13 °C Rethymno, GR
20/04/2021

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΖΩΝΙΑΝΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΙΝ", ΤΟ "ΤΩΡΑ" ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ "ΑΥΡΙΟ" ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Α’ ΤΟΠΙΚΟ: Στ. Κοζανίδης: «Όλα καλύτερα έστω και σταδιακά»

Ξεκίνησε κάπως «μουδιασμένα» με μια νίκη στο Πέραμα (1-2) όπου προφανώς και τη δικαιούνταν αλλά στη συνέχεια του πρωταθλήματος ξεδίπλωσε πολλές από τις αρετές του φτάνοντας σε άλλες 5 άνετες όσο και επιβλητικές νίκες αλλά και μία ήττα με 0-2 από τα γειτονικά Λιβάδια, γεγονός που τον κατέστησε στη 2η θέση του πρωταθλήματος πίσω από τον Τάλω στην 7η αγωνιστική στο Α’ τοπικό πρωτάθλημα.
Για τον Ερμή του Στέλιου Κοζανίδη και της ομάδας των Ζωνιανών που πασχίζει να αναδυθεί ξανά στη Γ’ Εθνική έπειτα από την τόση εμπειρία που έχει προλάβει να αποκτήσει από το 2013, η φετινή χρονιά είχε χαρακτηριστεί ως ορόσημο. Βλέπετε, προηγήθηκαν δύο χρόνια στα γήπεδα του Ρεθύμνου όπου ο Ερμής είχε εξαιρετική παρουσία αλλά που η σειρά του πρωταθλητισμού ήταν για τους άλλους (ΑΕΜ, Ρεθυμνιακό το 2019 και Αστέρα Ρ., Άρη το 2020).
Επίσης μετά από κάποια άσχημα γεγονότα τη σεζόν 2018-19 όπου είχαμε επεισόδια στο γήπεδο ή για να τα λέμε πιο σωστά τα πράγματα, έξω από αυτό, οι παράγοντες του Ερμή έφτασαν στο σημείο να παραδώσουν τα δελτία των ποδοσφαιριστών τους στην ΕΠΣΡ ως ένδειξη διαμαρτυρίας όπου μέρες μετά, τα πήραν πίσω…
Αλήθεια είναι ότι, ο Ερμής για κάτι παραπάνω από 5 χρόνια έδινε το παράδειγμα στη Γ’ Εθνική, έζησε την εικόνα μιας ανώτερης κατηγορίας και γι’ αυτό θέλει να επιστρέψει δίνοντας ένα νέο κίνητρο στους παίκτες του, στα νέα παιδιά του χωριού, στους κατοίκους της γύρω περιοχής.«Όταν αρχίζεις κάτι πρέπει να το ολοκληρώνεις»

Ο Στέλιος Κοζανίδης που φόρεσε τη φανέλα του Ερμή τη σεζόν 2013-14 με ιδιαίτερη επιτυχία, είναι πλέον προπονητής της ομάδας αυτής. Ο ίδιος χτίζει πάνω στο βιογραφικό του με τη νέα του ιδιότητα έχοντας περάσει από τον Άρη, τον Αστέρα, την Επισκοπή… Γνωρίζοντας το ποδόσφαιρο σε όλα του τα επίπεδα στη χώρα μας, επιδιώκει να προσδώσει την ωραία αυτή η εικόνα στον Ερμή και μιλάει για την προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο χρόνο στους πράσινους…
«Πρώτα θέλω να πω ότι οι συνθήκες στα Ζωνιανά για να δουλέψει κάποιος σ’ αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικές. Αγωνιστικά επίσης, ο Ερμής βρισκόταν σ’ ένα πολύ καλό δρόμο. Οι παράγοντες και γενικά όσοι περιβάλλουν την ομάδα είναι κύριοι με το «Κ» κεφαλαίο. Τα παιδιά έδειχναν να συνειδητοποιούν ποιές είναι οι ανάγκες της ομάδας και πράγματι, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.»

«Τώρα είναι πισωγύρισμα»

Τί ήθελε και τί επιδιώκει να αναζητά ο Ερμής; Φυσικά να επιστρέψει σε μια κατηγορία που του δίνει κύρος…
«Όλοι θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε. Επίσης όλοι γνωρίζουν την κατηγορία της Γ’ Εθνικής, ξέρουν τα οφέλη που δίνει. Όμως εδώ σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε τί αλήθεια μπορεί να πει κανείς;
Βλέπετε, στο πρώτο lock down τα πρωταθλήματα είχαν ξεκαθαρίσει λίγως ως πολύ… Τώρα είναι πισωγύρισμα για όλες τις ομάδες. Και το χειρότερο είναι ιδίως για τους ερασιτέχνες προπονητές και ποδοσφαιριστές… Δεν ξέρει κανείς σε τί κατάσταση θα βρεθούν όταν κληθούν να επιστρέψουν.
Πως και τί προπόνηση να κάνεις αυτή τη στιγμή; Ο ποδοσφαιριστής δεν είναι «κουμπί». Εμείς έχουμε δώσει ένα ατομικό πρόγραμμα στα παιδιά αλλά ακόμα κι αυτό εναπόκειται στη διάθεσή τους να το ακολουθήσουν.»

«Βγαίνει το καλεντάρι»

Ερωτηθείς ο κόουτς του Ερμή τί πιστεύει ο ίδιος ότι θα συμβεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο και με ποιές προϋποθέσεις, τόνισε: «Οι ημερομηνίες δεν είναι απαγορευτικές. Και τον Γενάρη να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, το πρωτάθλημα μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά. Θα χρειαστούν αρκετές εμβόλιμες αγωνιστικές βέβαια όμως, αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά το καλεντάρι, με εξαίρεση τη το Πάσχα, όλες οι υπόλοιπες γιορτές ή προσαρμόζονται…»
Ο ίδιος βέβαια δείχνει να σέβεται το γεγονός ότι μιλάμε για ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα όπου από τον Απρίλιο, πολλοί ποδοσφαιριστές θα κληθούν να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία που θα απαιτούν (το εύχονται όλοι αυτό) να ανοίξουν και θα ζητούν υπαλλήλους…
«Υπάρχει «θέμα» εκεί» απαντάει αλλά συνεχίζει λέγοντας «…κανείς δεν μπορεί να πει κάτι με σιγουριά. Νομίζω όμως ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πάντως…»
Θα είναι όμως ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό…; «Αυτό είναι μια άλλη αλήθεια γιατί και εμείς αυτό επιζητούμε. Σαν Ερμής θεωρώ ότι εφόσον ξαναρχίσουμε, τέτοιο πρόβλημα δεν θα έχουμε αλλά σίγουρα θα υπάρχει από άλλες ομάδες…
Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι από τη στιγμή που μπαίνεις για να αγωνιστείς θα πρέπει να αναλάβεις και την ευθύνη να το ολοκληρώσεις.
Τί να πω; Κανείς δεν περίμενε να φτάσουμε σ’ ένα παρατεταμένο κλείσιμο γιατί το πρωτάθλημα. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι όλα γίνουν καλύτερα από εδώ και πέρα, έστω και σταδιακά…»«Η καλύτερη πρόβλεψη η ατομική υγεία»

Για το τέλος, ο Στέλιος Κοζανίδης μίλησε για την προσοχή απέναντι στον ιό που πρέπει να επιδεικνύουν ομάδες, οικογένειες αλλά και ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο..
«Είναι όλα δύσκολα όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα και, κακά τα ψέματα όλες οι κατηγορίες έχουν πληγεί. Ούτε οι προπονητές δεν ξέρουν πως θα το διαχειριστούν. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Όταν δεν ξέρεις τις σταθερές ημερομηνίες, είναι δύσκολο να κάνεις προγραμματισμό.
Για την ώρα και έως ότου βγομε από το lock down αλλά και μήνες έπειτα από αυτό, θα πρέπει να προσαρμοστούμε μα και να υπακούμε στις εισηγήσεις των ειδικών γιατί, το ποδόσφαιρο θα υπάρχει στην αιωνιότητα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μαζί με αυτό όμως θα πρέπει να προσέχουμε και τον εαυτό μας. Τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας.
Θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα αλλιώς δεν θα κάνουμε τίποτα και θα είναι ένας φαύλος κύκλος. Η καλύτερη πρόβλεψη είναι η ατομική υγεία του καθενός.»