34 °C Rethymno, GR
01/08/2021

ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αυξημένη ζήτηση για τα self tests στα φαρμακεία του Ρεθύμνου

Αυξημένη ήταν χθες η ζήτηση για τεστ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού στα φαρμακεία του Ρεθύμνου, αφού η υποχρέωση των self tests από χθες διευρύνθηκε σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Έτσι από χθες εκατοντάδες εργαζόμενοι σε εστίαση, εμπόριο, κομμωτήρια, αλλά και εργαζόμενοι του δημόσιου έσπευσαν στα φαρμακεία για να τα προμηθευτούν.

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, η ζήτηση από νωρίς το πρωί ήταν αυξημένη. Αν και ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής υπάρχει επάρκεια των τεστ εν τούτοις διευκρίνισε πως η οδηγία που έχει δοθεί είναι ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνεται διάθεση ενός τεστ για τους μαθητές και όχι δυο όπως ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ένα τεστ εβδομαδιαίως δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Πιθανότατα λόγω της αυξημένης προσέλευσης, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στους κλάδους που το τεστ είναι υποχρεωτικό, η πλατφόρμα πολλές φορές χθες κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των ΑΜΚΑ που δόθηκε στους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραλάβουν τεστ. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα με δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις πλέον λειτουργούν μόνο από τον ιδιοκτήτη χωρίς προσωπικό.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βαρδιάμπασης, ανέφερε: «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Η αλήθεια όμως είναι ότι πιεζόμαστε πάρα πολύ με τους χρόνους και με τις υποχρεώσεις μας. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση ταυτόχρονα ασθενών που προσέρχονται στα φαρμακεία για να πάρουν τα φάρμακά τους. Επομένως προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε αποτελεσματικοί. Βέβαια, τα προβλήματα δεν λείπουν. Ήδη η πλατφόρμα όπου καταχωρούμε τα ΑΜΚΑ των ανθρώπων για να παραλάβουν τα τεστ. Έχει πέσει αρκετές φορές από το πρωί και επανέρχεται βέβαια μετά από λίγο αλλά αυτό δημιούργει καθυστερήσεις. Επίσης υπάρχουν και ουσιαστικά προβλήματα, καθώς σήμερα δεν δικαιούνται τεστ οι αυτοπασχολούμενοι που είναι οι ίδιοι εργοδότες και εργάζονται στην επιχείρηση τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί τεστ έχουν προβλεφθεί μόνο για τους εργαζόμενους. Όμως είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα, όπου ο ίδιος ο ιδιοκτήτης εργάζεται στην επιχείρησή του. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έρχονται αρκετοί ιδιόκτητες μικρών καταστημάτων από φούρνους, καφέ, εστίαση, άλλου τύπου λιανεμπόριο όπως κατάστημα υπολογιστών ή άλλων όπου οι ίδιοι ιδιοκτήτες εργάζονται και δεν δικαιούνται να παραλάβουν τεστ. Δεν ξέρουμε τι να τους πούμε. Για μια ακόμα φορά υπάρχει ένα οργανωτικό πρόβλημα. Οι μισθωτοί παραλαμβάνουν τα τεστ και μένει τώρα να λειτουργήσει σωστά η πλατφόρμα. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων που πρέπει να εξυπηρετηθεί.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου ζήτησε την κατανόηση των πολιτών και τους κάλεσε να προμηθεύονται έγκαιρα το τεστ από το φαρμακείο και όχι την τελευταία στιγμή και δη σαββατοκύριακα, όπου τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία που λειτουργούν αφενός είναι λίγα και αφετέρου λειτουργούν για να εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά ασθενών.

«Δεν πρέπει να έρχονται οι πολίτες στα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία τις Κυριακές να ψάχνουν τα μεσάνυκτα τεστ. Όταν κάποιος πηγαίνει σε ένα εφημερεύον ή διανυκτέρευαν φαρμακείο πηγαίνει για κάποιον επείγοντα λόγο. Δεν γίνεται να δημιουργείται συνωστισμός στα φαρμακεία και να περιμένουν στη ίδια ουρά εκείνοι που περιμένουν να πάρουν φαρμακευτική αγωγή με εκείνους που την τελευταία στιγμή θυμήθηκαν ότι πρέπει να κάνουν το τεστ. Το ξαναλέμε αυτό και το τονίζουμε. Ας έρχονται οι πολίτες μέσα στην εβδομάδα να εξυπηρετούνται, επάρκεια των τεστ αυτή την ώρα υπάρχει, όμως φοβάμαι ότι μετά την κατάπτωση της εταιρίας που περιμέναμε 5 εκ. τεστ φοβόμαστε για την επάρκεια. Βέβαια αυτό εμάς τους φαρμακοποιούς δεν μας αφορά. Σε αυτό το πλαίσιο όμως η οδηγία είναι ότι θα μπορούν να παραλάβουν ένα τεστ. Βέβαια τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, ίσως αύριο να έχουμε άλλη οδηγία».