16 °C Rethymno, GR
04/12/2020

ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ Τ.Μ. ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 100.000

Αυξημένη ανταπόκριση των Ρεθεμνιωτών για τη συμπλήρωση αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων ακινήτων

Αυξημένη είναι η προσέλευση στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου από καταναλωτές που σπεύδουν να δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά προκειμένου να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων και να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, ήδη μέχρι σήμερα πολλοί συμπολίτες έχουν προχωρήσει την διαδικασία τόσο ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, όσο και αυτοπροσώπως μέσω της οικονομικής υπηρεσίας και έχουν δηλωθεί περισσότερα από 100.000 τ.μ. ακινήτων, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 4.000 σε τοπικό επίπεδο. Συνολικά σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχουν δηλωθεί περισσότερα 100.000 τ.μ. και με πρόχειρους υπολογισμούς που βασίζονται στην τιμή του τ.μ., που στην πόλη είναι 1,02 και στους οικισμούς 0,92, τα έσοδα από τις «διορθώσεις» των τ.μ. δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου, ωστόσο κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να δοθεί παράταση, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ουρές στους δήμους από όσους δεν πρόλαβαν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους Δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην Εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλλει -σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε Δήμο, στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα («ξεχασμένα») τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, μπορεί -με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Αρχικά συγκρίνουμε τα τετραγωνικά που αναγράφονται σε λογαριασμό του ρεύματος με το συμβόλαιο και το Ε9.

Αν υπάρχουν διαφορές, η διαδικασία έχει ως εξής:

– Μπαίνουμε στο tetragonika.govapp.gr πατάτε είσοδος, και βάζετε τους κωδικούς του TAXIS και στη συνέχεια σύνδεση.

– Στην «αυθεντικοποίηση χρήστη» επιλέγετε «συνέχεια» και αποστολή.

– Τότε το σύστημα σας βγάζει την επιλογή «δημιουργία νέας δήλωσης», ώστε να δηλώσετε τις διαφορές που υπάρχουν στα τετραγωνικά.

– Μόλις το πατήσετε, το σύστημα ζητάει να αποδεχτείτε ότι τα στοιχεία που έχει η εφορία στην κατοχή της, στο Ε9, να έρθουν μπροστά, ώστε να τα επεξεργαστείτε. Πατάτε «συνέχεια» και σας βγάζει τα ακίνητα.

– Πατάτε «εισαγωγή στη δήλωση» και υπάρχουν τα στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ αυτών και τα τετραγωνικά.

– Στα «στοιχεία δήλωσης πολίτη» πρέπει να συμπληρώσετε μία ημερομηνία αλλαγής των τετραγωνικών. Εκεί μπορείτε να συμπληρώσετε 01/01/20 ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.

– Το σύστημα εμφανίζει τη διαφορά που έχετε δηλώσει στα τετραγωνικά. Στο τέλος βάζετε το mail σας, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτή είναι η διαφορά και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

«Αυτή η πλατφόρμα κάνει δύο δουλειές. Η μία είναι οι μη ηλεκτροδοτούμενοι χώροι και η άλλη με τα αδήλωτα τετραγωνικά, που αν τα δηλώσεις, δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις τίποτα αναδρομικά πίσω από τις 01/01/2020. Δεν χρειάζονται δικαιολογητικά. Από τη μία βλέπεις τι έχεις δηλώσει στο Ε9 και τι έχεις δηλώσει στο ΔΕΔΔΗΕ. Έχεις τη δυνατότητα να διορθώσεις τα τετραγωνικά που έχει ο ΔΕΔΔΗΕ, με βάση αυτά που αναγράφονται στο Ε9. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν υπάρχουν βοηθητικοί χώροι, που ηλεκτροδοτούνται από το κοινόχρηστο ρολόι. Πολλές αποθήκες και γκαράζ ρευματοδοτήθηκαν από το κοινόχρηστο ρολόι, στο οποίο δεν χρεώνεται ΤΑΠ. Εκεί οι δήμοι ζήτησαν την ώρα που δηλώνεται κάθε ακίνητο, να προστεθεί στο εμβαδόν του διαμερίσματος τα τετραγωνικά μέτρα του βοηθητικού χώρου στο ΤΑΠ», σημείωσε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ.