33 °C Rethymno, GR
23/06/2021

ΕΩΣ ΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ

Αυξημένη προσέλευση στην οικονομική υπηρεσία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον πολιτών του Ρεθύμνου, όπως αποδεικνύει η προσέλευση τους στα γραφεία της οικονομικής υπηρεσίας στο Άδελε, προκειμένου να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του ακινήτου τους, είτε αυτά αφορούν επιχειρήσεις ή κατοικίες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίδεται με σχετική νομοθετική ρύθμιση για να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Στέλιο Σπανουδάκη, σε επίπεδο δήμου, το ενδιαφέρον είναι έντονο από καθημερινά δεκάδες πολίτες, που σπεύδουν για να «διορθώσουν» τα τετραγωνικά των ακινήτων τους. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών που φτάνουν στην υπηρεσία μας για να «διορθώσουν» τα τετραγωνικά τους», υποστήριξε προσθέτοντας πως αυτό αφήνει ένα περιθώριο μελλοντικά να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών: «Εμείς απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους πολίτες που έχουν δηλώσει λάθος τετραγωνικά μέτρα να προσέλθουν στη υπηρεσία και να επωφεληθούν αυτής της νομοθετικής ρύθμισης. Αυτό μπορεί να μην έχει «όφελος» αυτή τη στιγμή στον δήμο, όμως με τη δήλωση των πραγματικών μέτρων των επιφανειών διευρύνεται η βάση είσπραξης δημοτικών τελών και αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα μελλοντικά για μείωση των ανταποδοτικών τελών» κατέληξε ο κ. Σπανουδάκης, ο οποίος εκτιμά ότι ο αριθμός των αδήλωτων τ.μ. στον μητροπολιτικό δήμο είναι μεγάλος και αφορά κατά κύριο λόγο κατοικίες.

Η διαρροή εσόδων από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας εξακολουθεί να απασχολεί τον δήμο Ρεθύμνης, καθώς εκτιμάται ότι παρά την προσπάθεια που έχει γίνει από το 2015 μέχρι σήμερα για την εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων των ακινήτων, φαίνεται πως ΑΚΟΜΑ να υπάρχουν χιλιάδες αδήλωτα τετραγωνικά επιφανειών, κατοικιών και επιχειρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί δημότες επί σειρά ετών δεν κατέβαλαν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ το αντίστοιχο δημοτικό τέλος.

Ήδη, οι έλεγχοι στον δήμο Ρεθύμνου την τελευταία τετραετία έχουν αποφέρει καρπούς καθώς έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, στις οποίες μάλιστα επεβλήθησαν τα σχετικά πρόστιμα.

 

Ετοιμάζεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της «διόρθωσης» των τετραγωνικών μέτρων, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία για τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εξετάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, όπου οι υπόχρεοι θα δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στους δήμους όπου ανήκουν. Οι επιφάνειες που θα δηλωθούν θα πρέπει να συμφωνούν με αυτές που έχουν δηλωθεί στην Εφορία μέσω των εντύπων Ε9.

Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020».

Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, δηλαδή τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα).

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν.