27 °C Rethymno, GR
19/09/2020

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 78%

Αυξημένη προσέλευση χθες στα σχολεία από μαθητές γυμνασίων και των δυο λυκειακών τάξεων

- Νέα πορεία διαμαρτυρίας σήμερα από τους εκπαιδευτικούς ενάντια στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας και την τροπολογία που αφορά στη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων

Με αυξημένη προσέλευση, που σε τοπικό επίπεδο έφτασε το 78%, επέστρεψαν χθες στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων καθώς και της α’ και β’ λυκείου στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ πολύ λίγες ήταν και οι απουσίες εκπαιδευτικών. Στο σύνολο τους οι σχολικές μονάδες είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους κανόνες υγιεινής και έχουν διαμορφώσει τις αίθουσες τους, έτσι ώστε ο αριθμός των μαθητών να μην ξεπερνά τα 15 άτομα ανά τμήμα και να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου ανά θρανίο. Σχολεία που έχουν κοινό προαύλειο χώρο, κάνουν διαφορετικές ώρες διαλείμματα, η καθαριότητα ήταν σχολαστική, ενώ σε εμφανή σημεία υπήρχαν αντισηπτικά.

Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν διαρκώς συστάσεις στα παιδιά για την προσωπική υγιεινή αλλά και για τους κανόνες των αποστάσεων, ενώ και οι δυο πρώτες ώρες χθες αφιερώθηκαν σε ενημέρωση των μαθητών για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα μάλιστα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιάννη Μαρκαντέ, ο συντονισμός της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν πολύ καλός σε επίπεδο τήρησης όλων των υγειονομικών κανόνων και διαμόρφωσης των αιθουσών, ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις: «Τα ποσοστά προσέλευσης των μαθητών της γ’ λυκείου είναι μειούμενα κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς από 48% που ήταν το ποσοστό την Παρασκευή, χθες Δευτέρα διαμορφώθηκε σε 33,8%. Σε ότι αφορά τα γυμνάσια και τις δυο τάξεις του λυκείου στην πλειοψηφία τους οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε ένα ποσοστό της τάξεως του 78% παρακολούθησε χθες τα μαθήματα ενώ ελάχιστες ήταν οι απουσίες των εκπαιδευτικών. Διαπίστωσα σε επίσκεψη που πραγματοποίησα χθες στα σχολεία ότι όλες οι μονάδες ήταν πολύ καλά οργανωμένες και είχαν κάνει πολύ καλή προετοιμασία».

Υπενθυμίζεται, ότι η τρέχουσα σχολική χρονιά θα λήξει στις 12 Ιουνίου και οι μαθητές του γυμνασίου και της α’ και β’ λυκείου θα πρέπει να κρατήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά. Για τα γυμνάσια έως και τις 12 Ιουνίου θα συνεχιστούν τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

 

Νέο συλλαλητήριο σήμερα από τους εκπαιδευτικούς ενάντια στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Νέο συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα ο οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία του οποίου ζητούν την απόσυρση. Παράλληλα, ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο με την συμμετοχή της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ την κινητοποίηση στηρίζει το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι εκπαιδευτικοί καλούν σε συμμετοχή τους συλλόγους γονέων των σχολείων και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η ΕΛΜΕ, προκειμένου να συμμετέχει στο συλλαλητήριο, θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Την Παρασκευή 15/5 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση του ΥΠΑΙΘ για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, της συντριπτικής πλειοψηφίας γονέων και μαθητών προχώρησε σε μία αντισυνταγματική και καθ’ όλα αυθαίρετη ενέργεια, κάνοντας νόμο του κράτους τη ζωντανή αναμετάδοση της σχολικής διδασκαλίας. Η απόφαση αυτή, μαζί με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την παιδεία, χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς) αποτελεί για το σύνολο των εκπαιδευτικών απαράδεκτη πρόκληση.

Για τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 19 Μαΐου (11 – 2) και καλεί σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Ρεθύμνου στις 12 μ.μ. με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας (τήρηση αποστάσεων, μάσκες, γάντια). Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν επίσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καλούμε την ένωση Γονέων Ρεθύμνου, Συλλόγους Γονέων των Σχολείων και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία να συμμετέχουν».

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου αναφέρει:

«Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση κλείνουν τ’ αυτιά στη φωνή των χιλιάδων δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών που διαδήλωσαν δυναμικά στις 13 Μαΐου για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης κι ανοίγουν τις κάμερες αναμετάδοσης των μαθημάτων αγνοώντας τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τις παιδαγωγικές αρχές. Δεν αποσύρουν το αντιδημοκρατικό – αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την παιδεία. Αρνούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με ασφάλεια.

Ο ΣΕΠΕ Ρεθύμνου και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συνεχίζουν τον αγώνα και καλούν, την Ένωση Γονέων Ρεθύμνου, όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς, τους γονείς και συνολικά την κοινωνία να δώσουν δυναμικό και μαζικό παρόν στο δημαρχείο Ρεθύμνου την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 στις 12.00 μ.μ., τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την παιδεία.
  • Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της υπουργού για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
  • Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Για ακόμη μια φορά κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έδειξαν ξεκάθαρα τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο έχουν αποφασίσει να ασκούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, στρέφοντας εναντίον τους όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά τους γονείς των μαθητών και συνολικά την κοινωνία. Τόσο το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, όσο και η τροπολογία αποτελούν, εκ μέρους της κυβέρνησης, προσπάθεια εργαλειοποίησης της πανδημικής κρίσης με επιδίωξη να συνεχιστούν οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών. Απέναντι σε αυτά τα σχέδια έχουμε κοινωνικό χρέος, μαζί με όλη την κοινωνία στο πλευρό των εκπαιδευτικών να αντιδράσουμε και να παλέψουμε ώστε να αποσυρθούν όλες οι προσπάθειες χειροτέρευσης των όρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της παραπέρα απαξίωσης του δημόσιου σχολείου.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα καταδικάζει και αντιστρατεύεται το άκρως νεοφιλελεύθερο και αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της παιδαγωγικής διαδικασίας σε μια μονοδιάστατη μετάδοση πληροφοριών. Δεν θα επιτρέψουμε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, κατηγοριοποιήσεις σχολικών μονάδων, τις μαζικές μετακινήσεις μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες, τους επιχειρηματίες στα σχολεία, την αντιδραστική αξιολόγηση. Θα αντισταθούμε και θα αντιδράσουμε στην προσαρμογή του αναλυτικού και ωρολογίου προγράμματος σε δείκτες και κατευθύνσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ολόπλευρη μόρφωση και τις κοινωνικές ανάγκες. Δεν θα επιτρέψουμε την, ενάντια σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Δεν θα ανεχτούμε και θα ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια δημιουργίας οργουελικού περιβάλλοντος στα σχολεία μας και μετατροπής της σχολικής τάξης σε τηλεοπτικό στούντιο».