26 °C Rethymno, GR
11/07/2020

Α. Ξανθός: Ο κορονοϊός είναι μια διασυνοριακή απειλή, που μπορούμε να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά ως χώρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας

«Η επιδημία με τον νέο κορονοϊό είναι μια νέα διασυνοριακή απειλή, που μπορούμε να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά ως χώρα. Το δημόσιο σύστημα υγείας επιβίωσε μέσα στην κρίση και είναι σήμερα όρθιο, αξιόμαχο και προσβάσιμο επειδή στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε» δηλώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Realnews. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι έχουν προστεθεί αυτή την περίοδο σοβαρές λειτουργικές «αρρυθμίες» και, δυστυχώς, τα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας είναι καθυστερημένα, ανεπαρκή και πολύ κατώτερα των περιστάσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό και την εκτίμησή του σχετικά με τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επιδημία, ο κ. Ξανθός δηλώνει: «Η επιδημία με τον νέο κορονοϊό είναι μια νέα διασυνοριακή απειλή για τη δημόσια υγεία, που μπορούμε να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά ως χώρα, στον βαθμό που υπάρξει εγρήγορση των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας, διαρκής συνεννόηση και εκτίμηση της κατάστασης από τους ειδικούς επιστήμονες, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από το υπουργείο Υγείας, ενιαίο κέντρο συντονισμού και εποπτείας και, κυρίως συστηματική οργανωτική προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των επαγγελματιών υγείας για την αποτελεσματική διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους εξαιρετικούς λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους που συμβουλεύουν την πολιτεία. Από το υπουργείο Υγείας απαιτείται διαφάνεια, εγρήγορση, λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, των ΜΕΘ , των ΤΕΠ, του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) με το απαραίτητο προσωπικό, διασφάλιση επάρκειας υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία-Κ.Υ. και στην αγορά. Μόνο έτσι μπορεί να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και όχι πανικού στην κοινωνία».

Σχολιάζοντας ο πρώην υπουργός Υγείας την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας προσφύγων αποτελούν υγειονομική βόμβα και ενδεχόμενα κρούσματα κορονοϊού θα αντιμετωπιστούν μόνο εάν δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων, λέει: «Ο τραγικός κ. Πέτσας πιστεύει ότι ο κορονοϊός δεν περνά τα κλειστά κέντρα κράτησης και γενικώς τα κλειστά σύνορα. Ας του εξηγήσει κάποιος που ξέρει, ότι από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας ο εγκλεισμός και η διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες αποτελεί τον ορισμό της υγειονομικής απειλής. Η νέα επιδημία είναι πρώτης τάξης αφορμή για το ακριβώς αντίθετο: την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση του συγχρωτισμού ευάλωτων ανθρώπων».

Ο Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στην ερώτηση εάν, με αφορμή το θέμα του κορονοϊού, πιστεύει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα επίπεδα που πρέπει ή είναι ώρα να δοθεί περισσότερος χώρος στους ιδιώτες, αναφέρει:

«Το δημόσιο σύστημα υγείας επιβίωσε μέσα στην κρίση και είναι σήμερα όρθιο, αξιόμαχο και προσβάσιμο επειδή στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε με πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) και επειδή οι εργαζόμενοί του με φιλότιμο και ευσυνειδησία συνέχισαν να προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτές «πληγές» από τα μνημόνια και τη λιτότητα, στις οποίες όμως έχουν προστεθεί αυτή την περίοδο σοβαρές λειτουργικές «αρρυθμίες» στην καθημερινότητα του ΕΣΥ. Και, δυστυχώς, τα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας είναι καθυστερημένα, ανεπαρκή και πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Η πρόκληση του κορονοϊού αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα την αξία της δημόσιας περίθαλψης και όχι την ανάγκη εκχώρησης τμημάτων του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Η ιδεοληπτική γραμμή του «λιγότερου κράτους» που έχει η Ν.Δ. είναι ασύμβατη με το αίτημα της ενδυνάμωσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, ενώ είναι επικίνδυνη για την προστασία της δημόσιας υγείας, που σε όλο τον κόσμο (ακόμα και στις ΗΠΑ) είναι αποκλειστικά κρατική υπόθεση». 

Σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, ο πρώην υπουργός Υγείας δηλώνει:

«Οι αντιδράσεις των κουρασμένων τοπικών κοινωνιών στα νησιά από την πολυετή διαχείριση ενός μείζονος κοινωνικού προβλήματος που αφορά όλη την Ευρώπη αλλά επιβαρύνει δυσανάλογα τη χώρα μας και το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί δραματικά ήταν σχεδόν αναμενόμενες. Η επένδυση της Ν.Δ. στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό και στη ρητορική του μίσους απέδωσε εκλογικά, αλλά πληρώνεται σήμερα πολύ ακριβά. Το αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών δεν είναι απλώς δίκαιο, είναι υποχρέωση της χώρας απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, στον ανθρωπισμό και στον πολιτισμό. Η αποτροπή δημιουργίας νέων κλειστών κέντρων κράτησης είναι επίσης σωστή διεκδίκηση. Ως Αριστερά, οφείλουμε να είμαστε απέναντι στον αυταρχισμό, στην αστυνομοκρατία και στην αυθαιρεσία που επιδεικνύει η κυβέρνηση, πρέπει όμως να κρατήσουμε σαφέστατη απόσταση και από το τοξικό αντιμεταναστευτικό και ακροδεξιό κλίμα που τείνει να επικρατήσει στις περιοχές αυτές. Γιατί η στάση απέναντι στο προσφυγικό είναι διαιρετική τομή για το πολιτικό σύστημα, είναι διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης, αλληλεγγύης-φροντίδας και μισαλλοδοξίας-φυλάκισης».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Νοvartis και σχολιάζοντας αυτό που πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στριμωγμένος γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή της υπόθεσης, ο Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζει ότι: «Είναι κατασκευασμένη εικόνα το υποτιθέμενο «στρίμωγμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Είναι σε εξέλιξη μια μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της δικαστικής διερεύνησης που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση και συγκάλυψης μιας καταφανέστατα σκανδαλώδους υπόθεσης. Η θεωρία της σκευωρίας είναι καταγέλαστη και ενοχική. Αυτοί που δεν ανέλαβαν ποτέ την πολιτική ευθύνη για το πάρτι δεκαετιών στην υγεία και στο φάρμακο δεν μπορούν να «κουνούν το δάχτυλο» σε όσους είχαν την πολιτική βούληση να «παροχετεύσουν το απόστημα», να στείλουν τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και κυρίως να «θωρακίσουν» το σύστημα για να μη διαιωνίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς. Για πρώτη φορά στον χώρο του φαρμάκου μπήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ δικλείδες ασφαλείας (κατάργηση της Επιτροπής Τιμών του υπουργείου Υγείας που έδινε περιθώριο παρέμβασης στους υπουργούς, ξεκάθαροι κανόνες και διαφάνεια στη διαδικασία της τιμολόγησης από τον ΕΟΦ, μηχανισμός κλινικής αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των νέων φαρμάκων, ορθολογική συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων κ.λπ.)».