12 °C Rethymno, GR
23/01/2020

ΣΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Αυξημένη κίνηση στα βιβλιοπωλεία για την αγορά σχολικών ειδών

Αυξημένη είναι τις τελευταίες ημέρες η κίνηση στα βιβλιοπωλεία και στα καταστήματα με χαρτικά είδη της πόλης, καθώς μαθητές και γονείς σπεύδουν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς που ξεκινά σήμερα.
Οι βιτρίνες έχουν γεμίσει με πολύχρωμες τσάντες από γνωστά καρτούν και παιδικούς ήρωες για τα νήπια, τσάντες για παιδιά του δημοτικού και με ροδάκια, μέχρι κλασικές για εφήβους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου.
Οι μικροί μαθητές περιμένουν πως και πως τη στιγμή που θα επιλέξουν την καινούρια τους τσάντα για να τοποθετήσουν τα βιβλία, τα τετράδια και όλα τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά, ωστόσο η διαδικασία αυτή προβληματίζει αρκετούς γονείς, αφού η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνεπάγεται με αρκετά έξοδα που θα βαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι γονείς έκαναν ήδη διερευνητικές ματιές τις προηγούμενες ημέρες στην αγορά, προκειμένου να έχουν μια εικόνα για το ύψος των τιμών προτού αποφασίσουν τι θα επιλέξουν.
Οι βιβλιοπώλες με τους οποίους συνομίλησαν τα «Ρ.Ν.» τονίζουν ότι οι τιμές διατηρούνται στα περυσινά επίπεδα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχολικών ειδών που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα, αλλά κυρίως όλα τα βαλάντια.
Οι τιμές στα σχολικά είδη και συγκεκριμένα στις σχολικές τσάντες στα βιβλιοπωλεία του Ρεθύμνου κυμαίνονται περίπου από 15 έως 80 ευρώ.
Ο Στέλιος Δασκαλάκης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, μας είπε: «Σιγά-σιγά από την περασμένη εβδομάδα  ξεκίνησε η κίνηση για την αγορά των σχολικών ειδών. Οι τιμές κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα και οι καταναλωτές πλέον στις αγορές τους προσπαθούν να συνδυάσουν την ποιότητα με την τιμή. Δηλαδή ένας γονέας, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ποιότητα, δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις του παιδιού. Κάποιος άλλος όμως θα αγοράσει ότι θέλει το παιδί του. Εξαρτάται από την κάθε οικογένεια. Πάντως υπάρχουν σχολικές τσάντες για όλα τα βαλάντια καθώς οι τιμές ξεκινούν από από 15 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 70-80 ευρώ».
Αντίστοιχη εικόνα μας έδωσε και η κ. Μαρία Κλαψινάκη, ιδιοκτήτρια, βιβλιοπωλείου, η οποία τόνισε: «Οι καταναλωτές έκαναν τις προηγούμενες ημέρες την έρευνα αγοράς τους και ξεκίνησαν σιγά-σιγά να ψωνίζουν αυτές τις ημέρες. Οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Υπάρχουν πολύ οικονομικές σειρές, υπάρχουν και ακριβές σειρές. Υπάρχει για παράδειγμα σχολική τσάντα από 10 ευρώ και άλλη που φτάνει 100 ευρώ. Οι γονείς επιλέγουν ανάλογα με το budget που διαθέτει η κάθε οικογένεια. Κάνουν το χατίρι των παιδιών οι περισσότεροι και άλλοι επιλέγουν με βάση την ποιότητα. Ο κόσμος και φέτος στηρίζει την τοπική αγορά, από ότι βλέπουμε. Και τους ευχαριστούμε πολύ».
«Οι τιμές στα σχολικά είδη κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Μια σχολική τσάντα στοιχίζει από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 60 ευρώ. Δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει η κίνηση αρχικά με αγορές των βιβλίων των αγγλικών και έπονται τα υπόλοιπα. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές για τις σχολικές τσάντες καθώς πολλοί ήρθαν και ρωτούσαν για τις τιμές αναζητώντας μια καλή και ταυτόχρονα οικονομική τσάντα για το παιδί τους. Βέβαια στο τέλος κάνουν το χατίρι των παιδιών τους και επιλέγουν μια τσάντα της επιλογής τους» μας ανέφερε ο Ιωάννης Ανδρουλιδάκης, υπεύθυνος βιβλιοπωλείου.
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους εμφανίζονται συγκρατημένοι. Δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, συγκρίνουν τιμές και στη συνέχεια καταλήγουν σε αγορές. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν το γούστο και τις επιλογές των παιδιών τους, δίχως όμως υπερβολές που θα επιβαρύνουν κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η κ. Μαρία, μητέρα δύο παιδιών μας είπε: «Οι τιμές στα σχολικά είδη είναι ίδιες με πέρυσι. Το κόστος έτσι όπως το έχω υπολογίσει συνολικά ανέρχεται περίπου στα 300 ευρώ μαζί με τα βιβλίο των αγγλικών και για τα δυο μου παιδιά. Στα σχολικά είδη προσπαθώ να κάνω τις αγορές με βάση την ποιότητα των προϊόντων αλλά σε ότι αφορά τη σχολική τσάντα επιλέγουν τα παιδιά μου».
Από την πλευρά της η κ. Ευαγγελία, μητέρα τριών παιδιών ανέφερε: «Εγώ που έχω τρία παιδιά τα έξοδα είναι πολλά. Υπάρχουν και τα φροντιστήρια και το σχολείο μαζί επί τρία, οπότε είναι δύσκολα. Σίγουρα λαμβάνω υπόψη τη, τιμή αλλά στα αναλώσιμα είδη, όπως για παράδειγμα στα μολύβια και τις ξυλομπογιές, επιλεγώ με βάση την ποιότητα. Σε ότι αφορά τις σχολικές τσάντες θα κάνω το χατίρι των παιδιών μου».
Ευχές περιφερειάρχη για τη νέα σχολική χρονιά
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, εύχεται στους μαθητές καλή σχολική χρονιά. Σε γραπτή δήλωση του τονίζει:
«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά αύριο για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη. Μια χρονιά γεμάτη όνειρα και προσδοκίες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που συνεχίζει να μας κάνει περήφανους.
Ως περιφέρεια Κρήτης ευχόμαστε καλή αρχή σε όλες τις μαθήτριες, τους μαθητές καλή δύναμη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης».