19 °C Rethymno, GR
01/06/2020

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟ CRETAN KINGS ΜΙΛΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΟ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Βαγγέλης Ζιάγκος: «Αποφάσεις που θα έχουν μία και μόνο κατεύθυνση. Επανεκκίνηση»

Απόλυτα προσαρμοσμένος στην νέα, ξαφνική, καθημερινότητα δηλώνει ο προπονητής του Ρέθυμνο Cretan Kings. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος μιλάει για τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από το «μένουμε σπίτι», στέκεται στα έγκαιρα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και παράλληλα παραθέτει την άποψη του για την επόμενη μέρα στο χώρο του μπάσκετ.

Ο 43χρονος προπονητής, στη συνέντευξη που έδωσε στο sport24.gr, ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον του μπάσκετ στην Ελλάδα και πολλώ δε στην Basket League, θα πρέπει να έχουν μία και μόνο κατεύθυνση. Restart. Επανεκκίνηση με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα αρέσουν σε κάποιους.

Ας δούμε, όμως, μερικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του:

Για το πώς διαχειρίζεται αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση: «Δεν είναι θέμα επιλογής. Εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας που ορίζει η επιστήμη, αποκλείοντας την ενημέρωση του τρόμου και προσπαθώντας να μάθουμε για τον ιό όσα μπορούμε περισσότερα από έγκυρες πηγές πληροφόρησης… Η καραντίνα κρύβει μοναδικές ευκαιρίες που πρέπει να ανακαλύψουμε, όπως η ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους μας ή το να εκτιμήσουμε το χώρο μας και το χρόνο μας που αυτή τη φορά κυλάει σε ρυθμούς που μπορούμε να ακολουθήσουμε χωρίς το ανθρωποφαγικό κυνηγητό της καθημερινότητας που είχαμε μάθει μέχρι τώρα και να κάνουμε πράγματα που αποφύγαμε με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου».

Για τα έγκαιρα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα, δήλωσε: «Κρίνοντας με βάση τους αριθμούς, ναι. Έχω την εντύπωση ότι είναι από τις λίγες φορές στη σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού κράτους που ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε προληπτικά και συντονισμένα απέναντι σε μία κρίση δείχνοντας το δρόμο στους πολίτες και όχι το αντίθετο, όπως συνήθως συμβαίνει. Δεν κρίνω αν τα μέτρα είναι σωστά ή λάθος, αυτό θα φανεί στην πορεία. Όμως, για μία ανθρωπιστική κρίση σαν και αυτή, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθένα, οφείλουμε να πούμε ότι ο χρόνος αντίδρασης και η σχετικά συντονισμένη και όχι άναρχη δράση των αρμόδιων φορέων είναι κάτι που η δική μου γενιά τουλάχιστον δε βλέπει συχνά…».

Για την επόμενη μέσα στη ζωή γενικότερα, τόνισε: «…Οι  μαζικές απώλειες συνανθρώπων μας από μόνες τους αφήνουν σοβαρό στίγμα στην ψυχολογία μας που θα επηρεάζει τη συμπεριφορά μας για χρόνια. Η δε παγκόσμιας κλίμακας οικονομική ύφεση της επόμενης μέρας θα έχει άσχημες συνέπειες για όλους μας. Και όλα αυτά σε μία συγκυρία που μόλις είχαμε αρχίσει να σηκώνουμε το κεφάλι ως λαός στο τέλος μίας πολυετούς βάρβαρης οικονομικής κρίσης. Θα χρειαστούν μεγάλα ψυχικά αποθέματα, υπομονή τρομερή και αντοχές μεγάλες».

Όσο αφορά το πρόωρο φινάλε στο πρωτάθλημα: «Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά αν η απόφαση είναι σωστή ή λάθος. Σε κάθε δίλημμα υπάρχουν πάντα δύο προσεγγίσεις και πολλά επιχειρήματα εκατέρωθεν. Υπάρχουν Λίγκες που διακόπηκαν οριστικά, άλλες που έχουν «παγώσει» και άλλες που συνεχίζονται κανονικά, όπως στη Λευκορωσία αν δεν κάνω λάθος. Το σίγουρο είναι ότι η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της δεν μπαίνουν καν στο ζύγι. Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά από μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι όλοι για τη διαχείριση της από εδώ και πέρα κατάστασης. Υπουργείο, Ομοσπονδία, ιδιοκτήτες, προπονητές και παίχτες. Η κρίση αυτή δεν μας αφορά απλώς, μας θίγει όλους οριζόντια και κάθετα».

Για τη λήψη αποφάσεων που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι ως τώρα έχουμε μείνει στο επίπεδο των καφενειακών συζητήσεων, όπου όλοι έχουμε από μία άποψη με αποτέλεσμα οι παθογένειες του χώρου μας να έχουν χρονίσει σε βαθμό που τις θεωρούμε πια φυσιολογικές και ότι «έτσι είναι, δε βαριέσαι…». Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν μία και μόνο κατεύθυνση: restart. Restart σημαίνει όροι και προϋποθέσεις που δε θα αρέσουν σε πολύ κόσμο, άρα σημαίνει και τόλμη για ανάληψη πολιτικής ευθύνης, δεδομένου ότι η νομοθέτηση περνάει αναγκαστικά μέσα από τα υπουργικά γραφεία. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μετά τη φετινή συγκυρία το timing για την ανοικοδόμηση της Λίγκας είναι καλύτερο από ποτέ. Τώρα είναι η ευκαιρία».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην αγωνιστική πορεία του Ρέθυμνο Cretan Kings: «Ήταν μία όμορφη και παραγωγική χρονιά που ο σύλλογος έκανε βήματα προς τα εμπρός. Το σημαντικότερο παράσημο ήταν ότι καταφέραμε να φέρουμε ξανά το Ρεθυμνιώτη φίλαθλο στο γήπεδο μαζί με την οικογένειά του, να πιστέψει ξανά στην ομάδα και να τον συσπειρώσουμε και πάλι γύρω από αυτήν, όπως ήταν πριν χρόνια».