30 °C Rethymno, GR
14/07/2020

ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Αυξημένο ενδιαφέρον για την «διόρθωση αδήλωτων τ.μ.» ακινήτων στο Ρέθυμνο

Παράταση στην προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ο χρόνος κατάθεσης αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η διαδικασία αφορά αιτήσεις διόρθωσης τετραγωνικών για τα ακίνητα που -κατά το παρελθόν- δεν είχαν υποβληθεί επαρκείς δηλώσεις.

Μέχρι στιγμής η προσέλευση στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου από ενδιαφερόμενους πολίτες είναι αυξημένη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Στέλιο Σπανουδάκη, ωστόσο όπως ο ίδιος υπογράμμισε είναι βέβαιο ότι στον δήμο υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους. Παράλληλα, ο κ. Σπανουδάκης πρόσθεσε ότι η δημιουργία της πλατφόρμας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν χωρίς να ταλαιπωρούνται στις ουρές, διευκρίνισε ωστόσο ότι ο έλεγχος των στοιχείων που καταχωρούνται θα γίνει και από υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας του κάθε δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Ρεθύμνης, ξεκίνησε από το 2015 η «αναζήτηση» των αδήλωτων τετραγωνικών μέσα από ελέγχους που γινόταν σε συνεργασία με την ΔΕΗ και μέχρι το 2019 είχαν εντοπιστεί πάνω από 400.000 νέα τ.μ. Αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε μείωση των δημοτικών τελών τον περασμένο χρόνο κατά 15%.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί από 27 Φεβρουαρίου, να υποβάλλουν, χωρίς κανένα απολύτως δικαιολογητικό, αίτηση για να γίνει διόρθωση ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣ εξηγεί ότι «με δεδομένη την αδυναμία ηλικιωμένων να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν πλέον, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους για να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης, κρίθηκε σκόπιμη, η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία, έως τις 30/6/2020».

Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η διορθωτική δήλωση υποβάλλεται χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η απόφαση για παράταση περιλαμβάνεται ύστερα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, στην ΠΝΠ που εκδόθηκε για τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό και τις ρυθμίσεις για λειτουργία του δημοσίου.

Διορθώσεις στην πλατφόρμα δήλωσης των τ.μ. ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η πλατφόρμα για τα τετραγωνικά έχει αφήσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στους πολίτες, λόγω της διαλειτουργικότητας και της φιλικότητας του περιβάλλοντος προς τον χρήστη. Ένα σημείο που δεν είχε διευκρινιστεί, σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα για τη διόρθωση τετραγωνικών – δημοτικών τελών, είναι το τι θα ισχύσει για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Σε ενημερωτικό της σημείωμα, η ΠΟΜΙΔΑ, εξηγεί ότι με το άρθρο 21 του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ «διαγράφονται και οι οφειλές δημοτικών τελών ακινήτων που είχαν βεβαιωθεί λόγω δήλωσης διαφορών εμβαδών κατά τη διαδικασία παροχής βεβαίωσης ΤΑΠ για μεταβίβαση ακινήτου (πωλήσεις, γον. παροχές, αποδοχές κληρονομιάς κλπ.)».

Η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά, ωστόσο, ότι η πλατφόρμα «σηκώνει» διορθώσεις και προσθήκες, προκειμένου οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται στη συνέχεια στην υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου. Για τον λόγο αυτό προτείνει στους αρμοδίους κάθε πολίτης να μπορεί, επιπλέον, μέσα από την πλατφόρμα για τα τετραγωνικά:

– Nα διορθώσει τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.

– Να δηλώσει την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

– Να δηλώσει μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.

– Να δηλώσει τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Για τον σκοπό αυτό, με σχετική παρέμβασή της η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) σπεύδει να προτείνει μέτρα για τη διευκόλυνση της μαζικής συμμετοχής των πολιτών, αλλά και την επιτυχία του μέτρου υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η άμεση λειτουργία τηλεφωνικού και διαδικτυακού κέντρου βοήθειας για την απάντηση των ερωτημάτων των πολιτών, αλλά και η γνωστοποίηση της σχετικής δυνατότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες με την άμεση αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ προς το σύνολο των κατόχων ακινήτων και ΑΦΜ της χώρας, αλλά και τους φοροτεχνικούς τους. Επίσης, ζητείται η παράταση της προθεσμίας δήλωσης κατά τρεις επιπλέον μήνες, έως το τέλος Ιουνίου, καθώς είναι ανέφικτη η έγκαιρη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, που κατά την ΠΟΜΙΔΑ είναι εκατομμύρια σε όλη τη χώρα.

Για την αποφυγή υπέρογκων χρεώσεων, το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα και από πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, επεξεργάστηκε και έφερε στη Βουλή προς ψήφιση συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε και τυπικά την προηγούμενη Πέμπτη, μέσω της οποίας διαγράφονται και οι οφειλές δημοτικών τελών ακινήτων που είχαν βεβαιωθεί λόγω δήλωσης διαφορών εμβαδών κατά τη διαδικασία παροχής βεβαίωσης ΤΑΠ για μεταβίβαση ακινήτου (πωλήσεις, γον. παροχές, αποδοχές κληρονομιάς κ.λπ.). Δηλαδή, εκτός από την αποφυγή μελλοντικών χρεώσεων που εξασφαλίζεται μέσω της διαδικασίας δήλωσης των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων, εξασφαλίστηκε και η διαγραφή οφειλών για όσους ιδιοκτήτες είχαν ήδη σπεύσει να ρυθμίσουν το σχετικό ζήτημα αυτοβούλως κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.