13 °C Rethymno, GR
20/04/2021

Από την αθωότητα στην συνενοχή

Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ – ΒΑΜΒΟΥΚΑ

Στα χρόνια της αθωότητας που τα ιδανικά αποτελούσαν τους φωτεινούς σηματοδότες της ζωής μας, ο ουρανός ήταν ανέφελος και ο δρόμος ανοιχτός!

Μέσα μας κατοικούσε ένα χαρούμενο παιδί, που κανένας δεν μπορούσε να βλάψει!

Το όνειρο φώτιζε το δρόμο! Η αγάπη άνοιγε ζεστές αγκαλιές! Το σπουδαιότερο μάθημα, το παράδειγμα των προτύπων! Οι αγώνες μας δεν εξαγοράζονταν απ’ τις επιταγές των αγορών! Δικαιώνονταν απ’ την ουσιαστική επίτευξη των στόχων μας!

Κορυφαίο μάθημα ζωής και η συνειδητοποίηση πως τα αγαθά κόποις κτώνται και πως τα δικαιώματα είναι ανάλογα των υποχρεώσεων!

Η κοινωνική ομαλότητα όμως άρχισε να διαταράσσεται από πολιτικές ουτοπίες και συγκρούσεις!

Ακολουθεί μια ιδιαιτέρως ταραχώδης περίοδος με πρωταγωνιστές την εμμονική προσπάθεια κατάκτησης της εξουσίας με κάθε κόστος και τις εμφύλιες διαμάχες!

Το καθεστώς της ασταθούς και αδύναμης δημοκρατίας έφερε την επιβολή της 7χρονης τυραννίας των «εθνοσωτήρων»!

Όμως η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης δυνάμωνε συνεχώς τη θέληση για τον ιερό αγώνα!

Η δικτατορία γκρεμίζεται και ακολουθεί μια εποχή αμφισβητούμενης δημοκρατίας!

Καθώς τα χρόνια κυλούσαν, εμφανίστηκαν στο πολιτικό προσκήνιο νέες φωνές πάλης και διεκδίκησης μιας δικαιότερης κοινωνίας. Η ελπίδα για πραγματική δημοκρατία θέριεψε!

Ό,τι τελικώς επικράτησε, διέψευσε τις προσδοκίες μας! Στην εναλλαγή στην εξουσία των 2 «μεγάλων» πολιτικών φορέων κυριάρχησε ο παλαιοκομματισμός των μεν και ο καιροσκοπισμός των δε!

Φυσικό αποτέλεσμα των παραπάνω, που διανθίστηκαν απ’ τη συνεπή διατήρηση των γνωστών παθογενειών, ήταν η υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας μας με ποταπές συμβάσεις, που θίγουν την αξιοπρέπεια ενός λαού και θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την εθνική μας οντότητα! Φτάνοντας στο παρόν -σε μια κρίσιμη για την ανθρωπότητα καμπή- διαπιστώνουμε πως το κυριότερο αγαθό κινδυνεύει καθημερινά!

Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε την αιτία του κακού, που κρύβεται επιμελώς στην απληστία των ολίγων με την ανοχή των πολλών.

«Η ανίερη δίψα του χρυσού» ακόρεστη, με αδιάλειπτη την άγρια κακοποίηση του πλανήτη μας, που φέρνει τόσα δεινά, μη αναστρέψιμα!

Τραγικό επίσης φαινόμενο των καιρών είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης προς την επιστήμη! Ζούμε μια κατάσταση σύγχυσης και αμφισβήτησης των πάντων με αποτέλεσμα το διχασμό και την άνθιση της συνωμοσιολογίας!

Το γκρέμισμα των σταθερών ιδεωδών οδηγεί μοιραία στο σκότος της παρακμής ενός ιδιότυπου Μεσαίωνα!

Εκατομμύρια βλέμματα, περιχαρακωμένα μες στην πλάνη του ατομισμού, αδυνατούν να διακρίνουν τη γύμνια του «βασιλιά»!

Η αθωότητα, που έγινε ανοχή, εξελίσσεται σε συνενοχή!

Μονόδρομος τώρα πια η αφύπνιση της συνείδησής μας, η συνεχής επαγρύπνηση και η αντίσταση στις δυνάμεις του σκότους!

Αν ανάψουμε εκατομμύρια κεριά, ίσως προβάλλει το φως μιας Νέας Αναγέννησης!