33 °C Rethymno, GR
01/08/2021

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΧΕ

Αυτοψία της Διαχειριστικής Αρχής σε σχεδιαζόμενα έργα ανάπλασης

Αυτοψία στα υπό ένταξη στο χρηματοδοτικό εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) έργα, έκανε χθες κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του τεχνικού ελέγχου, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο παρουσία της προϊσταμένης, Μαρίας Κασσωτάκη, επιθεώρησε την οδό Κολοκοτρώνη στην περιοχή της Καλλιθέας, για την οποία έχει κατατεθεί η μελέτη για την βιοκλιματική ανάπλαση, την ανάπλαση των κάθετων κεντρικών δρόμων του Ρεθύμνου, καθώς και το σχεδιαζόμενο έργο της πεζοδρόμησης της οδού που οδηγεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Οι τρεις μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί στην Διαχειριστική αρχή και βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου και της αξιολόγησης, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς.

«Το κλιμάκιο έκανε αυτοψία στις περιοχές των έργων για τα οποία έχουμε ήδη υποβάλει φακέλους προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα των ΟΧΕ και πλέον η Διαχειριστική Αρχή στο πλαίσιο του ελέγχου κοιτάζει τεχνικές λεπτομέρειες που τυχόν χρήσουν διορθώσεων ή βελτιώσεων. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις για τα έργα αυτά, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες των διαγωνισμών των έργων. Παράλληλα μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμώ ότι θα έχουμε καταθέσει το σύνολο των προτάσεών μας στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Μαλάς.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής βρέθηκε στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου σχεδιάζεται ένα μεγάλο έργο, που αφορά στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου στην περιοχή της Καλλιθέας με βιοκλιματική παρέμβαση και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που εντάσσεται στη φιλοσοφία του Δήμου Ρεθύμνου σε σχέση με την ανάπτυξη δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας και έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Η περιοχή μελέτης έχει συνολικό εμβαδό περίπου 7.353 m2 και βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης του Ρεθύμνου με συνολικό μήκος άξονα παρέμβασης 552,00 m. Πρόκειται για οδό μέσου πλάτους 8,50m που αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής-  δύσης σε αστική γειτονιά της πόλης.

Παράλληλα, το κλιμάκιο της Διαχειριστικής αρχής βρέθηκε στις οδούς Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πρεβελάκη, Καζαντζάκη, Καστρινάκη και Ασκούτση που συνδέονται με τις αναπλασμένες οδούς Μοάτσου και Λεωφόρου Κουντουριώτου -καθώς και την οδό Παρέν Σιγανού που συνδέει τις οδούς Πρεβελάκη και Χατζηδάκη. Πρόκειται για τους επτά δρόμους που έχουν μελετηθεί για να αναπλαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ανάλογα με αυτά των υφισταμένων αναπλάσεων με κύριο υλικό τον κυβόλιθο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και πάλι στον πεζό και τα Α.με.Α. (φαρδιά πεζοδρόμια, όδευση τυφλών, ράμπες, διαβάσεις), στην ανάδειξη του ήδη υφιστάμενου πράσινου, όπως οι δενδροστοιχίες στις οδούς Δασκαλάκη, Χατζηδάκη και Πρεβελάκη και τον φωτισμό.

Θα υπάρξει το δυνατόν μικρότερη μείωση θέσεων στάθμευσης, ενώ ειδικά στην οδό Παρέν Σιγανού, ένα δρόμο γειτονιάς στο κέντρο της πόλης, λόγω της στενότητάς του στη νότια πλευρά του δρόμου θα υπάρχουν εσοχές μόνο για στάθμευση δικύκλων.

Στην οδό Ασκούτση, ένα δρόμο που θα συνδέει την κεντρική Λεωφόρο και με το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, επί του ανατολικού πεζοδρομίου θα υπάρχει ποδηλατόδρομος. Το συνολικό μήκος των οδών που περιλαμβάνονται στην ανάπλαση είναι περίπου 900 μέτρα.

Επίσης κλιμάκιο της Διαχωριστικής Αρχής βρέθηκε και στον δρόμο που οδηγεί στην πανεπιστημιούπολη, πρόταση που έχει υποβληθεί με προϋπολογισμό 959.000 ευρώ.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό για να φτάσουν στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Η παρέμβαση χαρακτηρίζεται πρωταρχικής σημασίας και για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού.

Ο σχεδιασμός αφορά την ανακατασκευή του δρόμου και τη δημιουργία πεζόδρομου από το ύψος του στρατοπέδου μέχρι και τον οικισμό του Γάλλου.

Το συνολικό μήκος της ανάπλασης είναι περίπου 2 χλμ. Η μελέτη έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς και την πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου από ΑμεΑ, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.