23 °C Rethymno, GR
21/09/2020

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΦΕΚΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου

Μέρος 2ο

Μεγάλη ανάπτυξη και πρόοδο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το Ατσιπόπουλο. Σπουδαίες προσωπικότητες ξεχώρισαν σε στρατιωτικό, εκπαιδευτικό, εμπορικό και καλλιτεχνικό χώρο.
Εκκλησίες – Ιερείς
 
Αγ. Ελευθέριος – Αγ. Χαράλαμπος: Ενοριακή δίκλιτη εκκλησία, που ανακαινίστηκε το 1856.
 
Αγία Ζώνη(31/8): Χτίστηκε το 1886 προς τιμήν της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, που είχαν φέρει από το Άγιο Όρος και έκαναν λιτανείες για να σωθούν οι βελανιδιές από τις κάμπιες.
 
Παναγία – Κοίμηση Μεσοχωριανή: Ονομάζεται έτσι γιατί βρίσκεται στη μεσοχωριά, αλλά και Μυρτιδιώτισσα, επειδή σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε μια μυρτιά από έναν κάτοικο.
Αυτός πήρε την εικόνα και την πήγε σ’ άλλη εκκλησία, όμως αυτή ξαναγύρισε στο ίδιο σημείο. Τότε οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν την εκκλησία στο μέρος εκείνο.
 
Η παλιά εκκλησία όμως γκρεμίστηκε και το 1969 χτίστηκε νέα, στην ίδια θέση, από την οποία διατηρείται η Αγία Τράπεζα. Οι κάτοικοι ζούσαν πάντα κάτω από την προστασία της και μάλιστα επί Τουρκοκρατίας όσες φορές κι αν επιχείρησαν να την κάψουν πάντα αποτύγχαναν.
 
Το 1941 όλες οι βόμβες που έπεφταν, έσκαγαν στα γύρω χωράφια, χωρίς να της προξενήσουν καταστροφή. Η Παναγία θεωρείται ακόμη προστάτιδα των παλικαριών που πολέμησαν στην Αλβανία.
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (13/11): Βρίσκεται βόρεια του χωριού και πιστεύεται ότι ήταν κτίσμα της βυζαντινής οικογένειας των Χορτάτζηδων από το 12ο αιώνα.
 
Το ναό υπηρέτησε με αφοσίωση μέχρι το 1942 η διακόνισσα Δαλεντζομαρία, επεκτείνοντάς τον αλλά και στολίζοντάς τον με ωραίες εικόνες, δημιουργώντας ένα πανέμορφο χώρο με δέντρα και λουλούδια.
 
Άγιος Αντώνιος: Γραφική εκκλησία μέσα σε μια σπηλιά στα δυτικά ενός φαραγγιού στη θέση Ζουρίδες. Σε ένα εσωτερικό βράχο υπάρχει λαξευμένη γούρνα που γεμίζει με νερό και που θεωρείται αγίασμα.
 
Ο ερημίτης άγιος προστάτευσε και προστατεύει τους κατοίκους, αλλά και τους ταξιδιώτες που περνούσαν παλιά με τα γαϊδουράκια τους για την πόλη. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει το ευωδιαστό γιασεμί, που αν κόψεις ένα κομμάτι, έστω και ξερό και πιστεύεις, φυτρώνει.
 
Μεταμόρφωση Χριστού: Βρίσκεται στην αυλή του σχολείου, στενόμακρη με αριστοτεχνικές εικόνες, προστατεύει τους μαθητές από τα παιχνίδια τους, αλλά και τους βοηθά να προκόψουν. Από τον οίκο αυτό του θεού και της παιδείας, πρόκοψαν και έγιναν σπουδαίοι επιστήμονες, επιχειρηματίες κ.α.
 
Άγιος Νικόλαος: Ερημικό εκκλησάκι μέσα σε σπήλαια, πάνω από βράχους κοντά στη θάλασσα του Περιστερέ.
 
Ζωοδόχος Πηγή: Βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, στο στρατόπεδο.
 
Μιχαήλ Αρχάγγελος: Η εκκλησία του νεκροταφείου.
 
Άγιο Πνεύμα: Πάνω σ’ ένα ύψωμα, σε πανέμορφο τοπίο, κοντά στο γήπεδο.
 
Ανάληψη Κυρίου: Σε σπηλιά κοντά στη θάλασσα.
 
Άγιος Φανούριος: Νέα εκκλησία στην είσοδο του χωριού.
 
Τέσσερις εκκλησίες Αγ. Γεωργίου (ιδιωτικές) από τους: Γ.Γ. Παπαλεξάκη, Γ. Λιονή (θέση Ζουρίδας), Β. Γ. Βερνάρδου (θέση Άγιο Πνεύμα), Γ. Χλαμπουτάκη (μέσα στο χωριό).
 
Ιερείς: Από το 1840 μέχρι σήμερα οι: Στυλιανός Μυστράκης, Μιχαήλ Γεωργαντζάκης, Ματθαίος Τσουπάκης, Μιχαήλ Σκορδίλης, Ευάγγελος Βλαστός, Εμμανουήλ Παπαδάκης, Εμμανουήλ Γιαννούλης, Μιχαήλ Μυστράκης
 
Σχολείο-Δάσκαλοι: Το Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου ιδρύθηκε το 1844 και ήταν ένα από τα πρώτα δέκα του νομού, με το κτίριο να κατασκευάζεται το 1925. Από το 1899-1915 λειτούργησε και κατώτερο παρθεναγωγείο.
 
Από τους δασκάλους που δίδαξαν στο σχολείο ήταν οι: Ιωάννης Παπαγιαννάκης (απόφοιτος δημοτικού) το 1872, Μανόλης Λουρωτός 1874-78, Ιωάννης Βογιατζάκης 1881-82, Γεώργιος Ηλιακάκις (τελειόφοιτος διδασκαλείου από το Γεράνι το 1885-90, που δολοφονήθηκε το 1895), Ανδρέας Τσίβης, Ανδρέας Χαλκιαδάκις, Αλέξανδρος Παπαλεξάκις, Ευαγγελία Ζανουδάκι το 1930. Άλλοι διευθυντές: Γεώργιος Ζανουδάκης, Στυλιανή Γάσπαρη, Αντώνιος Θεοδωράκης, Ιωάννης Καλούδης, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, Ελένη Βαμιαδάκη, Ελπινίκη Παπαδάκη, Εμμανουήλ Πλυμάκης, Ευαγγελία Σπανουδάκη, Κωνσταντίνος Τσουρλάκης, Εμμανουήλ Φραϊδάκης, Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, Ηλίας Αντουράκης, Ν. Καπετανάκης, Ν. Παπουτσιδάκης, Γ. Χανιωτάκης, Ευαγγελία Παπαλεξάκη, Μαρία Δρουλίσκου, Μιχάλης Ριτσάτος, Μαρία Ορφανουδάκη (1ο), Σταυρούλα Κουμεντάκου (2ο).
 
Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν δύο 9θέσια σχολεία.
 
Το 1ο με διευθύντρια την Μαρία Ορφανουδάκη και 170 μαθητές και το 2ο με διευθύντρια τη Σταυρούλα Κουμεντάκου και 163 μαθητές (2012- 2013).
 
Επίσης λειτουργούν τέσσερα νηπιαγωγεία:
 
1ο 2θέσιο με 44 νήπια (διευθύντρια Πόπη Παπαδάκη).
2ο 2θέσιο με 40 νήπια (Νεκταρία Βίγλη).
3ο 2θέσιο με 38 νήπια (Αφροδίτη Πενθερουδάκη).
4ο 1θέσιο με 21 νήπια (Ειρήνη Δαλαδήμου).
 
Διευθύντρια του γυμνασίου Ατσιποπούλου είναι η Ελένη Φωτοπούλου.
 
Από το 2015-2016 αναμένεται να λειτουργήσει σε νέα κτίρια (κοντά στο γήπεδο) το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Σχολικό έτος 1966-1967 2θέσιο
 
Δάσκαλοι: Ριτσάτος Μιχάλης, Παναγιωτάκη- Κασωτάκη Ασπασία
 
Όρθιοι: Τσίβης Γιώργης, Γαγάνης Βαγγέλης, Παπαλεξάκη Μαρία, Ζερβουδάκη Χαρά, Βιβυλάκη Αθηνά, Χατζηδάκη Κατίνα, Ξενάκη Μαρία, Κλαπάκη Ευαγγελία, Βλαστού Ευγενία, Χατζηδάκη Αργυρώ, Δημητρακάκης Μάρκος, Χατζηδάκη Ελένη, Αγγελάκη Βούλα, Βλαστού Ευαγγελία, Γαγάνη Ευαγγελία, Σωματιανού Μαρία, Παπαλεξάκη Σοφία, Καπαρού Ελένη, Γαγάνη Βαγγελιώ, Δημητρακάκη Ευαγγελία, Γάσπαρη Μαρία, Χατζηδάκης Βασίλης, Γάσπαρης Χαράλαμπος, Γιαννούλης Γιάννης, Γαγάνης Στάθης, Ψαρουδάκης Κωστής, Βερνάρδος Ποθητός, Βλαστός Παντελής, Γαγάνης Στάθης, Πολοπετράκης Στέλιος, Παπατζανής Γιάννης, Γάσπαρης Στέλιος, Αγγελάκης Νίκος, Γαγάνης Λευτέρης, Σταγάκης Παντελής, Ξενάκης Βαγγέλης, Σταγάκης Νίκος, Γάσπαρης Αιμίλιος, Χατζηδάκης Χρήστος, Ξενάκης Ανδρέας, Λιανδρής Βαγγέλης, Παπαλεξάκης Λευτέρης, Ξενάκης Γιώργης, Βιβυλάκης Γιάννης, Χατζηδάκης Χρήστος, Δημητρακάκης Παντελής, Γάσπαρης Χρήστος.

Αθλητισμός
 
Άφοβος (1930) – ΕΑΠ (1988)
 
Από τις πρώτες ποδοσφαιρικές ομάδες που ιδρύθηκαν στο Ρέθυμνο ήταν και ο Άφοβος Ατσιποπούλου από το 1930.
Πήρε μέρος σ’ ανεπίσημα παιχνίδια και από την πρώτη χρονιά 1930-31 αγωνίζονταν οι: Μιχάλης Παπατζανής, Χαράλαμπος Κουτσουράκης, Στ. Σταγάκης, Λ. Λιονής, Β. Ροδινός, Μ. Ροδινός, Κ. Τσίβης, Ν. Γάσπαρης κ.α.
Οι δυο πρώτοι ψηφίστηκαν το 1931 στην κορυφαία εντεκάδα του Ρεθύμνου, ενώ ο τερματοφύλακας Μιχάλης Παπατζανής στην κορυφαία της Κρήτης, από τα «Χανιώτικα Σπορ».
 
Επίσημα πήρε μέρος το 1962- 63 στο Β’ τοπικό (ήρθε 5ος) και την επόμενη χρονιά στην Α’ κατηγορία (5ος), συνεχίζοντας μέχρι το 1988, που έγινε η συγχώνευση με τον Ολυμπιακό Πρινέ σε ΕΑΠ.
 
Ο Άφοβος κατέκτησε 2 τίτλους Γ’ τοπικού (1974, 1985) και έναν στη Β’ (1976).
 
Την πρώτη επίσημη χρονιά 1962- 63 αγωνίζονταν οι: Γ. Λιονής, Γ. Δερμιτζάκης, Μαρκουλάκης, Β. και Ε. Ροδινός, Ε. Βερικάκης, Ευάγγελος Παπατζανής, Γ. Τζέλησης, Λ. Βερνάδος, Δρανδάκης, Λ. Σαμψών, Μ. Λιανδρής, Μ. Λιονής.
ΕΑΠ (1988)
 
Το 1988 φίλοι των ομάδων Άφοβου και Ολυμπιακού Πρινέ, μετά από συγχώνευση ίδρυσαν την Ένωση Ατσιποπούλου- Πρινέ (ΕΑΠ), πρώτος πρόεδρος ο Ν. Χρ. Αποστολάκης, ενώ ο Γιώργος Δαλέντζας είναι μέλος από τότε μέχρι σήμερα 2014.
Πρόεδροι: Ν. Χρ. Αποστολάκης, Γ. Διακουμάκης, Γ. Καπαρός, Ν. Δ. Αποστολάκης, Μάρκος Αποστολάκης, Εμμανουήλ Ροδινός, Δ. Κασέλας, Σταύρος Γαγάνης, Ν. Βερνάδος.
 
Από το 1989-1999 για έντεκα συνεχή χρόνια αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία με καλύτερη θέση την δεύτερη το 1992.
Τίτλοι
 
Β’ τοπικού: 2000.
 
A’ τοπικού: 2006, 2008.
 
Κυπελλούχος το 2009, 1-1 (4-1 πέναλτι). Δυο φορές φιναλίστ κυπέλλου 1995 Άρης-ΕΑΠ 2-1, 2000 Αστέρας-ΕΑΠ 1-0 και άλλες δύο Σούπερ ΚΑΠ (2000, 2006).
ΕΑΠ 2005-2006
 
Όρθιοι: Γ. Δαλέντζας, Ν. Αποστολάκης, Βολτυράκης, Κοτζαμπασίδης, Δ. Αποστολάκης, Διμιάνης, Χ. Μακρυδάκης, Ι. Αποστολάκης, Μ. Ευαγγέλου, Π. Γάσπαρης, Θ. Αποστολάκης, Γ. Γεωργαλής, Μάρκος Αποστολάκης (Πρόεδρος) , Ν. Πάγκαλος.
Καθήμενοι: Δ. Αποστολάκης, Μ. Φραντζεσκάκης, Β. Κασσέλας, Γ. Γαβαλάς, Κυραικόπουλος. Κ. Αγγελάκης, Μιχ.Μακρυδάκης 
Πολιτισμός
 
Το 1963 ιδρύθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος Ατσιποπούλου «Άγιος Ελευθέριος», με πρώτο πρόεδρο τον Τζέληση Ιωάννη. Σήμερα 2014, πρόεδρος είναι ο Παπαλεξάκης Λευτέρης -ο σύλλογος στεγάζεται σ’ ένα υπέροχο πολιτιστικό κέντρο που χτίστηκε κυρίως με δαπάνες των κατοίκων, σε οικόπεδο που δώρισε η Ευαγγελία Βαλαρή.
 
Ο δραστήριος σύλλογος διοργανώνει πολλαπλές και ποικίλες εκδηλώσεις όλο το χρόνο.
 
Πολιτιστικό σύλλογο έχουν ιδρύσει οι Ατσιποπουλιανοί Αττικής η «Αγία Ζώνη» που βοηθούν το χωριό τους.
Ατσιποπουλιανοί που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς
 
Εκτός από τους αγωνιστές και συγγραφείς που είχαμε αναφέρει στο Α’ μέρος στις 6-8-14, ξεχώρισαν ακόμη και οι:
 
Στρατιωτικοί Ανώτατοι ε.α.:
Βερνάδος Παναγιώτης, ταξίαρχος.
Λιονής Τάσος, ναύαρχος.
Παπαλεξάκης Αλέξανδρος, στρατηγός.
Σαμψών Νίκος, στρατηγός.
Χαλκιαδάκης Γ. Εμμανουήλ στρατηγός.
 
Σ’ άλλους τομείς:
– Βαλαρή Ιωάννα, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων (1966-2006), με πολύτιμη προσφορά στην παράδοση.
– Βερνάδος Πέτρος, καθηγητής ΤΕΙ.
– Δαλέντζα Ι. Όλγα, ηθοποιός.
– Ζανουδάκης Ελπιδοφόρος (1889-1979), γενικός επιθεωρητής ταχυδρομείων με σημαντική προσφορά.
– Κοκκινάκης Γ. Κώστας, καθηγητής στρατιωτικών σχολών
– Κουτσουράκης Ι. Εμμανουήλ, διευθυντής τελωνείων Πειραιά.
– Λιονής Χρήστος, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου.
– Λιονής Μίμης, πρόεδρος τέσσερις τετραετίες και με σπουδαία προσφορά στον αθλητισμό.
– Μυστράκης Νίκος (1875-1956), σπουδαίος γιατρός και ανθρωπιστής.
– Παπατζανής Χ. Γιάννης, οικονομολόγος, αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, υποδιευθυντής Βενιζέλειου νοσοκομείου.
– Ροδινός Ανδρέας (1912-1934), ο θρυλικός λυράρης με πατέρα από Ατσιπόπουλο και μητέρα από Φραντζεσκιανά Μετόχια (αναλυτικό αφιέρωμα στης 27-6-14 κεφ. Φραντζεσκιανά Μετόχια).
– Σκανδάλης Λευτέρης, διδάκτορας οικονομικών.
– Τσίβης Στέλιος, δήμαρχος Νικηφόρου Φωκά το 2010.
– Χαλκιαδάκης Γιάννης (1931-1999), αθλητική φυσιογνωμία, γυμναστής με σπουδαίες πανελλήνιες διακρίσεις σε αρκετά αγωνίσματα.
– Χλαμπουτάκης Γεώργιος, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου.
 
Ζωγράφοι – Αγιογράφοι:
Γάσπαρης Αιμίλιος, Δημητρακάκης Κωστής (στρατιωτικός ε.α.), Κουτσουράκη Μαρία, Μυστράκης Ι. Νίκος.
 
Μουσικοί:
Βαλαρή Φέφη, Περπυράκη Ελένη, Χαλκιαδάκη Ισιδώρα.
 
Κρητικής μουσικής:
Αγγελάκης Αλέξανδρος, Βιβιλάκης Γεώργιος, Γιάντζος Στυλιανός, Κωστάκης Εμμανουήλ και Ευάγγελος, Λαγουδάκης Γεώργιος, Λιανδρής Ηλίας, Παπαλεξάκης Νικόλαος, Παπαλεξάκης Γεώργιος (κατασκευαστής οργάνων), Παπαδογιάννης Λεωνίδας, Παπατζανής Σοφοκλής, Παπαλεξάκη Αργυρώ, Παπατζανής Β. Γιάννης (Κρουστά – τραγούδι), Ροδινός Ανδρέας, Πέτρος, Γιώργης και Ελένη, Σαμψών Στυλιανός, Συκάκης Μιχαήλ και Στυλιανός, Φραδέλος Στυλιανός, Χλαμπουτάκη Νίτσα κ.α.
 
Γιατροί:
Γαγάνης Ελευθέριος, Κουτσουράκη Σοφία, Λιονής Χρήστος, Μυστράκης Νίκος
 
Δικηγόροι:
Λιανδρή Χαρά και Γιώργης, Γιαννούλη Ελισάβετ, Σαμψών Άννα, Τσίβης Ελευθέριος, Χαλκιαδάκης Ιωάννης.
 
• Εκπαιδευτικοί:
Βερνάδος Μιχάλης (σχολικός σύμβουλος), Γαγάνης Ευστράτιος, Γάσπαρης Αιμίλιος, Γάσπαρη Στ., Γιαννούλης Θεοφιλος, Δημητρακάκης Μανόλης, Δημητρακάκης Μάρκος, Παπαλεξάκης Λευτέρης (προϊστάμενος 1ου γραφείου Π.Ε.Ν.Ρ.), Περπυράκης Γιώργης (σχολικός σύμβουλος), Λιονή Χαρά, Τζωρτζινάκη Ελευθερία.
Ονομαστοί Έμποροι
 
Βαλαρής Θεμιστοκλής, Βερνάδος Μίνως, Γαγάνης Γεώργιος και Ελευθέριος, Γιαννούλης Μιχαήλ, Δημητρακάκης Μιχαήλ, Λιονής Σάββας, Μαρκουλάκης Χαράλαμπος, Παπατζανής Μιχαήλ, Χλαμπουτάκης Βασίλης κ.α.