15 °C Rethymno, GR
22/01/2021

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών μέσα από το έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

- Περιλαμβάνει 650 θέσεις εκ των οποίων οι 27 απευθύνονται σε ΑμεΑ και οι 30 είναι θέσεις φορτοεκφορτώσεων - Το έξυπνο σύστημα στοχεύει στην κυκλοφορική αποσυμφόρηση των κεντρικών δρόμων της πόλης και στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των οδηγών

 

Με κύριο στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των κεντρικών δρόμων της πόλης αλλά και την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των οδηγών στην εξεύρεση θέσεων στάθμευσης, που αποτελεί ένα μεγάλο βραχνά σε καθημερινή βάση για εκατοντάδες οδηγούς, ο δήμος Ρεθύμνου προχώρησε στην εγκατάσταση του συστήματος «έξυπνης στάθμευσης».

Ένα σύστημα που φέρνει νέα κυκλοφοριακά δεδομένα στην πόλη, αφού οργανώνονται οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης σε ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο παρέχει χρήσιμες οδηγίες στους οδηγούς για τον αριθμό και το ακριβές σημείο που υπάρχουν ελεύθερες θέσεις, ενώ η «αγορά» του χρόνου κατάληψης τους θα γίνεται μέσα από εφαρμογή κινητού τηλεφώνου και για όσους ακόμα δεν έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία θα παρέχεται η σχετική δυνατότητα από τα περίπτερα.

Η εγκατάσταση του συστήματος ολοκληρώθηκε και χθες έγινε μια πρώτη παρουσίαση του στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις και να υπάρξει σχετική διαβούλευση. Ακολούθως το σύστημα και η λειτουργία του θα πρέπει να εγκριθεί από την τοπική κοινότητα και στη συνέχεια από την επιτροπή ποιότητας ζωής. Ο δήμος Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης των χρηστών του οδικού δικτύου για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει.

Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από 650 αισθητήρες στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, εφαρμογή στα κινητά για ενημέρωση του χρήστη σε σχέση με τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, δρομολόγηση προς αυτές και πληρωμή του χρόνου κατάληψης της θέσης μέσα από την εφαρμογή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται ενημέρωση του ελεγκτικού μηχανισμού του δήμου για την κατάληψη θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης από οχήματα που δεν έχουν πληρώσει ή δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εκεί.

Μέσω του συστήματος ο δήμος θα έχει στη διάθεσή του στοιχεία χρήσης, νομίμως ή παρανόμως κατειλημμένων θέσεων. Το σύστημα παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα ενημέρωσης σε 7 υπαίθριους δημόσιους χώρους στάθμευσης για ύπαρξη ή μη ελεύθερων θέσεων. Η ενημέρωση θα γίνεται με πινακίδα έξω από κάθε πάρκινγκ αλλά και με 3 μεγάλες πινακίδες στις εισόδους της πόλης και όλα αυτά θα αποτυπώνονται και στην εφαρμογή που θα ενημερώνει για τις ελεύθερες θέσεις αλλά θα δρομολογεί και στα parking.

Συνολικά οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης είναι 650 εκ των οποίων οι 27 έχουν προβλεφτεί για άτομα με αναπηρία και οι 30 είναι θέσεις φορτοεκφορτώσεων.

Η περιοχή εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης περικλείεται από τους παρακάτω δρόμους:

Βορειοδυτική γωνία Δημοτικού Κήπου – Ηλιακάκη – Κουμουνδούρου – Μοάτσου – Δημοκρατίας – Ν. Ανδρουλιδάκη – Ζυμβρακάκη – Ασκούτση – Χορτάτζη – Γερακάρη – Πλατεία 4ων Μαρτύρων – Ηγ. Γαβριήλ – Ηλιακάκη.

Η εφαρμογή του μέτρου αφορά και τους προαναφερόμενους περιμετρικούς δρόμους ή το τμήμα τους που οριοθετεί το περίγραμμα της περιοχής εφαρμογής του μέτρου και θα έχει την ανάλογη κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση.

Οι θέσεις που έχουν προβλεφθεί για τα ΑμεΑ (27) και οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης είναι δωρεάν και επεκτείνονται και σε περιοχές που δεν εντάσσονται στα όρια της ελεγχόμενης στάθμευσης. «Οι θέσεις για τα ΑμεΑ και οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης έχουν διαφορετικούς αισθητήρες βαρέως τύπου και θα ελέγχονται από την αστυνομία. Το σύστημα του θα λειτουργεί με ειδική κάρτα που θα προμηθευτούν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων μόνο θέσεων», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας για θέματα πόλης Θωμάς Κρεβετζάκης.

Για τις υπόλοιπες θέσεις, όπως πρόσθεσε, η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω σχετικής εφαρμογής. «Για τις υπόλοιπες θέσεις μέσω εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο θα μπορεί κάποιος να αγοράσει τον χρόνο τον οποίο θα θέλει να σταθμεύσει. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα αγοράς χρόνου μέσω του κινητού τηλεφώνου είτε από «τριτοπωλητές» περιπτερούχους, όπως γινόταν και πριν. Τα περίπτερα θα διαθέτουν τάμπλετ και θα γίνεται η αγορά και πάλι ηλεκτρονικά. Οι τιμές δεν έχουν καθοριστεί, κάτι που θα γίνει κατόπιν εισήγησης της τεχνικής υπηρεσίας από την οικονομική επιτροπή. Το πρώτο μισάωρο θα είναι δωρεάν. Μέσα από την εφαρμογή ο ενδιαφερόμενος κατά την είσοδο του στην πόλη και κατά την κίνηση του, θα μπορεί να έχει πληροφορίες σε ποια περιοχή υπάρχουν ελεύθερες θέσεις για να παρκάρει και παράλληλα θα του δίνεται δυνατότητα αυτόματα μέσα από το σύστημα να οδηγηθεί στην ελεύθερη θέση στάθμευσης. Στην περίπτωση που πλησιάζει η λήξη του χρόνου του μισθωμένου χώρου θα έρχεται αυτόματη ειδοποίηση στον χρήστη και θα τον ενημερώνει αν θέλει να μισθώσει για παραπάνω χρόνο τη θέση. Αλλιώς θα πρέπει να αποχωρήσει. Σε περίπτωση που δεν το κάνει  τότε θα ενημερώνεται το σύστημα και οι επόπτες της ελεγχομένης στάθμευσης (η επιτροπή ελέγχου) θα επιβάλλουν το σχετικό πρόστιμο. Δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των δικύκλων -για τα οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις στάθμευσης σε άλλους χώρους, όπως και των βαρέων οχημάτων. Σε όποια περίπτωση κακής χρήσης του συστήματος, αν δηλαδή ξεπερνά τις 72 ώρες, αν παρκάρει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταγράφεται από τον αισθητήρα, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο ή ακόμα και αφαίρεση του δικαιώματος στάθμευσης. Η καταγραφή της παράβασης θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα ενημερώνονται τα αρμόδια όργανα για την επιβολή προστίμου», τόνισε ο κ. Κρεβετζάκης.

Η χρονική διάρκεια κατά την οποία θα έχει ισχύ το σύστημα είναι από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ με εξαίρεση τις τοπικές και επίσημες αργίες καθώς και την Κυριακή.

Δικαίωμα δωρεάν στάθμευσης στην περιοχή της ελεγχόμενης θα έχουν οι δημότες Ρεθύμνου, που διαμένουν μόνιμα εντός της ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης και αποδεδειγμένα έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στη ζώνη αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κρεβετζάκης, είναι ακόμα σε διαβούλευση το να σταθμεύουν δωρεάν οι μόνιμοι κάτοικοι έως 72 ευρώ και μετά από αυτόν τον χρόνο θα πρέπει να απομακρύνουν το όχημα τους διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο.

«Οι στόχοι μέσα από το συγκεκριμένο μέτρο είναι η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στο διευρυμένο ιστορικό κέντρο, η διευκόλυνση της ελεύθερης κίνησης των πολιτών και η καλύτερη εξυπηρέτηση τους, ο περιορισμός της μακράς διάρκειας στάθμευσης στις εμπορικές περιοχές του δήμου και με αυτόν τον τρόπο η εξασφάλιση επαρκών θέσεων στάθμευσης του κοινού. Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζονται περισσότερες θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται και παράλληλα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης. Ο δήμος θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των συμπολιτών για να τους πληροφορήσουν για το σύστημα προκειμένου να το υιοθετήσουν. Εφόσον το σύστημα αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά και διευρυμένα θα διευκολυνθεί κατά πολύ η καθημερινότητα μας στο θέμα της στάθμευσης».