21 °C Rethymno, GR
20/09/2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αυτοψία της Διαχειριστικής Αρχής στον Αμαριώτικο δρόμο

Αφορά το οδικό τμήμα Ρέθυμνο - Απόστολοι - Μάνδρες συνολικού προϋπολογισμού 13.6 εκ. ευρώ

Αυτοψία στο τμήμα του Αμαριώτικου δρόμου Ρέθυμνο-Απόστολοι-Μάνδρες πραγματοποίησε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, που αυτή την περίοδο εξετάζει εξονυχιστικά το φάκελο της μελέτης του μεγάλου έργου, το οποίο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2014-2020.

Στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής εξετάζουν όλες τις λεπτομέρειες της μελέτης βλέποντας παράλληλα την υφιστάμενη κατάσταση του δρόμου καταγράφοντας τις λεπτομέρειες με τυχόν παρατηρήσεις προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους και σε διάστημα ενός περίπου μηνός, χρόνο που απαιτείται συνήθως για τον έλεγχο της μελέτης θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης του έργου.

Το έργο έχει φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης και προϋπολογισμό 13,6 εκ. ευρώ.

Το Έργο περιλαμβάνει:

Τμήμα 1: Ρέθυμνο (περιοχή Α/Κ Αμαρίου) – Τζιβέρα χ.θ. 0+640 έως χ.θ. 2+448,81 μήκους 1,81 km. Στο υποτμήμα χ.θ. 0+640 – 1+190 εφαρμόζεται αστική διατομή με πεζοδρόμια και προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

Τμήμα 2: Έξοδος οικισμού Πρασσές (νότια) – εκκλησία Αγ. Φωτεινής χ.θ. 6+670 έως χ.θ. 7+375,57, μήκους 0,71 km.

Τμήμα 3: Γέφυρα Σίμα – περιοχή φράγματος Ποταμών χ.θ. 8+516,94 έως χ.θ 11+490,59, μήκους 2,97 km.

Ακόμα, την γέφυρα Σίμα (νέα γέφυρα) στην χ.θ. 8+762,90 – 8+837,10 Συνολικού ανοίγματος 74,2m (δύο ανοιγμάτων των 37,10 m).

Επίσης περιλαμβάνει τρεις (3) ισόπεδους κόμβους σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό οδικό δίκτυο:

– Ισόπεδος κόμβος προς Γιαννούδι στην χ.θ. 1+250 (τμήμα 1).

– Ισόπεδος κόμβος προς Πρασσές στην χ.θ. 2+350 (τμήμα 1).

– Ισόπεδος κόμβος προς Μύρθο στην χ.θ. 9+720 (τμήμα 3).

Τέλος, προβλέπει εργασίες προστασίας από βραχοπτώσεις, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων στις επιφάνειες που προσφέρονται προς τούτο και κατασκευή αντιστοίχου δικτύου άρδευσης, καθώς και εργασίες οδοφωτισμού στις θέσεις των ισόπεδων κόμβων.

Σε σχετικές δηλώσεις της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ., Ελένη Ρανουτσάκη, ανέφερε: «Το έργο του αμαριώτικου δρόμου έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020. Στα πλαίσια του ελέγχου της μελέτης έγινε και αυτοψία από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής στο τμήμα που προβλέπεται να κατασκευαστεί ο δρόμος,  για να υπάρχει σαφή εικόνα του τοπίου και του έργου. Έχει υποβληθεί η πρόταση για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και η διαχειριστική αρχή εξετάζει τις μελέτες. Τα χρήματα για το έργο είναι περίπου 13,5 εκ. ευρώ. Η μελέτη είναι για 3 τμήματα, το ένα τμήμα παρακάμπτουμε τις στροφές  από το Γιαννούδι που ξεκινούν μέχρι τη Τζιβέρα…. Το δεύτερο τμήμα στην ουσία έχει μικρές παρεμβάσεις, είναι πριν και μετά τις  Πρασσές.  Μια γέφυρα παράλληλη του Σίμα που τελειώνει λίγο πριν το Φράγμα των Ποταμών, είναι παράλληλη με τη γέφυρα του Σίμα. Το έργο διευκολύνει τους Αμαριώτες και τον δρόμο του οδικού άξονα Ρέθυμνο – Απόστολοι – Μάνδρες  και είναι άλλη μια έξοδος νότια του νομού Ηρακλείου. Ουσιαστικά ενώνει τους δύο νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου».

Τόσο η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, όσο και ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, σε πρόσφατες δηλώσεις τους είχαν σημειώσει τη σημασία του έργου, που θα εξασφαλίσει έναν σύγχρονο ασφαλές αυτοκινητόδρομο για την τοπική κοινωνία του Αμαρίου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 τμήματος του Αμαριώτικου δρόμου προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο είχε σημειώσει και την  επιτακτική ανάγκη της ολοκλήρωσης του συνόλου του αμαριώτικου δρόμου, δηλαδή των τμημάτων Αποστόλοι – Φουρφουράς και Φουρφουράς – Μάντρες, τμήματα των οποίων όπως ανέφερε, οι μελέτες είναι ολοκληρωμένες εδώ και 15 χρόνια και έχουν επικαιροποιηθεί και από την περιφέρεια. Το κόστος αυτών των τμημάτων φτάνει τα 50 εκ. ευρώ.