34 °C Rethymno, GR
01/08/2021

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αρνητική η απόφαση της Αρχαιολογίας στις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου για το Οpen Mall

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των Ρεθεμνιώτικων Νέων για την εμπλοκή στο σχεδιασμό της δράσης Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου, μετά και την αρνητική απάντηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε σχέση με τις προτάσεις για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ρέθυμνου στα πλαίσια του έργου «Open Mall» -για το οποίο έχει εξασφαλίσει από κοινού χρηματοδότηση με τον Δήμο Ρεθύμνου.

Όπως είχαν ήδη γράψει στην ιστοσελίδα τους www.rethnea.gr τα «Ρ.Ν.», από το Σάββατο 17 Απριλίου, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ήταν αρνητικές στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου σε σχέση με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν στις προσόψεις των καταστημάτων τους (σκιάδια, τέντες, κλιματιστικά).

Χθες οι ενδιαφερόμενοι -δήμος και Εμπορικός Σύλλογος -έλαβαν στα χέρια τους την έγγραφη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου -τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσείων, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αποφασίζουμε τη μη έγκριση της μελέτης παρέμβασης στις προσόψεις καταστημάτων σε τμήμα της παλιάς πόλης Ρεθύμνου στο πλαίσιο του έργου Open Mall- Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, διότι θα πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για ανάπτυγμα του μετώπου και όχι αποσπασματικές επεμβάσεις όπως παρουσιάζονται».

Όπως γίνεται αντιληπτό το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ουσιαστικά ότι σχετικές παρεμβάσεις που αφορούν τις συγκεκριμένες οδούς που έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα έπρεπε να επεκταθούν στο σύνολο των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου.

Αυτό συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος για τους εμπόρους σε μια εποχή όπου υπάρχει οικονομική ανέχεια λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια και αναστάτωση τόσο στον εμπορικό κόσμο όσο και στον Δήμο Ρεθύμνου που πλέον από κοινού και σε συνεργασία θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα, ώστε να μην διακινδυνεύσουν να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί. Σε περίπτωση που δεν ανατραπεί η απόφαση αυτή θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο οι προτεινόμενες παρεμβάσεις να αντικατασταθούν με άλλες, αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται ζωτικής σημασίας για τους δυο φορείς, ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στον αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και στην τόνωση της αγοράς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αρνητική απάντηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας βάζει προς το παρόν φρένο στον σχεδιασμό αυτό, ο οποίος έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, ο Δήμος Ρεθύμνης χρηματοδοτείται με ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός Σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», σχεδιάζεται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, οι παρεμβάσεις που έχουν κατατεθεί και εγκριθεί αφορούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα Υποέργα του Εμπορικού Συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.