26 °C Rethymno, GR
10/08/2020

Κεκλεισμένων των θυρών η κηδεία του Στέλιου Κιαγιαδάκη, δεκάδες τα συλλυπητήρια μηνύματα

Η είδηση του θανάτου του Στέλιου Κιαγιαδάκη, Προέδρου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, έχει προκαλέσει ανείπωτη  θλίψη όχι μόνο στην κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά σε όλη την Κρήτη και σε όλους εκείνους στην Ελλάδα και το εξωτερικό που τον γνώριζα, που γνώριζαν το πάθος του για την προβολή της Κρητικής παράδοσης και εκτιμούσαν το έργο του.

Η κηδεία του Στέλιου Κιαγιαδάκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι στον Ι.Ν. των Τεσσάρων Μαρτύρων παρουσία της οικογένειας του  λόγω  των ειδικών συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορονοιού ενώ η  ταφή του θα  γίνει στη γενέτειρα του, στο χωριό  Αργυρούπολη.

Δεκάδες είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα στα οποία εκφράζεται η  θλίψη για την απώλεια του ανδρός.

Σε ψήφισμα του,ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνου,του οποίου ήταν πρόεδρος,ανφέρει:

«Με ανείπωτη θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνου, πληροφορήθηκε μόλις τώρα το πρόωρο «φευγιό» του αείμνηστου και αναντικατάστατου Προέδρου μας Στέλιου Χ. Κιαγιαδάκη, που υπήρξε για όλους μας πρότυπο, δύναμης ζωής και δημιουργικότητας, με διαρκείς αγώνες και επιτυχίες στα πολιτιστικά δρώμενα, όπως και στο Σώμα των Εφέδρων Αξιωματικών, στην πόλη μας, σε όλη την Κρήτη, αλλά Πανελλαδικά και εκτός Ελλάδας, που πραγματικά δεν τα χωράει ανθρώπινος νους.

Μετά από αυτό το θλιβερό μαντάτο, συνήλθε εκτάκτως το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και αποφάσισε:

  1. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. ή αντιπροσωπεία του, εφόσον επιτραπεί, στη νεκρώσιμη ακολουθία και να εκφράσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τα θερμά του συλλυπητήρια.
  2. Να καταθέσει αντί στεφάνου, συμβολικό ποσό στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου για την κάλυψη αναγκών προστατευτικού υλικού των εργαζομένων του, και
  3. Να υποστείλει μεσίστια τη Σημαία του Συνδέσμου για εννέα ημέρες».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο αντιπρόεδρος, Κλέαρχος Κανακάκης

Ο γενικός γραμματέας, Ιωάννης Αποστολάκης

*

Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Προέδρου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης Στέλιου Κιαγιαδάκη εκφράζει στην οικογένεια του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης,ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωση του:

«Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης υπηρέτησε με ζήλο τον πολιτισμό της Κρήτης. Συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της κρητικής παράδοσης. Ως Πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης εκπροσώπησε την Κρήτη σε σημαντικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 *

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, με αφορμή το θάνατο του Προέδρου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, Στέλιου Κιαγιαδάκη, έκανε σήμερα την εξής  δήλωση:

« Με ιδιαίτερη λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα το θάνατο του αγαπητού συμπολίτη μας Στέλιου Κιαγιαδάκη, ενός γνήσιου Κρητικού και θιασώτη της τοπικής παράδοσης . Ο εκλιπών, ως Πρόεδρος επί σειρά ετών του ιστορικού Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, γαλούχησε γενιές στην κρητική μουσική παράδοση και με τη δική του μοναδική συμβολή  η κρητική μουσική και ο χορός έγιναν αναγνωρίσιμα στο πανελλήνιο και παράλληλα έγιναν το όχημα για να διαφημιστεί και να αγαπηθεί ο τόπος μας, και να ταξιδέψει  ο πολιτισμός και η πλούσια ιστορία της Κρήτης  σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας  περήφανος Κρητικός, που εργάστηκε με πάθος για το ιδεώδες της κρητικής παράδοσης, ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι και να διατηρείται στο ακέραιο η  επαφή με τις ρίζες και την ταυτότητά μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τη βαθιά του λύπη για τον πρόωρο και αδόκητο χαμό του αγαπητού συμπολίτη και προσωπικού του φίλου Στέλιου Κιαγιαδάκη, κατέθεσε με συλλυπητήρια επιστολή του, στην οικογένεια του εκλιπόντος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης.

Υπογραμμίζοντας ότι η απώλεια του εκλεκτού συμπολίτη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία μας, ο Δήμαρχος εξήρε τις αρετές και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Στέλιου Κιαγιαδάκη, το οποίο αποτυπώθηκε  σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής, κι επαγγελματικής του ζωής.

Εξίσου αναγνωρίσιμη από το Δήμαρχο, είναι και  η πλούσια ανθρωπιστική, κοινωνική και πολιτισμική δράση του εκλιπόντος, την οποία κατέθετε πάντοτε με θετική διάθεση, δοτικότητα και έμπνευση σε κάθε συνεργασία του με το Δήμο Ρεθύμνης.

Ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε τους οικείους του Στέλιου Κιαγιαδάκη ότι στη σκέψη όλων  θα παραμείνει πάντοτε ως ο ευγενής, δυναμικός, και δραστήριος  συμπολίτης και φίλος που με τη γνωστή αισιοδοξία, το πάθος, τη ζωντάνια και την εκλεπτυσμένη εξωστρέφεια του   συνέδραμε με κάθε δυνατό τρόπο τον πολιτισμό, την παράδοση και την ανάδειξη της ιστορίας  του τόπου μας, αξιοποιώντας τις ιδιότητες του ως γνήσιος Ρεθυμνιώτης ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνης και ως Πρόεδρος ενός από τους πιο πρωτοπόρους και δραστήριους Συλλόγους του Ομίλου Βρακοφόρων.

Εκφράζοντας τη λύπη του για την αδυναμία, λόγω των ειδικών υφιστάμενων συνθηκών, να παρασταθεί τόσο ο ίδιος  όσο και πολλοί άλλοι  Ρεθυμνιώτες, στην εξόδιο τελετή του εκλιπόντος, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί σύντομα η ευκαιρία να αποδώσει όλη η ρεθυμνιώτικη κοινωνία την οφειλόμενη τιμή στον συμπολίτη Στέλιο Κιαγιαδάκη.

 *

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης,  έκανε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Στέλιου Κιαγιαδάκη:

«Ένας ξεχωριστός άνθρωπος “έφυγε” από κοντά μας. Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης, μετέτρεψε την αγάπη του για την κρητική παράδοση και του Ρέθυμνο σε διαχρονική προσφορά. Τον αποχαιρετούμε όλοι με βαθειά λύπη, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του».

 *

 Ο Υφυπουργός Πολιτισμού -Αθλητισμού, Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης για την απώλεια του Στέλιου Κιαγιαδάκη,αναφέρει σε ανακοίνωση του:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα έναν άξιο εκπρόσωπο της Κρητικής παράδοσης, τον Στέλιο Κιαγιαδάκη.

Ο επί σειρά ετών δραστήριος πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Ρεθύμνης, συνέδεσε το όνομά του με την Κρητική παράδοση, όπου με τα χορευτικά συγκροτήματα και τις δράσεις του, προέβαλε και διαφήμιζε σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Σε όλη την πορεία του χαρακτηριζόταν για το ήθος, τον δυναμικό του χαρακτήρα και την αγάπη του για την Κρητική τέχνη και έτσι θα μείνει για πάντα χαραγμένος στην μνήμη μας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».

*

Ο δικηγόρος  Κώστας Καλλέργης,αποχαιρετά τον Στέλιο με το παρακάτω ποίημα:

 

Τα πένθιμά τζη εφόρεσε η Κρήτη μας και πάλι!

Ένα μεγάλο Κρητικό! Το Στέλιο ν’ αποβγάλει…

Πάλι θλιμμένη χαραυγή, χάραξε για την Κρήτη

Πάλι σκυφτό με δάκρυα!! θωρώ τον Ψηλορείτη.

 

Το Στέλιο αποχαιρετά η Κρήτη μας θλιμμένη…

Πλημμυρισμένη δάκρυα και μαυροφορεμένη.

Είχε οράματα πολλά! και είχε κατορθώσει.

Την Κρητική Παράδοση ψηλά να την ορθώσει.

 

Έφυγες φίλε κι αδερφέ κι ο κόσμος τα ‘χει χάσει.

Πώς να πιστέψει! Πώς μπορεί; Και πώς να σε ξεχάσει;

Πώς να δεχτούμε οι φίλοι σου, πώς δεν υπάρχεις τώρα;

Που ήσουν βράχος όρθιος κάθε στιγμή και ώρα;

 

Πώς να το εννοήσουμε, και ποιος να το πιστέψει!

ο Κιαγιαδάκης «ΕΦΥΓΕ» και δε θα επιστρέψει!

Αξίες Υπηρέτησε κι Ιδανικά μεγάλα!

Πατρίδα και Παράδοση! Πολιτισμό και άλλα.

 

Οι φίλοι σε θαυμάζαμε, για την διάνοιά σου.

Σκληρό είναι το κτύπημα, στην Οικογένειά σου!

Ποιον να παρηγορήσουμε, πού θα ‘σαι πια μακριά μας;

Αφού κι εμάς σαν ποταμός, κυλούν τα δάκρυά μας;

 

Η Κρήτη σ’ αποχαιρετά και δε θα σε ξεχάσει.

Γιατί ‘σουνα γι’ αυτήν πολλά!! Και τώρα θα τα χάσει.

Αυτή τη δύσκολη στιγμή, δυο λόγια θα σου πούμε:

Πως δε θα σε ξεχάσουμε! Πάντα θα σ’ αγαπούμε.

 

«ΕΦΥΓΕΣ»! Μα δεν έφυγες!! Κοντά μας πάντα θα ‘σαι.

Μ’ ένα γλυκό χαμόγελο, στη σκέψη θα πλανάσαι.

Αντίο φίλε κι αδερφέ!! Κι όπου κι αν πας και φτάσεις!!

Μην πιεις νερό της λησμονιάς, τους φίλους και ξεχάσεις.

Ρέθυμνο 3 Απριλίου 2020