31 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ - ΕΠΕΛΕΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΣ

Αρχές καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κτηματογράφηση του Ρεθύμνου

Αρχές καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τελικά η κτηματογράφηση των περιοχών του Ρεθύμνου, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που έκανε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε., Στέφανος Κοτσώλης, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στο Υποθηκοφυλακείο Ρεθύμνου, παρουσία της προέδρου των συμβολαιογράφων Κρήτης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε., μετά την εμπλοκή που υπήρξε στο διαγωνισμό με τις ενστάσεις και την παραπομπή της υπόθεσης στο ΣΤε και από κει πίσω στο κτηματολόγιο, φαίνεται πως τελικά έχει επιλεγεί ανάδοχος και τώρα είναι σε εξέλιξη οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσει η εγκατάστασή του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου των συμβολαιογράφων του νομού, Αναστασία Δρανδάκη, η διαδικασία εκτιμάται ότι δεν θα ξεκινήσει πριν τις αρχές καλοκαιριού και οι πολίτες θα έχουν βάσει νόμου χρονικό περιθώριο έξι μηνών από την ημέρα έναρξης, για να καταθέσουν τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά τους για τις ακίνητες περιουσίες τους.

Η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Κρήτης για μια ακόμα φορά κάλεσε τους πολίτες να απευθυνθούν στους τοπογράφους και στους μηχανικούς τους, ώστε να έχουν έτοιμα τα δικαιολογητικά, τα συμβόλαια και ό,τι άλλο έγγραφο απαιτείται, έτσι ώστε μόλις ξεκινήσει η διαδικασία να είναι έτοιμοι, καθώς τα χρονικά περιθώρια, όπως είπε, είναι ασφυκτικά.

Όπως εξήγησε στις περιοχές αυτές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ένα μεγάλο ποσοστό των ακινήτων έχουν μεταβιβαστεί «με τον λόγο», δηλαδή χωρίς συμβολαιογραφικές πράξεις, για αυτό απαιτείται μεγάλη προετοιμασία και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες, παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται με την ανάθεση του έργου σε μελετητικά γραφεία, να μην επιδείξουν αμέλεια, αλλά να ενεργοποιηθούν, να απευθυνθούν σε τοπογράφους και συμβολαιογράφους, να προχωρήσουν τις διαδικασίες, ώστε όταν έρθει η ώρα να υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα και να μην υπάρξουν εκ νέου προβλήματα με δεδομένο ότι εκείνη την περίοδο ο φόρτος εργασίας θα είναι μεγάλος για συμβολαιογράφους και μηχανικούς: «Μια συμβουλή που είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες είναι ότι ακόμα και σε αυτές τις περιοχές που δεν έχει ξεκινήσει η κτηματογράφηση, όσοι έχουν ιδιοκτησίες πρέπει να ετοιμάζουν τα δικαιολογητικά τους, να κάνουν τις τοπογραφήσεις τους, να συγκεντρώνουν τα συμβόλαιά τους, ώστε να είναι έτοιμοι μόλις κηρυχθούν οι περιοχές αυτές υπό κτηματογράφηση» επεσήμανε η κα Δρανδάκη και προέθεσε: «Μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου ότι δρομολογήθηκε το θέμα σχετικά με την εταιρία που θα αναλάβει να κάνει την κτηματογράφηση των περιοχών του Ρεθύμνου, εκτιμώ ότι αρχές καλοκαιριού και όχι νωρίτερα θα ξεκινήσει η διαδικασία. Μας είπε ο κ. Κοτσώλης ότι έχει ήδη αναδειχτεί ανάδοχος -προφανώς όμως «τρέχουν» προθεσμίες ενστάσεων για αυτό πιστεύω στις αρχές καλοκαιριού θα ξεκινήσει η διαδικασία γύρω στον Μάιο – Ιούνιο.

Άπαξ και ξεκινήσει η διαδικασία οι πολίτες θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων είτε μέσω της ιστοσελίδας ηλεκτρονικά είτε μέσω των κτηματολογικών γραφείων.

Η αρχική προθεσμία βάσει νόμου είναι έξι μήνες. Πέρυσι όμως δόθηκε στον υπουργό το δικαίωμα να δίδει παρατάσεις ανάλογα με την πορεία της κτηματογράφησης έξι μήνες επιπλέον, όμως δεν ξέρουμε εάν θα ισχύσει αυτό στην δική μας περίπτωση με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν εξαιτίας των καθυστερήσεων που προηγήθηκαν και με δεδομένο ότι στο τέλος του 2021 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της χώρας».

 

«Έως το τέλος του έτους οι ενστάσεις για τις κτηματογραφημένες περιοχές»

Εν τω μεταξύ έως το τέλος του χρόνου έχουν δικαίωμα ενστάσεων ή αγωγών οι ιδιοκτήτες των δώδεκα περιοχών του νομού, οι οποίες έχουν ήδη κτηματογραφηθεί. Αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο των συμβολαιογράφων Κρήτης, σημαίνει ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει μέχρι τότε να διεκδικήσουν το ακίνητό τους, τότε το χάνουν, καθώς αυτό περιέρχεται στο δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί τα προηγούμενα χρόνια ανά χρονολογία στον Δήμο Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:

Γεράνι, Αργυρούπολη, Μαρουλάς, Χρωμοναστήρι, Πρασές, Επισκοπή, Ρουσσοσπίτι, Αρμένοι, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Άδελε, Ρέθυμνο.

«Στο τέλος του 2020 δεν θα γίνονται δεκτές άλλες ενστάσεις ή αγωγές. Επομένως όσοι έχουν περιουσία στις δώδεκα περιοχές του νομού που λειτουργεί κτηματολόγιο πρέπει υποχρεωτικά να τις ελέγξουν, διότι αν χρειάζεται να κάνουν οποιοιδήποτε είδους ένσταση η προθεσμία τους είναι μέχρι τέλος του 2020. Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν ελέγξει την απεικόνιση των περιουσιών τους στο κτηματολόγιο και αν χρειάζεται να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ενδεχομένως και τις αγωγές τους μέχρι τέλος του χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση η ιδιοκτησία αυτή θα περιέλθει στο δημόσιο» υποστήριξε η κα Δρανδάκη.