17 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ «ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ»

Στη μέγγενη της πανδημίας ο κλάδος της εστίασης

Ασύμφορη η επαναλειτουργία της εστίασης μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων τονίζουν οι επαγγελματίες

Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο χρόνος επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, κάτι που θα κριθεί βάση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως έχει επανειλημμένως υποστηρίξει η επιστημονική κοινότητα αλλά και κυβέρνηση. Ωστόσο με βάση τις διαρροές που γίνονται σε σχέση με το lockdown με τη μέθοδο του «ακορντεόν», δηλαδή να ανοίξουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και στη συνέχεια να ξανακλείσουν, οι επιχειρηματίες εστίασης εμφανίζονται αντίθετοι, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για τον κλάδο τους, καθώς το κόστος είναι δυσβάστακτο.

Οι επιχειρηματίες είναι αντίθετοι στο βιαστικό άνοιγμα της εστίασης, καθώς θα επιφέρει επιπλέον δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν, την ώρα που τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την αποφυγή συνωστισμού δεν θα επιτρέπουν αύξηση της κίνησης ή του τζίρου των επιχειρήσεών τους. Οι ίδιοι προτάσσουν σε αυτή τη συγκυρία την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας και θεωρούν πως είναι καλύτερο να ανοίξουν αργότερα ακόμα και στις αρχές του έτους, ώστε να επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητά τους χωρίς να χρειαστεί πάλι σε σύντομο διάστημα να κατεβάσουν ρολά.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής, Χάρης Αυγουστάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε χαρακτηριστικά: «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αν ανοίξουμε για είκοσι μέρες τα καταστήματά μας θα πρέπει να δουλεύουν κατά κύριο λόγο σε εσωτερικούς χώρους. Ακόμα και οι χώροι καταστημάτων που έχουν κλείσει με τζάμι επί της ουσίας είναι εσωτερικοί χώροι. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μεγάλο το πρόβλημα εξαιτίας της μη ύπαρξης εξωτερικών χώρων στα καταστήματα. Γιατί στο Ρέθυμνο υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εξωτερικών χώρων στις επιχειρήσεις. Έτσι αν είναι να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας για είκοσι ημέρες, με το 30-40% της δυναμικότητας του καταστήματός μας με περιορισμένο ωράριο και μετά να ξανακλείσουμε εξαιτίας του 3ου κύματος της πανδημίας, για το οποίο ενδεχομένως να ευθύνονται και τα καταστήματα εστίασης λόγω του συνωστισμού, είναι καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου. Θα είναι αυστηρά τα υγειονομικά πρωτοκολλά, αυστηρότερα από πριν, ο κόσμος εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να κάθεται σε εξωτερικούς χώρους, οπότε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούν οι επαγγελματίες να μπουν στη διαδικασία να αγοράσουν προμήθειες για τα καταστήματά τους, να διακόπτουν αναστολές των εργαζομένων τους για είκοσι μέρες και μετά ξανά λουκέτο, είναι τεράστιο πρόβλημα. Μας συμφέρει να μην ανοίξουμε υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το κράτος θα παρέχει στήριξη στους επαγγελματίες του κλάδου».

Αντίστοιχη είναι και η άποψη του εστιάτορα, Όθωνας Χριστουλάκη, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα μας, ανέφερε: «Για λόγους υγείας και προφύλαξης των πελατών μας, προκειμένου να ανοίξουμε τώρα και να ξανακλείσουμε, δηλαδή να υπάρξει και για μας η μέθοδος του «ακορντεόν», είναι καλύτερα να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματά μας. Βεβαίως η απώλεια λόγω των γιορτινών ημερών θα είναι μεγάλη, γιατί πάντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ο τζίρος ήταν αξιόλογος και μας έδινε τη δυνατότητα να καλύπτουμε βασικές ανάγκες, όμως πάνω από όλα είναι η υγεία και η δική μας και των πελατών μας. Αν είχαμε λειτουργήσει διαφορετικά κατά τη διάρκεια της σεζόν με προϋποθέσεις σεβασμού και αυστηρής τήρησης μέτρων -όχι βέβαια όλοι- οι ελάχιστες εξαιρέσεις που κατέγραψαν τα όποια προβλήματα, τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι συνάδελφοι την πληρώνουν για λίγους».

Οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν και η απουσία ρευστότητας είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους επαγγελματίες εστίασης, οι οποίοι παρά την κρατική στήριξη με τις επιστρεπτέες προκαταβολές επισημαίνουν πως ουσιαστικά τα χρήματα αυτά είναι δανεικά και θα κληθούν να τα επιστρέψουν σε λίγα χρόνια. Με δεδομένη την υγειονομική κρίση και προτάσσοντας τη δημόσια υγεία οι επαγγελματίες αναμένουν να συνεχιστεί η κρατική στήριξη για τους ίδιους αλλά και τα μέτρα για τους εργαζόμενούς τους για όσο διάστημα τα καταστήματα είναι σε αναστολή λειτουργίας. «Εμείς αυτή τη στιγμή όπως έρχονται οι επιστρεπτέες προκαταβολές φεύγουν, προκειμένου να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Εύλογο είναι να καταλάβει κανείς ότι όταν δεν υπάρχει εισροή και υπάρχει μόνο εκροή, δηλαδή έξοδα, τα χρήματα αυτά δεν μένουν στην τσέπη μας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτά είναι δανεικά χρήματα και πρέπει να επιστραφούν. Ακούσαμε τον υπουργό Ανάπτυξης να λέει ότι θα είναι στο πλευρό των επαγγελματιών και ελπίζουμε να είναι έτσι. Εγώ υποστηρίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μη επιστρεπτέα προκαταβολή και από τις άλλες προκαταβολές με κάποιο ποσοστό για τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον καλό της εστίασης. Παράλληλα ζητούμε αν είναι δυνατόν να αυξηθεί το ποσό χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κρήτης προς τις επιχειρήσεις, ώστε να δοθούν και απο κει κάποια χρήματα.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή είμαστε πέντε μήνες ανενεργοί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους. Ακόμα και τώρα που είμαστε κλειστά τα λειτουργικά μας έξοδα τρέχουν. Ότι χάρισμα μας δίνεται δεν φτάνει. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας χρειάζεται επιπλέον στήριξη. Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όλο το δυναμικό του προσωπικού μας είτε με αναστολές είτε ως εργαζόμενοι χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ανάγκη εργασίας για τον όγκο της δουλειάς που είχαμε. Και το Μάιο, και τον Ιούνιο και το μισό Ιούλιο μέχρι να κινηθεί η αγορά. Μετά άρχισε η αμφισβήτηση από 20 Αύγουστο και μετά, ο Σεπτέμβριος ήταν «ψιλονεκρός», πήγαν κάπως να φτιάξουν τον Οκτώβριο τα πράγματα και στις 6 του Νοεμβρίου κλείσαμε.

Επιδότηση ως 5.000 ευρώ για θερμαντικά σώματα στους επαγγελματίες

Έως 5.000 ευρώ θα λάβουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ώστε να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η δράση θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ και η δημόσια χρηματοδότηση θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόκτηση θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (υγραερίου, ηλεκτρική, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου ή άλλο), αυτόνομη/μεμονωμένη, ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου, τα οποία είναι/ήταν καινούργια και αμεταχείριστα κατά την αγορά τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η δράση που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και να διαρκέσει 2 μήνες, θα επιχορηγεί την προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τ.μ. νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου ή παραχωρημένου με βάση την αίτηση που έχει υποβάλει ο δυνητικός λήπτης της και μέχρι 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα χωρίς ΦΠΑ. Σε περίπτωση που ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων, δεν δικαιολογεί ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων, το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται με τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων.

Προμήθεια θερμαντικών σωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετά αλλά και πριν την έγκριση της δημοσίευση της πρόσκλησης, θα καλύπτεται από αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό ΚΑΔ, κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να τον διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του προς χρηματοδότηση.

Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση (σε επίπεδο «ενιαίας επιχείρησης») από τη δράση, λαμβάνοντας υπόψη κάθε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει ή θα λάβει δυνάμει του Κανονισμού 1407/2013 την τελευταία τριετία, υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση, δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε το σύνολο της επιδότησης να είναι ακατάσχετο.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης του Ρεθύμνου τόνισε ότι το παραπάνω πρόγραμμα είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες γιατί τα θερμαντικά σώματα αποτελούν να χρήσιμο εργαλείο για τους επιχειρηματίες και μάλιστα όχι μόνο για τη φετινή χρονιά.

Αρχές Ιανουαρίου η 5η φάση για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στις αρχές Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, με περίοδο αναφοράς από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως ακριβώς συνέβη και με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έτσι και με τον 5ο κύκλο του προγράμματος, το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις – δικαιούχοι θα είναι μη επιστρεπτέο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν οι επιχειρήσεις τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 είναι να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα ενημερωθούν αναλυτικά για τις λεπτομέρειες της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.