31 °C Rethymno, GR
15/08/2020

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Αρχές του έτους δημοπρατείται το έργο ανάπλασης στην οδό Αποστολάκη

Αρχές του έτους θα δημοπρατηθεί το έργο ανάπλασης της οδού Αποστολάκη, συνολικού προϋπολογισμού 615.000 ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο.

Η μελέτη του ενταγμένου έργου ανάπλασης και αναβάθμισης παρόδιων χώρων της οδού Αποστολάκη (τμήμα 2) είναι σύμφωνη με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Με τη συγκεκριμένη ανάπλαση δημιουργείται δίκτυο κίνησης πεζών, μήκους 765 μέτρων περίπου, διαμορφώνονται εκατέρωθεν πεζοδρόμια με φύτευση, οδεύσεις τυφλών και, στη νότια πλευρά, ενώ θα οριοθετηθούν θέσεις στάθμευσης.

Στην ανατολική πλευρά της περιοχής παρέμβασης, προβλέπεται να διαμορφωθεί χώρος αναψυχής – πλατεία θέασης στην ίδια στάθμη με το πεζοδρόμιο, προκειμένου να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η προσβασιμότητα και η επισκεψιμότητα. Τέλος, η ανάπλαση περιλαμβάνει οδοφωτισμό και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Παράλληλα με την υλοποίηση του έργου θα αντικατασταθούν τα δίκτυα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που χρήζουν αντικατάστασης, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΡ.

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση της υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου που συνέταξε η πολιτικός μηχανικός, Πόπη Τζανακάκη, σήμερα η οδός Αποστολάκη αν και πολυσύχναστη χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή έως ανύπαρκτη διαμόρφωση διαδρομής πεζών, από ασάφεια στην οριοθέτηση της κίνησης του αυτοκινήτου και στην οριοθέτηση της στάθμευσης αυτοκινήτου. Αυτό έχει ως αποτελέσαμε να υπάρχει άναρχη χρήση του δημόσιου χώρου και δυσκολία στη χρήση του.

Σύμφωνα με την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας, το πλάτος του οδοστρώματος, με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη είναι 5,50 μέτρα στο τμήμα με την μεγάλη κλίση και 4,5 μέτρα στο οριζόντιο τμήμα. Σε ότι αφορά τη στάθμευση η ζώνη στάθμευσης οργανώνεται στην νότια παρειά. Οι καμπυλότητες στις κύριες διασταυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετείται μεγάλο όχημα μήκους 13,75 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να προσπελάσει απορριμματοφόρο όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πλάτωμα στην αρχή του δεύτερου τμήματος – Πλατεία Θέασης

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση το πλάτωμα βρίσκεται στο ανώτατο σημείο του πρώτου τμήματος της οδού Αποστολάκη. Η βόρεια παρειά του ορίζεται από όψεις κατοικιών. Χαρακτηρίζεται από γεωμετρική κανονικότητα ως προς το σχήμα και από σημαντική κλίση από δύση προς ανατολή.

Η πρόταση διαμόρφωσης στηρίζεται στην αξιοποίηση της μακρινής θέας, που προσφέρεται από τη θέση αυτή.

Οργανώνεται καθιστικό σε οριζόντιο τμήμα της πλατείας στη μέση στάθμη, το οποίο επεκτείνεται μέχρι το ανατολικό όριο με την κατασκευή εξέδρας.

Στο όριο του καθιστικού κατασκευάζεται σκίαστρο και κάθισμα στη νότια παρειά και στηθαίο-κάθισμα στη βόρεια και ανατολική.

Η μετάβαση προς την υψηλότερη στάθμη δυτικά γίνεται με την οργάνωση φυτεμένου πρανούς σε τέσσερις διακριτές ζώνες. Η σημαντική διαφορά στάθμης προς ανατολή επιτρέπει τη δημιουργία χώρου επισκέψιμου από τη στάθμη του πεζοδρομίου, όπου μπορεί να οργανωθεί εγκατάσταση περιπτέρου ή αναψυκτηρίου. Η εγκατάσταση μιας τέτοιας λειτουργίας στη θέση αυτή, πέρα από την εξυπηρέτηση των κατοίκων, θα προσδώσει ζωή στο απόμακρο και απόκεντρο αλλά σημαντικό αυτό σημείο.

 

Φυτεύσεις

α. Δεντροφυτεύσεις

Οι δεντροστοιχίες θα ακολουθήσουν το ρυθμό και την χωροθέτηση σε σχέση με τη χάραξη του δρόμου στα όρια των πεζοδρομίων.

Τα υπάρχοντα δέντρα θα διατηρηθούν. Όσα από τα υπάρχοντα συμπίπτουν με λειτουργικό χώρο και εμποδίζουν (θέσεις στάθμευσης, πεζοδρόμια), θα διατηρηθούν μέχρι την ανάπτυξη των νέων φυτεύσεων και μετά θα κοπούν.

β. Άλλες φυτεύσεις

Διευρυμένοι χώροι που ορίζονται με πράσινο θα φυτευτούν με ποώδη ή θαμνώδη φυτά και άνθη, ενώ στους μαντρότοιχους του σχολείου θα φυτευτούν αναρριχόμενα φυτά.

 

Φωτισμοί

Ο φωτισμός θα τοποθετηθεί νότια, στην ορισμένη ζώνη τοποθέτησης στοιχείων αστικού εξοπλισμού και δέντρων.

Στους διευρυμένους χώρους της ανατολικής παρειάς (περιοχή σχολείου-περιοχή οδού Ρέας και γενικά στα πλατώματα) θα τοποθετηθούν φωτιστικά όμοια με εκείνα του κατασκευασμένου πάρκου.

Στην τελική ευθεία το έργο της πλατείας Αγ. Γεωργίου Πεταλιώτη

Εν τω μεταξύ το πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να παραδοθεί το μεγάλο έργο βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας Αγίου Γεωργίου Πεταλιώτη στην περιοχή της Καλλιθέας. Αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες στο τμήμα του δρόμου που βρίσκεται από την συμβολή των οδών Άγγελου Σικελιανού με την οδό Σβάιτσερ. Ταυτόχρονα γίνεται η τοποθέτηση των φωτιστικών, ενώ σύμφωνα με την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Πόπη Τζανακάκη έχουν παραληφθεί και τα δέντρα που θα φυτευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα εκκρεμούν οι εργασίες κατασκευής του χωμάτινου πάρκινγκ, ενώ στο τέλος θα γίνει και η τοποθέτηση των παιχνιδιών για την παιδική χαρά. «Τοποθετούμε τα φωτιστικά στην πλατεία και στην οδό Άγγελου Σικελιανού γίνεται η επίστρωση των κυβόλιθων, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και η φύτευση. Το έργο προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εκκρεμεί η διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης και η παιδική χαρά» ανέφερε η κ. Τζανακάκη.

Ειδικότερα, στο ανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπλασης διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε μία συνολικά έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η είσοδος στον χώρο στάθμευσης θα γίνεται από τη Λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.

Από την Λεωφόρο Πορτάλιου και σε ευθεία κίνηση θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου του αυτοκινήτου στο χώρο της πλατείας και μπροστά από τον Ιερό Ναό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την μελέτη το έργο περιλαμβάνει:

  • την ανάπλαση της οδού Άγγελου Σικελιανού
  • τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πλατείας δυτικά του ιερού ναού
  • τον σχεδιασμό ενός μικρού πάρκου και μιας νέας παιδικής χαράς
  • την κατάλληλη διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος της περιοχής επέμβασης σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης. Σε όλη την περιοχή παρέμβασης, δηλαδή σε όλη την έκταση της οδού Άγγελου Σικελιανού, σε όλους τους χώρους της νέας πλατείας, στους χώρους του πάρκου και στον χώρο στάθμευσης υπάρχει πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑμεΑ σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές.

Βασικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι το πράσινο, ενώ περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ., στην οποία θα ενταχθεί μια σύγχρονη παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα προβλέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου πεζοδρόμου, συνολικού πλάτους 6 μέτρων, στον οποίο θα μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις και υπαίθριες αγορές.

Για την εκπόνηση της μελέτης που έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα υπήρξε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι επιστημονικές υποδείξεις του οποίου ήταν καθοριστικές για την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.