24 °C Rethymno, GR
22/06/2021

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Από την Πέμπτη η διάθεση των self test στα φαρμακεία του Ρεθύμνου

• Έκκληση στους γονείς να τα παραλάβουν τα τεστ την Πέμπτη και την Παρασκευή απευθύνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Την Πέμπτη εκτός απροόπτου θα βρίσκονται στα φαρμακεία το Ρεθύμνου τα πρώτα self test για να ξεκινήσει σταδιακά η διάθεσή τους προς τους πολίτες που έχουν προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από την Πέμπτη και για μια εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, τα τεστ θα μπορούν να διατεθούν μόνο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του λυκείου, καθώς τα self-test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία και συγκεκριμένα τα λύκεια.

Χθες ξεκίνησε ο εφοδιασμός των φαρμακείων στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» κάλεσε τους γονείς των μαθητών να είναι συνεπείς και να μην αμελήσουν να παραλάβουν το τεστ για τα παιδιά τους την Πέμπτη και την Παρασκευή διευκρινίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να μην καταφέρουν να εξυπηρετηθούν το σαββατοκύριακο, όπου θα λειτουργούν μόνο εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Παράλληλα διευκρίνισε πως από την Πέμπτη για μια εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες όπου έχουν δοθεί, κανένας άλλος πολίτης δεν θα μπορεί να παραλάβει τεστ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και είμαστε σε διαρκείς επαφές για να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζει η κυβέρνηση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτή την ώρα δεν έχουμε παραλάβει ακόμα τα self test στα φαρμακεία του Ρεθύμνου. Εφόσον όλα εξελιχτούν ομαλά, σήμερα Τέταρτη θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις φαρμακαποθήκες. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά την Πέμπτη θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε σε όλο το νομό τα τεστ. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι εφόσον ληφθεί τελικά η απόφαση για επαναλειτουργία των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα με υποχρεωτικό τεστ για μαθητές και καθηγητές, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προλάβουν να παραλάβουν τα τεστ τη Πέμπτη και την Παρασκευή. Το επισημαίνω αυτό επειδή ως λαός είμαστε της τελευταίας στιγμής. Το σαββατοκύριακο θα υπάρξει πρόβλημα αν τρέξουν όλοι οι γονείς στα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία για να τα παραλάβουν. Δεν θα μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε, καθώς αφενός τα φαρμακεία τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα θα πρέπει να εξυπηρετούν ταυτόχρονα τους ασθενείς που χρειάζονται τα φάρμακά τους και την ίδια στιγμή δεν θα έχουμε τρόπο να παραλάβουμε νέα τεστ αν τελειώσουν. Άρα αν τελικά δεν πάρει παράταση και ανακοινωθεί ότι θα ανοίξουν τα λύκεια τη Δευτέρα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει με το ΑΜΚΑ των παιδιών τους οι γονείς ή οι ίδιοι οι μαθητές μαζί με την ταυτότητά τους ή το βιβλιάριο υγείας τους να σπεύσουν από τη Πέμπτη και την Παρασκευή να παραλάβουν τα τεστ να τα κάνουν το σαββατοκύριακο για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους τη Δευτέρα επιστρέφοντας στις τάξεις τους. Διευκρινίζω ότι από την Πέμπτη και για μια εβδομάδα η πλατφόρμα θα είναι κλειδωμένη αποκλειστικά και μόνο για 380.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς των λυκείων. Κανείς άλλος δεν μπορεί να παραλάβει τεστ. Επίσης η διαδικασία θα πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως».

Συνολικά σύμφωνα με τον κ. Βαρδιάμπαση την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, θα παραλαμβάνει κάθε φαρμακείο 75 τεστ, ωστόσο το σαββατοκύριακο δεν θα γίνουν παραλαβές.

Αναφορικά με τη διαδικασία όπως αυτή έχει ανακοινωθεί στους φαρμακοποιούς, ο κ. Βαρδιάμπασης επεσήμανε πως τα τεστ δεν θα διενεργούνται στα φαρμακεία αλλά στο σπίτι και στη συνέχεια θα υποβάλλουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει από την Πέμπτη και από εκεί θα εκτυπώνουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι απαραίτητη για τους μαθητές για να επιστρέψουν στο σχολείο: «οι μαθητές θα παραλαμβάνουν ένα τεστ και θα το κάνουν στο σπίτι τους σύμφωνα με το φυλλάδιο οδηγιών, όπου θα τους δοθεί από το φαρμακείο. Στη συνέχεα θα μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα selftestinggov.gr, η οποία πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία την Πέμπτη -δεν είναι ακόμα λειτουργική η πλατφόρμα- και θα πρέπει να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα και να εκτυπώσουν οι γονείς μια υπεύθυνη δήλωση, την οποία τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη Δευτέρα για να μπουν στις αίθουσες διδασκαλίας» είπε και πρόσθεσε ότι: «Είναι σημαντικό να είμαστε υπεύθυνοι κατά τη δήλωση του αποτελέσματος. Νομίζω είναι κατανοητό τι σημαίνει υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ και να κάνουν ένα μοριακό τεστ στο νοσοκομείο και να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Αναφορικά με το είδος των τεστ ο κ. Βαρδιάμπασης είπε ότι υπάρχουν δυο ειδών τεστ σιέλου και ρινικού επιχρίσματος, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα παραληφθούν και οι δυο τύποι στα φαρμακεία του νομού: «…Δεν γνωρίζουμε ποιον τύπο θα παραλάβουμε ή αν θα παραλάβουμε και τα δυο. Πάντως μαζί με το τεστ θα παραδίδουμε και ένα φυλλάδιο οδηγιών και οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ περιεχτικοί για να μην το χάσουν, να το κάνουν σωστά κτλ. καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα να παραλάβουν δεύτερο παρά σε δυο εβδομάδες».

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.