26 °C Rethymno, GR
11/07/2020

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αυξημένα μέτρα πρόληψης για την προστασία από τον κορωνοϊό

Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, ακόμα και κρουσμάτων που δεν προέρχονται από ήδη γνωστές πηγές μετάδοσης, θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωσή του χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνoϊό, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 84.

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας ενώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο από χθες αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες, αναστέλλεται οποιαδήποτε συνεδριακή εκδήλωση στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες καθώς και οι σχολικές εκδρομές στο εσωτερικό για δυο εβδομάδες.

Μέτρα πρόληψης λαμβάνονται και από το πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο λειτουργεί κανονικά από χθες, προχώρησε ωστόσο σε αναβολή των τελετών ορκωμοσίας και εκδηλώσεων, όπου θα υπήρχε συνάθροιση με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και Παιδείας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε χθες σε αυστηρό ύφος ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χωράει ανευθυνότητα και ζήτησε όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και υπευθυνότητα από όλους για τον περιορισμό της διασποράς, η οποία θα πλήξει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες. Από τις ευπαθείς ομάδες ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε επίσης, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας στην κοινότητα.

Έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και μίλησε ουσιαστικά για ανθρώπους άνω των 70 ετών, με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και όσους υποφέρουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ακόμα μία φορά για τήρηση των κανόνων υγιεινής σε συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, αναφέροντας το παράδειγμα των δημοτικών συμβουλίων, ενώ είπε ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.

 

Κανονικά από χθες η λειτουργία του πανεπιστημίου Κρήτης – Κλειστά τα κυλικεία

Κανονικά λειτουργεί από χθες μετά τη διήμερη αναστολή το πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η πρυτανεία του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Παράλληλα το πανεπιστήμιο Κρήτης λαμβάνει προληπτικά μέτρα και στο πλαίσιο αυτών, όπως αναφέρει, η παραμονή στα εστιατόρια του πανεπιστημίου δεν θα είναι εφικτή. Αντίθετα το φαγητό θα παραλαμβάνεται σε μορφή πακέτου (take away) ενώ κλειστά θα είναι τα κυλικεία.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρεται: «Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, με ισχύ από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, αναστέλλεται οιαδήποτε συνεδριακή εκδήλωση στην επικράτεια για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

β. Για την προστασία της υγείας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, παραμονή στα εστιατόρια του πανεπιστημίου Κρήτης δεν θα είναι εφεξής δυνατή. Το φαγητό θα παρέχεται με τη μορφή πακέτου (take away). Ιδιαίτερα μέτρα υγιεινής λαμβάνονται στα κυλικεία του ιδρύματος, τα οποία θα παραμείνουν ανοικτά. Η άρση του έκτακτου αυτού μέτρου θα γνωστοποιηθεί στην κοινότητα με νεότερη ανακοίνωση.

γ. Συνιστάται η αποφυγή ταξιδιών που δεν είναι εντελώς απαραίτητα και προπάντων σε περιοχές που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

δ. Ειδικότερα για τους δικαιούχους του προγράμματος Erasmus+ (διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές του ιδρύματος κ.λπ.) συστήνεται: α. στους δικαιούχους οι οποίοι αποφασίζουν με δική τους ευθύνη να πραγματοποιήσουν τη μετακίνηση σε χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, μετά την επιστροφή τους να παραμείνουν για 14 ημέρες στην οικία τους, κάνοντας χρήση αναρρωτικής ή κανονικής άδειας, ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία. Για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του ιδρύματος κρίνεται σκόπιμο το διάστημα αυτό να βρίσκονται σε επικοινωνία με την υπηρεσία που ανήκουν, ώστε να διεκπεραιώνουν τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις από την οικία τους. β. στους δικαιούχους οι οποίοι δεν επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τη μετακίνησή τους σε χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό ή βρίσκονται ήδη σε κινητικότητα και επιθυμούν να τη διακόψουν, να κάνουν χρήση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» για την αποζημίωσή τους από το ΙΚΥ, αφού καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αφού διασφαλίσουν την έγκριση του ΙΚΥ. ε. Ζητούμε από όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να προστατεύουν τα είδη και τις συσκευές υγιεινής που υπάρχουν ή εγκαθίστανται στους χώρους του ιδρύματος, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό για τον οποίον προορίζονται. στ. Από τις 7 Μαρτίου ο Ελληνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως την τηλεφωνική γραμμή 1135. ζ.Κατά τα λοιπά και οι δύο πανεπιστημιουπόλεις αυτή τη στιγμή λειτουργούν κανονικά. Ομοίως, η διεξαγωγή των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζεται κανονικά. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την κατάσταση καθημερινά σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς».

Αναβολή εκδηλώσεων-τελετών του πανεπιστημίου Κρήτης

Η πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης, κατόπιν των εξελίξεων σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό COVID-19 και των οδηγιών/κατευθύνσεων που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προχωρά στην αναβολή των ακόλουθων εκδηλώσεων-τελετών του ιδρύματος. Για τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκδηλώσεων-τελετών θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα αναβάλλονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις-τελετές:

* Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 και ώρα 12.00 στο αμφιθέατρο β’ της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου η τελετή αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή της Έδρας Rathbone Αρχαίας Ιστορίας & Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Liverpool της Μεγάλης Βρετανίας, John Kenyon Davies, σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης

* Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 και ώρα 19.00 στο φοιτητικό και πολιτιστικό κέντρο «Ξενία» του Ρεθύμνου η εκδήλωση λόγου με προσκεκλημένο ομιλητή τον Θεόδωρο Παπαγγελή, καθηγητή λατινικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Περί φύσεως: Από τους «φυσιολόγους» της Ιωνίας στη σύγχρονη οικολογία»

* Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 και ώρα 19.00 στο Ωδείο Ρεθύμνου, η τελετή αναγόρευσης του καθηγητή της έδρας Francis Jones της Κλασικής Ελληνικής Λογοτεχνίας και καθηγητή συγκριτικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard, Gregory Nagy, σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Παράλληλα, η πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωση της ενημερώνει ότι ακυρώνονται οι τελετές απονομής πτυχίων Μαρτίου-Απριλίου 2020 στους απόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών όλων των σχολών του πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά διπλώματα και τα διδακτορικά θα εκδοθούν κανονικά, όπως αναφέρει και οι νέοι απόφοιτοι θα παραλάβουν το πτυχίο τους από τις γραμματείες των τμημάτων σε ημερομηνίες που θα ορίσουν τα τμήματα. Όσοι πτυχιούχοι το επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στην επόμενη τελετή ορκωμοσίας ενημερώνοντας τη γραμματεία του τμήματός τους.

 

Δωρεά αντισηπτικών στο πανεπιστήμιο από την αντιπεριφέρεια

Η πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, κυρία Μαρία Λιονή, για τη δωρεά 24 πληρωμένων συσκευών αντισηπτικού υγρού, στα πλαίσια των μέτρων προστασίας που λαμβάνει προληπτικά το ίδρυμά μας για τον κορωνοϊό.

Η προσφορά της αυτή είναι πολύ σημαντική για το πανεπιστήμιο Κρήτης, λόγω της δυσκολίας να εξευρεθούν οι απαιτούμενες ποσότητες αντισηπτικού υγρού την παρούσα στιγμή και αποδεικνύει έμπρακτα, για μία ακόμη φορά, το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή της προς το πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνης για τον κορωνοϊό

Συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες για την πρόληψη και προστασία από τον κορωνοϊό, καθώς και τον μετριασμό της διασποράς της νόσου δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου με την παρακάτω ανακοίνωση του:

«Το Δ.Σ του ΙΣΡ συναντήθηκε με κλινικούς και εργαστηριακούς ιδιώτες γιατρούς του συλλόγου μας προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι ενέργειες μας, σε προ νοσοκομειακό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΙΣ απέναντι στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Κατ’ αρχήν θέλουμε να επισημάνουμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα:

* Της συμμόρφωσης στην αυστηρή τήρηση των απλών κανόνων της ατομικής προστασίας

* Της προστασίας των ανθρώπων του στενού ή του ευρύτερου περιβάλλοντος μας, ιδίως των ηλικιωμένων και των ευπαθών και

* Της ασφαλέστερης διαδικασίας πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα.

Στη φάση της επιδημίας στην οποία ευρισκόμαστε τώρα θεωρούμε ότι η εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί και στοχεύουμε κυρίως στην καθυστέρηση και στον μετριασμό της διασποράς της νόσου, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί.

Η ασφαλέστερη διαδικασία που προτείνεται από τους ειδικούς εάν έχετε συμπτώματα, όπως αυτά που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης είναι ο περιορισμός στο σπίτι και η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας κατ’ αρχήν τηλεφωνικά!

Με τον τρόπο αυτό και μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού ο ειδικός γιατρός είναι ο μόνος που έχει τη  δυνατότητα να εκτιμήσει υπεύθυνα και να συστήσει:

– Την παραμονή και την παρακολούθηση στο σπίτι ή την εξέταση στο ιατρείο κατόπιν προ συνεννόησης ει δυνατόν ή την παραπομπή σε κρατικές δομές υγείας με ασφάλεια.

– Η σωστή και έγκαιρη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας αφορά πάνω από 80% των περιστατικών που αναμένεται να εξελιχθούν ήπια.

– Σε περίπτωση επιδείνωσης θα γίνεται παραπομπή με την προβλεπόμενη διαδικασία, στο νοσοκομείο, όπου έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για την ασφαλή προσέλευση του ασθενούς και την νοσηλεία του.

– Η απροειδοποίητη επίσκεψη, χωρίς καμιά προστασία όπως η χρήση μάσκας που επιβάλλεται σε άτομα με βήχα η πυρετό σε νοσοκομείο, κέντρα υγείας, φαρμακεία ή ιδιωτικά ιατρεία, ενέχει κίνδυνο διασποράς!

– Τα συνηθέστερα συμπτώματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι: πυρετός (σε 90% των ασθενών), ξηρός βήχας (σε 68% των ασθενών), δύσπνοια (σε μικρότερο ποσοστό). Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ναυτία, έμετος, διάρροια (περίπου 5%).

Ο νέος κορωνοϊός SARS- CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά τον βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια που «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες, ωστόσο η περίοδος επώασης ποικίλλει από μία έως 14 ημέρες.

Μπορεί πράγματι να αρρωστήσουν πολλοί μαζί γιατί έχουμε έναν νέο ιό, δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν διαθέτουμε εξειδικευμένη αντιική θεραπεία και κανένας δεν έχει αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση.

Αυτός είναι ο λόγος που η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ελάττωσης του συγχρωτισμού και των κοινωνικών επαφών είναι πολύ σημαντική και όχι επειδή είναι πιθανό οι πιο πολλοί από εμάς να αρρωστήσουμε σοβαρά.

Η προσήλωση στις παραπάνω οδηγίες είναι απολύτως απαραίτητη και η συνεργασία όλων μας αναγκαία.

Συγκατοικούμε στον πλανήτη με τους ιούς και τα βακτήρια και πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε με τη βοήθεια της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης, της σωστής ιατρικής πρακτικής αλλά και του τρόπου ζωής που υιοθετούμε.

Η αντιμετώπιση της νέας απειλής για τη δημόσια υγεία είναι θέμα καλής πληροφόρησης και καλής οργάνωσης από τους υπεύθυνους φορείς αλλά και υπεύθυνης συμπεριφοράς και ψυχραιμίας από όλους μας».