8 °C Rethymno, GR
19/01/2021

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Αυξημένη η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο στο Ρέθυμνο

-Αρχές του μήνα ξεκινά η διάθεση και ο εμβολιασμός θα γίνει κατά προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται τις τελευταίες ήμερες στα φαρμακεία του Ρεθύμνου για το αντιγριπικό εμβόλιο, του οποίου η διάθεση θα ξεκινήσει στις αρχές του μήνα. Η πανδημία του κορονοϊού που βρίσκεται σε έξαρση την περίοδο αυτή, όπου τα κρούσματα καταγράφουν ανοδικές τάσεις σε όλη τη χώρα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες που σπεύδουν να μεριμνήσουν για την προφύλαξή τους από την εποχική γρίπη. Καθημερινά δεκάδες πολίτες απευθύνονται στον φαρμακοποιό τους ζητώντας να τους κρατήσουν εμβόλια, έτσι ώστε να προλάβουν έγκαιρα να εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο εφόσον συνταγογραφηθεί διατίθεται δωρεάν τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι μπορούν να το συνταγογραφήσουν σε δημόσιες δομές υγείας και να το κάνουν επίσης δωρεάν. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος του θα κυμανθεί μεταξύ 10-13 ευρώ.

Φέτος σε επίπεδο χώρας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, ο αριθμός των εμβολίων θα είναι αυξημένος και θα φτάσει τα 4 εκ. εμβόλια, έναντι 3 που είχε προμηθευτεί η χώρα πέρυσι.

Ο κ. Βαρδιάμπασης έκανε λόγο για επάρκεια εμβολίων σε όλη την Κρήτη, τα οποία ωστόσο, όπως διευκρίνισε, θα παραλαμβάνονται σταδιακά και κάλεσε τους πολίτες να μην ανησυχούν.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, ανέφερε: «Φέτος θα παραληφτούν στη χώρα μας στις αρχές Οκτωβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια. Η συνταγογράφηση των εμβολίων θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα, αρχές του άλλου, όμως, οι ηλεκτρονικές συνταγές έχουν περιθώριο πέντε εργάσιμων ημερών για να εκτελεστούν. Άρα δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφηθεί νωρίτερα το εμβόλιο γιατί δεν θα μπορούν να το παραλάβουν οι ασφαλισμένοι. Η ζήτηση είναι αυξημένη και έρχονται πολίτες στα φαρμακεία και μας ζητάνε να τους κρατήσουμε τα εμβόλια».

Και προσέθεσε ότι: «η ζήτηση είναι αυξημένη εξαιτίας της πανδημίας, όμως, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, καθώς θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Έχουμε παρατηρήσει ανθρώπους να προπαραγγέλνουν το εμβόλιο σε δέκα φαρμακεία. Αυτό είναι λάθος. Οι φαρμακοποιοί θα το διαχειριστούν, θα έχουν ομαλή διάθεσή τους.

Το εμβόλιο κοστίζει περίπου 10 ευρώ. Κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου… Όσοι το συνταγογραφήσουν το κάνουν δωρεάν και οι ανασφάλιστοι μπορούν να το συνταγογραφήσουν σε δημόσιες δομές υγείας δωρεάν και να μην πληρώσουν κάτι ούτε στο γιατρό ούτε στα φαρμακεία».

Επάρκεια στα αντιγριπικά εμβόλια

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου φέτος υπάρχει επάρκεια αντιγριπικού εμβολίου με βάση τις παραγγελίες που έχει κάνει η χώρα. Συνολικά 4 εκ. εμβόλια θα παραλάβουν τα φαρμακεία, αριθμό που είναι κατά 1 εκ. μεγαλύτερος από τα περσινά.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Βαρδιάμπασης τόνισε: «Πέρυσι τα φαρμακεία της Κρήτης διέθεσαν 20% περισσότερα εμβόλια από την προηγούμενη χρονιά που σημαίνει ότι ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την αξία και την σημασία του εμβολίου. Φέτος έχουμε παραγγέλλει 30% περισσότερα εμβόλια από πέρυσι. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι για την Ελλάδα ο αριθμός θα φτάσει τα 4 εκ. εμβόλια φέτος σε όλη την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού, ενώ πέρυσι είχαμε 3 εκ. εμβόλια. Δεν θα καταγραφούν ελλείψεις στα φαρμακεία, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι οι παρτίδες των εμβολίων δεν έρχονται όλες μαζί. Ίσως υπάρξουν παροδικές ελλείψεις μέχρι να παραλάβουμε το κάθε πακέτο, όμως, αυτό δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα».

Εμβολιασμός κατά προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Ο εμβολιασμός θα γίνει κατά προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου εξήγησε ο κ. Βαρδιάμπασης, δηλαδή στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, στα παιδιά ειδικά όσα πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο, στα βρέφη. Στις ομάδες αυξημένου κίνδυνου ανήκουν επίσης άνθρωποι με διαβήτη, οι καρδιοπαθείς, άνθρωποι με άσθμα αλλά στην ίδια κατηγορία είναι κι υγιείς όπως είναι οι έγκυες, οι άνθρωποι όπου εργάζονται σε χώρους υγείας, στα σώματα ασφαλείας, στα γυμναστήρια κτλ.

«Στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλοτέρα ποσοστά παγκοσμίως ηλικιωμένων ανθρώπων, άνω των 60. Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών, μόνο οι άνθρωποι άνω των 60 που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι 2,5 εκ. και οι οποίοι τυχαίνει συγκυριακά να είναι ομάδες υψηλού κινδύνου όχι μόνο για γρίπη αλλά και για κορονοϊό.

Παράλληλα με τους ηλικιωμένους υπάρχουν εκείνοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό στον κόσμο και αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα εμβόλια δεν παράγονται όπως τα υπόλοιπα φάρμακα. Δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής αφενός και αφετέρου δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής διενέργειας εμβολιασμού. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν μέσα σε 5 μέρες να εμβολιάσουν 4 εκ. άνθρωποι. Άρα θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή ροη στη διάρκεια του διμήνου, ώστε να απλωθεί η διάθεση και η διενέργεια του εμβολιασμού. Άρα λέμε ότι πρέπει να γίνει σε όσο το δυνατόν περισσότερους, χωρίς όμως να προκαλείται ανησυχία, αφού θα υπάρχει επάρκεια και έχουμε περιθώριο δυο μηνών για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός».

Εμβολιασμός και στα φαρμακεία

Εκτός από τις δημοσιές δομές υγείας από πέρυσι ο εμβολιασμός γίνεται με ασφάλεια και στα φαρμακεία τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία προδιαγραφές. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρδιάμπασης, οι πολίτες μπορούν μόλις παραλάβουν το εμβόλιο να το κάνουν απευθείας στο φαρμακείο. Ειδικότερα είπε: «Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια στα φαρμακεία από τους υπεύθυνους αδειούχους φαρμακοποιούς. Όλοι οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου έχουμε λάβει πιστοποίηση από πέρυσι με σχετική νομοθεσία. Οι σύριγγες απορρίπτονται με ειδικό ασφαλή τρόπο από εμάς, με δικά μας έξοδα σε ειδική εταιρεία διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων. Επομένως υπάρχει μια οργανωμένη διαδικασία που θα τηρηθεί και φέτος και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολιασμού όσο και της απόρριψης των βελονών και των συρίγγων».