αναζήτηση της ταυτότητας τους. Και είναι άραγε το παρελθόν μας προσωπικό ή συλλογικό;

«Μια ιστορία θέλησα να αφηγηθώ, μια ιστορία που μπορεί και να έχει συμβεί. Ένα βιβλίο κατέληξα να γράψω, ένα βιβλίο μετάβασης από τη νεότητα στη μέση ηλικία, από τον μύθο στην ιστορία, όπως μου αρέσει να λέω» αναφέρει ο συγγραφέας σε συνέντευξή του.

«Ένας κόσμος, ο κόσμος του Λάκκου του ήρωα – αφηγητή, άλλοτε μεγάλος χωρίς σύνορα και ουρανό και άλλοτε τόσο μικρός, όσο οι μικροκοινωνικές πρακτικές που μας περιχαρακώνουν σε καλούπια που ελάχιστο χώρο αφήνουν στην ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. (…) Ένα βιβλίο για ανοικτά μυαλά που δεν χρειάζεται χάρτες και οδηγίες πλεύσης» γράφει για το βιβλίο το περιοδικό «Φρέαρ».

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 19 Ιουνίου, στις 7:30 το βράδυ στο καφενείο του Λάκκου.

Θα μιλήσουν: Η συγγραφέας Αρετούσα Ιερωνυμάκη, ο μουσικός Οδυσσέας Γραμματικάκης (Ξέφρενο Αερόστατο) και ο συγγραφέας και μέλος της ομάδας του φεστιβάλ της Άμμου, Pascal Mullon. Ο συνθέτης Ισίδωρος Παπαδάκης θα παίξει μουσική που έγραψε ειδικά για το βιβλίο.

Επίσης θα προβληθεί βίντεο της εικαστικού Δανάης Σύρρου εμπνευσμένο από το βιβλίο. Θα προλογίσει ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης από τις Παράξενες Μέρες, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει ο συγγραφέας που θα μιλήσει για το βιβλίο και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Αντώνης Τσιρικούδης γεννήθηκε την παγκόσμια ημέρα της Ποίησης, αλλά ασχολείται με την πεζογραφία. Είναι μέλος των Παράξενων Ημερών και δεν έχει χάσει ούτε ένα Φεστιβάλ της Άμμου. Από τις ομώνυμες εκδόσεις κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο: «Εκεί που δεν το περιμένεις». Το βιβλίο θα μεταφραστεί στα ισπανικά και θα κυκλοφορήσει στην Ισπανία το 2021.

Ο Μάθιου Χάλπιν είναι εικαστικός από την Αυστραλία με αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό του. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει σπουδάσει σκηνογραφία και έχει επιμεληθεί τα σκηνικά για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Ο Μάθιου είναι, επίσης, ο εμπνευστής του «The Lakkos Project».

Στοιχεία βιβλίου

Επιμέλεια: Γρηγόρης Παπαδογιάννης

Εξώφυλλο: Μάθιου Χάλπιν

Σχεδιασμός έκδοσης: Κωστής Μαλουσάρης

Ειδική συνεργασία στον σχεδιασμό του εξωφύλλου: Έρη Τζαβάρα

ISBN: 978-618-5278-34-2

Σελίδες: 154

Τιμή: 12 ευρώ