23 °C Rethymno, GR
26/05/2020

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΤΙ ΜΕΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ» ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Από την λήψη μέτρων στην λήψη… αποφάσεων

Έχουν περάσει πάνω από 6 εβδομάδες από τότε που οι μεγάλες μεταλλικές πόρτες των αθλητικών χώρων στην Ελληνική επικράτεια έκλεισαν ερμητικά, οι τάπητες και τα παρκέ «σίγησαν» και κάθε δραστηριότητα, ακόμη και σε επίπεδο προπόνησης ανεστάλη.

Τι θα γίνει όταν όμως αρθούν όλα εκείνα τα γνωστά περιοριστικά μέτρα και μαζί με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με όποιες συνέπειες επέλθει αυτό, επιστρέψει και η «ζωή» στους ανοικτούς και κλειστούς αγωνιστικούς χώρους; Από τα πιο βασικά όμως όσον αφορά τη χρονική επανέναρξη των διοργανώσεων, μέχρι και τα πιο σύνθετα όπως είναι ο τρόπος διεξαγωγής των υπολειπόμενων υποχρεώσεων των ομάδων, το τοπίο παραμένει θολό.

Οι αποφάσεις μετά το… Μαγιόξυλο ;

Και ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι, η ευθύνη των τελικών αποφάσεων για τον τρόπο και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, έχει περάσει πλέον από την κυβέρνηση και το υπουργείο στις εκάστοτε ομοσπονδίες, από εκεί και πέρα, όλα κινούνται στην «σφαίρα» των σεναρίων.

Ακόμη και για το πότε χρονικά θα ληφθούν οι τελικές και καθοριστικές αποφάσεις οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι κάνουν λόγο για τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μήνα ενώ υπάρχει και μερίδα ενεργών με τον αθλητισμό παραγόντων που υποστηρίζουν ότι, θα φτιάξουμε τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς και μετά θα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό τι… μέλει γενέσθαι. Πάντως, αν οι ανώτερες διοργανώτριες αρχές αποφασίσουν την συνέχιση των πρωταθλημάτων, τότε τα κατώτερα εκτελεστικά όργανα όπως, οι ΕΠΣ, οι ΕΣΚ και οι ΕΣΠ για τα λαοφιλέστερα των ομαδικών αθλημάτων ίσως κάνουν χρήση και των δημοκρατικής φύσεως Γενικών Συνελεύσεων με τα μέλη τους για να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις για την διεξαγωγή η μη, των διοργανώσεων Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων των Ερασιτεχνών.

«Όσοι πιστοί σπεύσατε» για τα… 800

Κάθε άλλο όμως παρά σεναριακή μορφή έχει η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όχι μόνο για τους υπαλλήλους οι συμβάσεις των οποίων ανεστάλησαν αλλά και για τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Έτσι όσοι από τους συλλόγους έχουν ήδη στην κατοχή τους φορολογική ενημερότητα (σπάνιο να μην συμβαίνει καθώς το συγκεκριμένο έγγραφο χρειάζεται και για σημαντικές χρήσεις, όπως π.χ., διοργάνωση χοροεσπερίδων), έχουν δώσει την εντολή στους λογιστές τους για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα φέρουν στα ταμεία τους αυτό το βοήθημα. Άγνωστο πάντως είναι, αν αυτή η επιδότηση λειτουργήσει ως μορφή πίεσης για να επιστρέψουν τα ερασιτεχνικά σωματεία στην ενεργό δράση και φυσικά χωρίς την παρουσία για λόγους πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό, του φίλαθλου κοινού τους.

Προτιμούν να «πέσει η αυλαία»…

Και αυτό γιατί σύμφωνα με κύκλους της ΕΠΣΡ, στην πλειοψηφία αν όχι στο απόλυτο σύνολο τους οι ομάδες μέλη των δύο κατηγοριών καταλήγουν στην κοινή απόφαση να μην συνεχίσουν την αγωνιστική δραστηριότητα για φέτος, αποδεχόμενες την βαθμολογική θέση τους στην… προ-κορονοϊού εποχή. Κάτι, η υπεύθυνη στάση να μην θέσουν τους παίκτες, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό τους σε ενδεχόμενο κίνδυνο να νοσήσουν, πριν η πανδημία «ασθενήσει», κάτι το γεγονός ότι απαιτείται και ένας σχετικός χρόνος προετοιμασίας για να μπουν στους αγωνιστικούς χώρους και, κάτι το γεγονός ότι κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές τους ίσως ξεκινήσουν εποχικές εργασίες, έστω και αν η φετινή τουριστική σεζόν δεν θα έχει την δυναμική των προηγούμενων και δεν ήταν δύσκολη η απόφαση.

Εξάλλου, η 1η θέση και στις δύο κατηγορίες έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει με τους Αστέρα Ρεθύμνου και Δόξα Πλατανέ να έχουν αποκτήσει το προβάδισμα κατάκτησης του τίτλου. Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους κύκλους της ΕΠΣΡ, αν η ΕΠΟ επιβάλλει την διεξαγωγή των συναντήσεων που έχουν απομείνει μέχρι την λήξη των πρωταθλημάτων, τότε η διοργανώτρια αρχή θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στην οποία θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και οι παράμετροι και φυσικά, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των θέσεων αλλά και των επιθυμιών που θα έχουν οι ομάδες – μέλη της ΕΠΣΡ.

Μέχρι τότε πάντως, έστω και αν όπως τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι θετικά και ενδεχομένως να οδηγήσουν στην άμεση σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το πρώτο που πρέπει να γίνει σαφές είναι, η ημερομηνία λήψης των καθοριστικών αποφάσεων και ποιά μορφή θα έχουν αυτές. Από εκεί και πέρα, όλα θα πάρουν τον δρόμο τους… Τον δρόμο προς τα γήπεδα…