11 °C Rethymno, GR
24/01/2021

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Από την ερχόμενη Πέμπτη διενέργεια τεστ Covid στα Κέντρα Υγείας Σπηλίου, Περάματος, Ανωγείων

-Το ιατρικό προσωπικό θα διαχειρίζεται ύποπτα περιστατικά κορονοϊού - Έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης

Με στόχο την μερική αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων της χώρας και εν όψει του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την χειμερινή περίοδο, όπου εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, «επιστρατεύεται» στη μάχη κατά της πανδημίας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου, ξεκινά σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση και επέκταση λειτουργίας 161 Κέντρων Υγείας της χώρας, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά πολιτών με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τρία Κέντρα Υγείας του Νομού Ρεθύμνου και συγκεκριμένα του Σπηλίου, του Περάματος και των Ανωγείων, το ιατρικό προσωπικό των οποίων θα δέχεται πολίτες οι οποίοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού και εκεί θα γίνεται η λήψη δειγμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός στον ιό. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να επισκέπτονται σε αυτή την πρώτη φάση το Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι κάτοικοι της ενδοχώρας για δειγματοληψία αλλά τα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους.

Τα τρία παραπάνω Κέντρα Υγείας του νομού από την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, θα λειτουργούν για τον σκοπό αυτό σε 24ωρη βάση, καθημερινά εκτός της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, υπεύθυνο των Κέντρων Υγείας, Δημήτρη Αγαπίου, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο κύκλος της εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού των παραπάνω Κ.Υ.

Εκπαίδευση που έγινε τόσο δια ζώσης όσο και μέσω τηλεκπαίδευσης, από το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ που έχει αποκτήσει την εμπειρία και οι γιατροί είναι πανέτοιμοι να διαχειριστούν ύποπτα περιστατικά, περιπατητικών ασθενών.

Ο κ. Αγαπίου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για τον σχεδιασμό της 24ωρης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας του Ρεθύμνου ανέφερε και ερωτώμενος εάν η στελέχωσή τους είναι επαρκής για την υλοποίηση του σχεδίου, ανέφερε:

«Στο Ρέθυμνο έχουμε εντάξει σε πρώτη φάση τα τρία Κέντρα Υγείας, Ανωγείων, Περάματος και Σπηλίου, τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση εκτός της Κυριακής. Ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό και το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής Αμαρίου. Το ιατρικό προσωπικό είναι πανέτοιμο να ανταποκριθεί στην διαχείριση ύποπτων περιστατικών και στην απαιτούμενη δειγματοληψία, δηλαδή διενέργεια τεστ Covid. Εκπαιδεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα και δια ζώσης στα επείγοντα του ΠΑΓΝΗ και μέσω τηλεκπαίδευσης. Υπάρχει στελέχωση των Κέντρων Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αναμένουμε και επιπλέον θέσεις».

Σχετικά με το εάν τα Κέντρα Υγείας του Νομού Ρεθύμνου έχουν τη δυνατότητα χωροταξικά, να υποδεχτούν ύποπτα περιστατικά τα οποία δεν θα έρχονται σε επαφή ούτε με άλλους ασθενείς ούτε με τους υπόλοιπους χώρους έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια και προστασία για κάθε ενδεχόμενο, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο περιστατικό είναι θετικό στον ιό και ποιο αρνητικό, ο κ. Αγαπίου απάντησε: «Μέριμνα υπάρχει. Έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες διαμορφώσεις στα Κέντρα Υγείας, ώστε να μην υπάρχει επαφή των ύποπτων κρουσμάτων με άλλους ασθενείς. Υπάρχουν isobox ή ξεχωριστοί χώροι με ξεχωριστή είσοδο όπως προβλέπει ο ΕΟΔΥ. Όλα είναι έτοιμα. Η πρόβλεψη προϋπήρχε και η προετοιμασία έχει γίνει».

Δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας

Η ενεργοποίηση των Κέντρων Υγείας στο πλαίσιο του αγώνα κατά της πανδημίας, εκτός του ότι θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία, θα απαλλάξει και από ταλαιπωρία τους πολίτες. Όπως αναφέρει ο κ. Αγαπίου στα «Ρ.Ν.»: «Πρωταρχικό μέλημα είναι η αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων που αυτή την περίοδο δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών. Το θέμα αυτό όμως είναι ζωτικής σημασίας και για τον νομό Ρεθύμνου με δεδομένο ότι το ένα και μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελεχωσης, τουλάχιστον μέχρι την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, κάτι που ευελπιστούμε ότι θα γίνει με την επαναπροκήρυξη των θέσεων που γνωρίζετε, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα όμως, θα υπάρξει και ένα ακόμη σημαντικό όφελος για τους πολίτες. Ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν δωρεάν κάνοντας το τεστ covid στις δημόσιες δομές υγείας. Και μην ξεχνάτε επίσης ότι κόσμος που ζει σε απομακρυσμένες περιοχές, στην ενδοχώρα, όχι εύκολα και σύντομα προσιτές στην πόλη του Ρεθύμνου, έχει ανάγκη την άμεση πρόσβαση σε δομές δημόσιας υγείας ειδικά σε αυτή την περίοδο της πανδημίας».

Σύμφωνα πάντα με τον υποδιοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, τα δείγματα από τα Κέντρα Υγείας θα παραλαμβάνονται καθημερινά από ιδιωτική μεταφορική εταιρεία, είναι η ίδια εταιρεία που αναλαμβάνει την μεταφορά δειγμάτων αίματος για αιματολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις, με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης κατά την μεταφορά.

Τα δείγματα του νομού θα πηγαίνουν το πρώτο διάστημα στο Ιολογικό Εργαστήριο Ηρακλείου αλλά σύντομα θα λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Χανίων δεύτερος μοριακός αναλυτής, μέχρι τέλος του μήνα, οπότε θα μεταφέρονται εκεί και εκτιμάται ότι θα συντομεύσει και ο χρόνος αναμονής των ασθενών για την λήψη των αποτελεσμάτων.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ρεθύμνου δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό οπότε τα ύποπτα περιστατικά του Dήμου Ρεθύμνου θα συνεχίσουν να κατευθύνονται στο Νοσοκομείο.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική εξέλιξη η ενεργοποίηση των Κέντρων Υγείας αλλά με χαρακτηριστικά ανεπάρκειας

Σχετικά με τις εξαγγελίες για την εμπλοκή της ΠΦΥ στη διαχείριση της πανδημίας, το Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Έστω και καθυστερημένα, αποτελεί θετική εξέλιξη η ανακοίνωση από πλευράς του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την ένταξη των δημόσιων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας. Ήδη από την 1η φάση της υγειονομικής κρίσης, είχαμε επισημάνει ως ΣΥΡΙΖΑ, την αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων μέσων στην προσπάθεια για την κάλυψη των νέων αναγκών που δημιουργούσε η πανδημία, με στοχευμένη εμπλοκή των δημόσιων δομών υγείας στην αξιολόγηση περιστατικών με covid-19 και ταυτόχρονα αξιοποίησή της στην εξωνοσοκομείακη διαχείριση της πανδημίας, ώστε να μη μείνουν ακάλυπτες οι υγειονομικές ανάγκες ασθενών με χρόνια ή άλλα νοσήματα.

Αντί αυτού, το υπουργείο Υγείας, επιχείρησε, τότε, να αντιμετωπίσει την πανδημία κυρίως στο επίπεδο των Νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ προχώρησε στην αποψίλωση της ΠΦΥ, μετακινώντας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία, προκειμένου να συμβάλλουν στην πρωινή τους λειτουργίας.

Όμως και η χθεσινή εξαγγελία του Υ.Υ. έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της ανεπάρκειας, της προχειρότητας και της επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου απουσιάζουν παντελώς:

– Η εκπαίδευση του προσωπικού των Κ.Υ. και Π.Π.Ι. στην αντιμετώπιση των ύποπτων για covid-19 αλλά και των εμπύρετων γενικότερα στην εποχή της πανδημίας.

– Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις προκειμένου να αποφευχθεί και η διασπορά του ιού και η προστασία της υγείας των εργαζομένων.

– Η διασφάλιση της εξυπηρέτησης της συνήθους νοσηρότητας και των χρονίως πασχόντων, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγεία του κόσμου δεν αντέχει άλλο άτυπο lock down στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

– Η εξασφάλιση επαρκούς κάλυψης τόσο σε διαγνωστικά tests όσο και σε γενικότερη εργαστηριακή υποστήριξη.

– Και, ίσως το σπουδαιότερο όλων, η ενίσχυση των δομών με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μην υποβαθμιστεί η επάρκεια, η ασφάλεια και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων θα είναι και το κριτήριο για να θεωρήσουμε ότι επιτέλους γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την αξιοποίηση της ΠΦΥ. Ή αν, για μια ακόμα φορά, είμαστε αντιμέτωποι με μια επικοινωνιακή φούσκα».