27 °C Rethymno, GR
24/09/2020

Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται φέτος στην αγορά του Ρεθύμνου

• Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πωλείται κατά μέσο όρο από 1,15 έως 1,18 ευρώ το λίτρο • Σταθεροποιημένες παραμένουν οι τιμές των υγρών καυσίμων στο Νομό

Αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και αισθητά διαφοροποιημένη με τις τιμές που έχουν ανακοινωθεί για την Αθήνα, θα είναι φέτος στο Ρέθυμνο η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου στο Νομό Ρεθύμνου, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο μεταξύ του 1,15 έως 1,18 ευρώ το λίτρο. Θα είναι, δηλαδή, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο του 2018 και αισθητά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χειμερινή περίοδο, όπου η τιμή είχε υποχωρήσει σταδιακά και είχε σταθεροποιηθεί περίπου στο 1,05 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε μιλώντας χθες στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου, Ηρακλής Ξυδάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι τιμές που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης γύρω στο 1,05 έως 1,08 ευρώ το λίτρο, αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην Αθήνα, αφού δεν έχουν -όπως είπε- καμία σχέση με τις τιμές που θα ισχύσουν στην Κρήτη και δη στο Νομό μας.
«Ομολογουμένως φέτος η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στο Ρέθυμνο θα είναι κάπως «τσιμπημένη» σε σχέση με πέρυσι. Όμως, επειδή στον κλάδο των καυσίμων πάντα η κατάσταση είναι ρευστή, δεν μπορούμε αυτή την ώρα να μιλήσουμε με ακρίβεια για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές. Αυτό θα το δούμε γύρω στις 15 του μήνα, οπότε και θα ξεκινήσει για φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, για να προμηθευτούν πετρέλαιο για τον χειμώνα, διότι αφενός οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα καλές και αφετέρου σε πολλές περιπτώσεις η τιμή είναι απαγορευτική, με αποτέλεσμα όλοι να αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυδάκης.
Ο ίδιος ωστόσο, επανέλαβε την πάγια διεκδίκηση των πρατηριούχων, που ζητούν μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, προκειμένου το εν λόγω προϊόν να γίνει περισσότερο «ελκυστικό» για τους καταναλωτές.
Και μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι από την στιγμή που έγινε η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, στην αγορά παρατηρείται σταδιακή πτώση του πετρελαίου θέρμανσης, που αγγίζει ακόμα και το 70%.
«Τελευταία κάθε χρόνο -είπε χαρακτηριστικά- το πετρέλαιο θέρμανσης διαγράφει μια φθίνουσα πορεία και η πτώση αυτή οφείλεται στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης. Αυτό ήταν λογικό να συμβεί μετά από το αυτό το εγχείρημα της τότε κυβέρνησης, διότι ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά και ήταν αναμενόμενο ότι θα έψαχνε εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθεί τον χειμώνα, δεδομένου ότι η Κρήτη δεν διαθέτει ούτε φυσικό αέριο. Εγώ επαναλαμβάνω ότι εάν δεν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, η εικόνα στην αγορά δεν πρόκειται να αλλάξει».
Σύμφωνα πάντως με τους ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάστακτη και για τον λόγο αυτό ζητάτε η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ώστε αφενός τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και αφετέρου να αυξηθούν -λόγω υψηλότερης ζήτησης- τα έσοδα του Δημοσίου.
Το επίδομα θέρμανσης
Εν τω μεταξύ, διευρυμένο και με προκαταβολή θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί για την χειμερινή περίοδο, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόσθετων θετικών μέτρων για το 2019 και το 2020. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή. Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη. Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Με βάση πάντως τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι: Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Ωστόσο, δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης, αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.
Σε ό,τι αφορά στο ποσό του επιδόματος, αυτό ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, που αγοράζεται την περίοδο χορήγησης του καυσίμου, η οποία αρχίζει από τις 15/10 και λήγει στις 30/4 του εκάστοτε επόμενου έτους.
Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε κάθε μία από τις Ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωση ή μονογονεϊκή οικογένεια.
Οι τιμές των υγρών καυσίμων
Εν τω μεταξύ, ελαφρώς «τσιμπημένες» αλλά τουλάχιστον σταθερές, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου τις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στο Ρέθυμνο, μετά και από την κρίση που πυροδότησαν πρόσφατα οι εξελίξεις με το χτύπημα σε εγκαταστάσεις διυλιστηρίων στην Σαουδική Αραβία. Όπως ανέφερε, σήμερα η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια του Νομού κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 1,64 έως 1,67 ή ακόμα και 1,70 ευρώ το λίτρο.
«Μετά την τελευταία κρίση, ευτυχώς οι τιμές των καυσίμων συγκρατήθηκαν και σταθεροποιήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, διότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα ήταν μεγάλο και για τον δικό μας κλάδο, αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος μάλιστα δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στους σαρωτικούς ελέγχους που είχε προαναγγείλει εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι εκείνες τις ημέρες -δηλαδή, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου- η τιμή πώλησης των καυσίμων στο Νομό μας, είχε φτάσει έως το 1,65 ευρώ το λίτρο, ενώ (τότε) είχαν εκφραστεί φόβοι ότι οι τιμές θα αυξάνονταν ακόμα περισσότερο.