18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ

Βαρύ τo πλήγμα για τους επαγγελματίες εστίασης του Ρεθύμνου

-Η κατάσταση είναι απελπιστική τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται πλέον εκατοντάδες επαγγελματίες εστίασης στο Ρέθυμνο, καθώς ο κλάδος τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το παρατεταμένο lockdown, που έχει επιβληθεί στη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τεράστια εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

Ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, Ανδρέα Κλαψινό, ένας στου τέσσερις επαγγελματίες του κλάδου που διατηρούν εποχικές επιχειρήσεις στα ανατολικά του Ρεθύμνου δεν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους ξανά. «Χρειαζόμαστε βοήθεια. Το παιγνίδι έχει χαθεί, ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις. Από την εικόνα που έχουμε στο Ρέθυμνο ένας στους τέσσερις επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εποχιακά στο κλάδο της εστίασης δεν θα ξανανοίξει το κατάστημά του. Πάρα πολλοί ή θα τα υπενοικιάσουν ή θα τα πουλήσουν. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν κλειστά τα καταστήματά τους από τον περασμένο Οκτώβριο γιατί δουλεύουν μόνο με τουρίστες. Δεν ξέρουμε πως θα κυλήσει η σεζόν, τα μηνύματα δεν είναι καλά και δεν βλέπουμε τίποτα το σπουδαίο. Είμαστε σε αδιέξοδο».

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η κατάσταση που δημιούργησε ο κορονοϊός στον κλάδο είναι πρωτόγνωρη και οι πληγές θα καθυστερήσουν πολύ να επουλωθούν: «Η κατάσταση που δημιουργήθηκε για μας ήταν πρωτόγνωρη, δεν είχαμε βιώσει ποτέ στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο. Δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε και κυρίως δεν ξέρουμε πώς και πότε θα συνέλθουμε από αυτό το χτύπημα. Πολλοί συνάδελφοι περιμένουμε την 5η επιστρεπτεά προκαταβολή, που όπως φημολογείται θα είναι το 70% και έχουμε εναποθέσει εκεί τις ελπίδες μας. ευελπιστούμε να συνεχίσει να ισχύει και η απαλλαγή του ενοικίου. Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των καταστημάτων μας από τις επαφές που έχουμε με κυβερνητικά στελέχη το καλό σενάριο λέει για τον Μάρτιο και το κακό σενάριο για το Πάσχα. Και βέβαια δεν ξέρουμε με τι όρους και προϋποθέσεις θα μπορέσουν τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν» είπε.

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

«Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», σημείωσε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Την ίδια ώρα, «στον αέρα», και με πολλούς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση.

«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.

Απαισιόδοξος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα».

Αν και στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνει η υπό όρους και προϋποθέσεις επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ουδείς λόγος γίνεται για την εστίαση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα επανεκκινήσει τη λειτουργία του ή με το delivery και το take away να είναι η μόνη διέξοδος, για όσους βέβαια έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια τέτοια υπηρεσία.

Πριν ακόμη, εμφανιστούν οι φόβοι για ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, το άνοιγμα της εστίασης, προσδιοριζόταν για τον Φεβρουάριο, και μετά από σχολεία, λιανεμπόριο. Και όταν οι αρμόδιοι μιλούσαν για άνοιγμα της εστίασης εννοούσαν καφετέριες και εστιατόρια και σε καμία περίπτωση μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, τα οποία για να ανοίξουν πρέπει να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όλα, εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και από τις αποφάσεις των ειδικών, που την Παρασκευή, θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα.

Νέος κύκλος «επιστρεπτέας προκαταβολής» τον Μάρτιο

Εν τω μεταξύ, στις 437.293 έχουν ανέλθει έως στιγμής οι αιτήσεις, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport, για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ αύριο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία, προσθέτοντας πως το οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσει τα δεδομένα με βάση και τα αιτήματα της αγοράς και των φοροτεχνικών.

Στόχος, είπε, είναι να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους εντός του Ιανουαρίου. Θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση για τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος. Σημείωσε, παράλληλα, δε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα δοθούν 1,5 δισ. ευρώ, προαναγγέλλοντας έναν ακόμη κύκλο «επιστρεπτέας προκαταβολής» τον Μάρτιο.

Ο υπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να δοθεί επιπλέον παράταση για το επίδομα θέρμανσης, ενώ εκπνέει η προθεσμία, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει 700.000 αιτήσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν είναι αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι το ενδεχόμενο διαγραφής οφειλών για χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, ενώ τα υφιστάμενα μέτρα θα συνεχίσουν τουλάχιστον και το α’ τρίμηνο του 2021.

Τέλος, εκτίμησε ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσουν να εισρέουν μέσα στο α’ εξάμηνο και θα κατευθυνθούν στην «πράσινη οικονομία» και την «ψηφιοποίηση». Για το τρέχον έτος, το συνολικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης υπολογίζεται στα 5,5 δισ. ευρώ.