25 °C Rethymno, GR
21/09/2020

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Αυξημένη προσέλευση μαθητών δημοτικών και νηπιαγωγείων χθες στα σχολεία του Ρεθύμνου

- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών -Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας

Με αυξημένη προσέλευση μαθητών που έφτασε το 96% και με ελάχιστες απουσίες εκπαιδευτικών, που δεν ξεπέρασαν το 6% του συνόλου, επέστρεψαν χθες στα θρανία μετά από δυόμιση μήνες παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου στον νομό Ρεθύμνου. Οι μικροί μαθητές, όπως και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας, επέτρεψαν στις σχολικές αίθουσες με νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά και τον τρόπο του διαλείμματος.

«Οι απουσίες των παιδιών δεν ξεπέρασαν το 4% και οι απουσίες εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων ήταν περίπου στο 6%, που αφορά όσους είχαν άδεια ειδικού σκοπού. Τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, δεν είχαμε απρόοπτα, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την αυξημένη προσέλευση μαθητών. Το περίεργο από ότι μου μετέφεραν οι δάσκαλοι είναι ότι τα μικρά παιδιά ήταν πιο συμμορφωμένα με τις οδηγίες, ενώ τα μεγαλύτερα ήταν πιο ζωηρά. Με τη μεταφορά των μαθητών έχουμε κάποια θέματα, καθώς υπάρχει μια ευελιξία στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και προσπαθούμε να το διευθετήσουμε ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι μαθητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊστάμενη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ευαγγελία Μαντά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν και τα σχολεία χθες είχαν στη διάθεση τους αντισηπτικά, αυτά δεν ήταν από την παρτίδα που όφειλε να αποστείλει το υπουργείο Παιδείας, αλλά αγοράστηκαν από τη σχολική επιτροπή ή από τα ίδια τα σχολεία έως ότου φτάσουν οι απαραίτητες ποσότητες που έχει δεσμευτεί να στείλει το υπουργείο, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο Τέταρτη.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων νηπιαγωγών Στέλιος Ορφανουδάκης ανέφερε: «Το κουδούνι ξαναχτύπησε πρώτη φορά για τους μισούς μαθητές χθες και για τους υπόλοιπους σήμερα. Η έναρξη των μαθημάτων είχε κάποιες δυσκολίες. Το υπουργείο δεν έστειλε εγκαίρως αντισηπτικά. Περιμέναμε την πρώτη δόση έως 28 Μαΐου, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι θα διανεμηθούν τα αντισηπτικά την Τετάρτη. Τα σχολεία λειτουργούν με αντισηπτικά που έχουν αγοράσει οι εκπαιδευτικοί είτε με χρήματα δικά τους, είτε με χρήματα των σχολείων. Υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών γιατί πολλοί έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού γιατί έχουν πολλοί μικρά παιδιά, ο μέσος όρος εκπαιδευτικών ξεπερνά τα 50 έτη και πολλοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κενά, τα οποία το υπουργείο δεν φρόντισε να καλύψει με προσλήψεις αναπληρωτών. Για την καθαριότητα των σχολικών χώρων δεν έχει γίνει μέριμνα για πρόσληψη αντίστοιχου προσωπικού. Όλα τα σχολεία άνοιξαν κανονικά όμως μας προβληματίζει το γεγονός ότι χάνεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του σχολείου. Τουλάχιστον τις πρώτες μέρες θα έχουμε έναν άχαρο ρόλο παιδονόμου λέγοντας στα παιδιά απαγορευμένες λέξεις όπως «όχι», «μην στέκεσαι κοντά» «απομακρύνσου». Αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους μαθητές μας που έχουμε να τους δούμε τόσο καιρό».

Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε οι τάξεις θα έχουν μέχρι 15 μαθητές. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Σημαντικό μέρος της δεύτερης «πρώτης μέρας» στο σχολείο αφιερώνεται στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Σε όλες τις σχολικές αίθουσες υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία. Μάλιστα τα δημοτικά σχολεία έχουν μεριμνήσει για ατομικά παιγνίδια στους αύλειους χώρους ώστε να εξασφαλίζεται ο μη συγχρωτισμός.

dav
dav
dav

 

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί

Εν τω μεταξύ στους δρόμους βρεθήκαν χθες οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη βουλή. Οι εκπαιδευτικοί έχοντας στο πλευρό τους και την ένωση γονέων του δήμου Ρεθύμνου πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης ζητώντας την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου που, όπως τονίζουν, πλήττει ανεπανόρθωτα τη δημόσια εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Σε σχετικές δηλώσεις της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Δέσποινα Νικολάου ανέφερε: «Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχοντας στο πλευρό μας την ένωση γονέων και άλλα σωματεία. Ο λόγος που είμαστε στους δρόμους είναι το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη βουλή. Το νομοσχέδιο αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα το θεωρεί απαράδεκτο. Έχει πάρα πολλά στοιχεία για τα οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι. Για παράδειγμα βάζει τη βάση του 10 και στο γυμνάσιο και στο λύκειο, βάζει την τράπεζα θεμάτων που είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά το σύνολο των μαθητών του λυκείου, γιατί έχουμε εμπειρία από άλλες χρονιές ότι αποτελεί μια βασική αιτία της μαθητικής διαρροής. Πάρα πολλά παιδιά θα εγκαταλείψουν το λύκειο γιατί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν με την τράπεζα θεμάτων και θα στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχουμε και στο γυμνάσιο και το λύκειο αύξηση των μαθημάτων. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα σύστημα που θέλει να περάσει το υπουργείο με κέντρο τις εξετάσεις φοβερά ανταγωνιστικό φοβερά ταξικό. Βγάζει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση τα παιδιά χαμηλών εισοδημάτων, τα οποία δεν θα μπορούν να παρακολουθούν το σχολείο με τόση πίεση. Ο αγώνας συνεχίζεται. Εμείς θα έχουμε διαρκώς κινητοποιήσεις. Σήμερα θα συναντηθούμε στο Στέκι των καθηγητών να προετοιμάσουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη. Την επομένη Τρίτη θα έχουμε απεργία και το Σάββατο θα αποφασιστούν οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα βγούμε ξανά στους δρόμους. Το υπουργείο δεν υποχωρεί. Η στάση του είναι απαράδεκτη. Το έδειξε και με την τροπολογία που πέρασε με τις κάμερες που βρήκε απέναντι του όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τώρα με αυτό το νομοσχέδιο του οποίου η διαβούλευση ξεκίνησε μέσα στην πανδημία και επιδιώκει να ψηφιστεί μέσα στις εξετάσεις».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Ορφανουδάκης, πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Ρεθύμνου, ανέφερε: «Είμαστε για μια ακόμα φορά στους δρόμους, δηλώνουμε παρόντες όλοι οι εκπαιδευτικοί και γονείς για να δείξουμε τη διαφωνία μας σχετικά με τον πολυνομοσχέδιο. Ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που οδηγεί την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω. Η υπουργός συνεχίζει να λέει τα ψέματα της. Ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχει ακούσει αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο από την εκπαιδευτική κοινότητα. Να της υπενθυμίσουμε ότι έχουν γίνει ήδη τρία συλλαλητήρια με έντονη συμμετοχή εκπαιδευτικών γονέων, έχει πάρει καταγγελίες από τοπικούς συλλόγους για το νομοσχέδιο, να της υπενθυμίσουμε ότι στην ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου το 90% των 15.000 σχολείων είναι αρνητικά στις διατάξεις του. Παρόλα αυτά λέει η υπουργός ότι δεν έχει ακούσει αντιρρήσεις. Να της υπενθυμίσουμε ότι συνεχίζει τα ψέματα διότι έλεγε ότι θα μειώσει τον αριθμό των μαθητών, κάτι που δεν φάνηκε καθώς από 22 που είναι το ανεβάζει σε 25 μαθητές, όπως επίσης ανεβάζει τα χαμηλότερα όρια από 14 σε 15. Να θυμίσουμε ότι μας είχε πει ψέματα για την έκθεση αντίκτυπου όσον αφορά την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που ήδη έχουν βγει στη φόρα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και να πούμε ότι τα ψέματα ξεκίνησαν από την ευρωπαϊκή οδηγία που είχε τον Γενάρη του 2020 για την ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων της αλλοδαπής με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων. Εμείς δηλώνουμε παρόντες, δηλώνουμε ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω και θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη που είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου και η κατάργηση της τροπολογίας για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στον πραγματικό χρόνο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών δήμου Ρεθύμνου Αντώνης Σταυρουλάκης είπε: «Διαμαρτυρόμαστε για το νομοσχέδιο που κατέθεσε εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Παιδείας και συμμετέχουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς γιατί γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά είμαστε μια σχολική κοινότητα. Είμαστε ενάντια στο να μεγαλώσουν τα τμήματα και να είναι πολλά παιδιά σε αίθουσες που δεν είναι κατάλληλες για τα παιδιά. Ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που αφορά στη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων και το κύριο είναι να δοθούν χρήματα για την παιδεία, η οποία υποχρηματοδοτείται. Επίσης ζητάμε τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εν μέσω κορονοϊού να δώσουν εξετάσεις στην Κρήτη και όχι να χρειάζεται να μετακινηθούν στην Αθήνα».

sdr
sdr
sdr
sdr
dav

Πρόγραμμα δράσης της επόμενης εβδομάδας

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς το πρόγραμμα των δράσεων τους για τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής:

Τρίτη 2 Ιουνίου, 7 μ.μ.: συνάντηση ομάδας εργασίας στο Στέκι των καθηγητών (προετοιμασία εκδηλώσεων, πανό κ.λπ.).

Πέμπτη 4 Ιουνίου, 7 μ.μ.: συγκέντρωση στο δημαρχείο Ρεθύμνου, με πανό, προβολή βίντεο και δρώμενα για ενημέρωση των Ρεθυμνιωτών.

Σάββατο 6 Ιουνίου: η ΟΛΜΕ έχει καλέσει γενική συνέλευση προέδρων στην Αθήνα.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα εισηγηθεί στη Γ.Σ. των προέδρων:

  • 24ωρη απεργία την Τρίτη 9/6 με παράλληλη κινητοποίηση στις 13.00, πανελλαδικού χαρακτήρα
  • Συλλαλητήριο την ημέρα και ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου (10/6/20).