24 °C Rethymno, GR
09/07/2020

ΕΙΣ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ

Από τις καλύτερες διαλέξεις για τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες

• Ήταν κορυφαίοι παιδαγωγοί και πρόδρομοι των συγχρόνων της Παιδαγωγικής

Την περασμένη Κυριακή είχαμε την τύχη να παρακολουθήσομε μια από τις καλύτερες διαλέξεις που έχουν γίνει για τους Άγιους Τρείς Ιεράρχες.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην καλαίσθητη και μεγαλόπρεπη αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων, του αεικίνητου σωματείου που την οργάνωσε όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο, καθώς έχει προστάτες του τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος, Βασίλειον τον Μέγαν, Ιωάννην Χρυσόστομον και Γρηγόριον τον Θεολόγον.

Ο ομιλητής κ. Βασίλειος Οικονομίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, παρουσίασε με κατανοητό και παραστατικό τρόπο την έρευνά του, που είχε θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες και η Σύγχρονη Παιδαγωγική».

Παρουσίασε τις παιδαγωγικές απόψεις των Αγίων, από τον οποίο ενεπνεύσθησαν οι σύγχρονοι της παιδαγωγικής επιστήμης, ενώ ανεφέρθη στην άριστη σχέση που είχαν οι ίδιοι με τα αρχαία ελληνικά γράμματα σε περιόδους μάλιστα που η ενασχόληση με αυτά θεωρούνταν πράξη αντιχριστιανική και παρέπεμπε στην ειδωλολατρία. Ο κ. Οικονομίδης ομίλησε επίσης για τον ποιοτικό χαρακτήρα και το ήθος τους.

Το παρόν έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Νικόλαος Νικηφόρος, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, ευσεβείς και φιλομαθείς Ρεθεμνιώτες.

Η πρόεδρος του Λυκείου κ. Φερενίκη Βαλαρή καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους προσερχομένους και τον ομιλητή, ενώ στο τέλος του έδωσε ως δώρο εκ μέρους του Λυκείου δύο αξιόλογα βιβλία που θα κοσμήσουν τη βιβλιοθήκη του.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητή, ενώ οι φιλόξενες Λυκειάδες κέρασαν γλυκά στους επισκέπτες τους.

 

Αντί Επιλόγου

Προτίμησα να κλείσω με το γνωστό απολυτίκιο των Κορυφαίων Διδασκάλων της Ορθοδοξίας στο πρωτότυπο και σε μετάφραση, που με τρόπο λακωνικό αλλά ουσιαστικό, καταδεικνύει τη θέση και την αξία τους στο χριστιανικό αγιολόγιο:

«Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τούς μελιρρύτους ποταμούς τῆς σοφίας, τούς τήν κτίσιν πᾶσαν, θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τόν μέγαν καί τόν θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τήν γλῶτταν χρυσορρήμονι, πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν˙ αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι ὑπέρ ἡμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν».

«Αυτά τα τρία φωτεινά αστέρια που παίρνουν λάμψη από τον Θεό αυτούς που φώτισαν την οικουμένη με τη θεϊκή διδασκαλία αυτά τα ποτάμια της σοφίας, που ξεδίψασαν όλη την πλάση με τη γνώση του Θεού τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που τα λόγια του ήταν χρυσάφι, όλοι εμείς που θαυμάζουμε τη σοφία τους, ας μαζευτούμε να τους τιμήσουμε με ύμνους, γιατί αυτοί πάντοτε παρακαλούν τον Θεό για μας».

 

Νικολέων Ι. Τσουπάκης