28 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΥΨΗΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ

Ασφυξία στο ΕΣΥ, επιστρατεύτηκαν από το υπουργείο Υγείας 206 ιδιώτες γιατροί

-Τη δημιουργία περιφερειακού συντονιστικού κέντρου για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης

Στην επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς τα νοσοκομεία, ιδίως της Αττικής, έχουν υπερβεί τα όρια των αντοχών τους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μια κρίσιμη και άνιση μάχη με τον κορονοϊό.
Η επιστράτευση έγινε γιατί η ανταπόκριση στην πρόσκληση που είχε απευθύνει το υπουργείο δεν υπήρξε ικανοποιητική.
Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.
Η κατάσταση με την πανδημία είναι κρίσιμη ενώ, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, κατεγράφη νέο ρεκόρ (681) όσον αφορά στους διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται «μαύρα» ρεκόρ σε καθημερινή βάση, όσον αφορά σε αυτό τον δείκτη.
Χθες κατεγράφησαν, επίσης, 69 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7.531, ενώ σε 1.707 ανέρχονται τα νέα κρούσματα.
Μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία του νησιού φαίνεται να μην υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο αυξημένος είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Ειδικότερα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού νοσηλεύονται 152 ασθενείς με κορονοϊό με τους 123 να βρίσκονται σε κλινικές covid ενώ 29 από αυτούς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στο πλαίσιο αυτό της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας οι ιατρικοί σύλλογοι της Κρήτης, με έγγραφο τους στο αρμόδιο υπουργείο και την 7η ΥΠΕ, εκφράζουν τη βούληση τους να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην κοινή εθνική προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.
Μεταξύ άλλων οι ιατρικοί σύλλογοι του νησιού προτείνουν τη δημιουργία τοπικού περιφερειακού συντονιστικού κέντρου με τη συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων (υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του ΕΟΔΥ) με σκοπό την αξιολόγηση και συντονισμό των κινητών μονάδων (πάντα με παρουσία γιατρού) για τη λήψη δείγματος.
Ζητούν άμεση ενίσχυση των κέντρων υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Παράλληλα χαρακτηρίζουν μεγάλης σημασίας την άμεση ένταξη στην εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού των ιδιωτών γιατρών με στόχο τον ταχύτερο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού.
Επίσης, ζητούν στοχευμένο τακτικό, περιοδικό – ανά 15ήμερο- εργαστηριακό έλεγχο (rapid test) ανίχνευσης του ιού στις επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου μόλυνσης και διασποράς (εκπαιδευτικούς, τράπεζες, super market), καθώς και την άμεση ένταξη στην εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού των ιδιωτών γιατρών με στόχο τον ταχύτερο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού.

Σε 191 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα τριήμερο στην Κρήτη

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα συνεχίζεται η πορεία της πανδημίας σε ολόκληρη την Κρήτη που το τελευταίο τριήμερο μέτρησε 191 νέες μολύνσεις κορονοϊού (64 τη Δευτέρα, 53 την Κυριακή και 74 το Σάββατο) ενώ σημειώθηκαν και δυο νέοι θάνατοι από covid 19 στo νησί.

Ειδικότερα, ένας 83χρονος άνδρας κατέληξε το πρωί του Σαββάτου στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου όπου νοσηλευόταν με κορονοϊό. Ο 83χρονος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο Ρεθεμνιώτη από κορονοϊό μέσα σε τέσσερις μέρες στο Ρέθυμνο.

Να σημειωθεί ότι πριν τρεις μέρες έχασε τη ζωή της η 77χρονη σύζυγος του η οποία επίσης είχε προσβληθεί από κορονοϊό και είχε μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Χθες τα ξημερώματα κατέληξε και ένας 47χρονος από τον δήμο Μίνωα Πεδιάδος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για το τρίτο άτομο της οικογένειας που χάνει τη μάχη, καθώς τόσο ο ιερέας πατέρας του όσο και η μητέρα του έφυγαν λίγες ημέρες πριν από τη ζωή χτυπημένοι από το φονικό ιό.

Οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία του νησιού παραμένουν επίσης σε υψηλά επίπεδα επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Αναλυτικά χθες στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονταν 152 ασθενείς με τους 123 να βρίσκονται σε κλινικές και τους υπόλοιπους 29 να δίνουν τη δική τους μάχη στις ΜΕΘ.

Οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 47 ασθενείς, 37 στην κλινική covid και 10 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 50 ασθενείς, 40 στην κλινική και άλλοι 10 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ
  • Στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 45 ασθενείς με τους 37 να βρίσκονται στην κλινική και οι 8 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ
  • Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 5ασθενείς, όλοι στην κλινική covid
  • Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, νοσηλεύονται 2 ασθενείς εκ των οποίων ένας βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
  • Στο νοσοκομείο Σητείας, νοσηλεύεται 1 ασθενής στη κλινική

Εν τω μεταξύ χθες σε 1.707 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 69 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7.531.

Παράλληλα, σε 681 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης, στην ΠΕ Ηρακλείου καταγράφονται 25 νέες μολύνσεις. Στη ΠΕ Λασιθίου 2, στην ΠΕ Ρεθύμνου 5 και στην ΠΕ Χανίων ανακοινώθηκαν 32 νέα κρούσματα. Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

 

Μ. Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση, προστατεύει από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους

Οι πολίτες στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε απόψε κατά τη καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο, τόνισε πως η Ελλάδα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι «οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί» και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβώσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».

Η ίδια τόνισε πως σε 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών. «Πρόκειται για μία σπανία οντότητα η θρόμβωση και η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη που αφορά τις φλέβες του εγκεφάλου» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν.

Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς, ανέφερε συμπερασματικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, μιλώντας για τους υγειονομικούς. «Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα» είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία.

Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία «αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%». «Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο» σημείωσε.

Η ίδια, αναφερόμενη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε ηλικία άνω των 75 ,είπε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί όσο πέρνα ο καιρός καθώς θα αντιλαμβάνονται ότι οι εμβολιασμοί συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αποφύγουν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα τα εγγόνια να δουν τον παππού και τη γιαγιά εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να περιμένουμε καθώς ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν έστω και με ήπια συμπτώματα.

Σε άλλη ερώτηση, για την πιθανότητα να χρειάζεται κάθε χρόνο επαναληπτική δόση με νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι είναι πιθανό ο κορονοϊός «να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή της γρίπης ώστε να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο, αλλά για να το πούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια». Η ίδια παρατήρησε ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις ή άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.