22 °C Rethymno, GR
17/04/2021

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Βελτίωση υποδομών και έργα ανάπτυξης στον δήμο Ρεθύμνου

Ως μια σημαντική επένδυση για τον δήμο Ρεθύμνου χαρακτηρίζονται τα έργα υποδομής, ανάπτυξης και περιβάλλοντος που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων για τον μητροπολιτικό δήμο του νομού, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ.

Στη Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας Κρήτης έχουν ήδη κατατεθεί οι περισσότερες πρώτες προτάσεις-μελέτες έργων του δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέσα από τις ΟΧΕ με στόχο, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι κοινόχρηστοι χώροι για τους δημότες.

Ήδη, κατατέθηκαν οι φάκελοι που αφορούν στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση σπηλαίου Γερανίου, συνολικού προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ, στην ψηφιοποίηση και προβολή του αρχείου της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 110.000,00 ευρώ, την ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου και του 6ου δημοτικού σχολείου συνολικού προϋπολογισμού 900.000,00 ευρώ, την αναβάθμιση οδικού δικτύου σύνδεσης Ρεθύμνου – πανεπιστημίου Γάλλου προϋπολογισμού 750.000,00 ευρώ, την ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου περιοχής Καλλιθέας δήμου Ρεθύμνου με βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Κολοκοτρώνη και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ, τη βιοκλιματική ανάπλαση κεντρικών συνδετήριων οδών πόλης Ρεθύμνου προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται ο φάκελος για τις πολιτιστικές διαδρομές – περιηγήσεις στον δήμο Ρεθύμνης με κέντρο την Ελεύθερνα, προϋπολογισμού 800.000,00 ευρώ, καθώς και τα έργα που αφορούν την οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής των πηγών Αργυρούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 350.000,00 ευρώ, τον σχεδιασμό πυροπροστασίας του περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, καθώς και την εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων πυροπροστασίας στο φαράγγι των Μύλων 150.000,00 ευρώ

Παράλληλα, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται και η μελέτη που αφορά σε παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας και αναπλάσεις πέριξ του 2ου γυμνασίου-λυκείου, πρόταση η οποία θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα των ΟΧΕ, προκειμένου να αντικαταστήσει την αρχική πρόταση που αφορούσε στη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς ανέφερε: «Για μας το πρόγραμμα των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων αποτελεί ένα πολύ βασικό άξονα πάνω στον οποίο δουλεύουμε εδώ και τρία χρόνια. Είναι μια στόχευση ουσιαστική μέσω της οποίας θα βελτιώσουμε σημαντικά υποδομές του τόπου μας προσφέροντας ταυτόχρονα ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους στους δημότες μας. Είναι έργα σημαντικά για εμάς καθώς θα δώσουν προστιθέμενη αξία στης περιοχές που θα εκτελεστούν. Θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των περιοχών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Είναι πάγιοι άξονες στους οποίους κινούμαστε σαν δήμος και κάθε φορά επιλέγουμε δράσεις και παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη κινητικότητα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Είναι έργα τα οποία θα τα δει η κοινωνία, είναι μετρήσιμα και αλλάζουν την ποιότητα και την καθημερινότητα των δημοτών μας. Έργα σχεδιασμένα με γνώμονα την ποιότητα ζωής και στα πλαίσια βιώσιμης κινητικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την αναψυχή και τη δημιουργία δημόσιου χώρου προς όφελος των δημοτών. Αναμένουμε να ενταχθούν στο τοπικό πρόγραμμα, να δημοπρατούνται και να τίθενται σε λειτουργία. Αποτελεί ένα μακρόχρονο σχέδιο του δήμου Ρεθύμνης με προοπτική και όραμα».

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν από κοινού οι δήμοι Ρεθύμνου και Αγίου Βασίλειου έχοντας καταθέσει προτάσεις έργων, η χρηματοδότηση των οποίων φτάνει τα 14,4 εκ. ευρώ.

Από τα αυτά τα 10,6 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Ρεθύμνης και τα 3,8 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Αγίου Βασιλείου. Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το ποσό των εκπτώσεων που θα προκύψει από τα έργα θα πάει εξ ολοκλήρου στον δήμο Ρεθύμνης.

Ο στόχος είναι οι δύο δήμοι Ρεθύμνης και Αγίου Βασιλείου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα και να αποτελέσουν έναν βιώσιμο τουριστικό, πολιτιστικό και φυσιολατρικό προορισμό. Για τον λόγο αυτό θα εργαστούμε το επόμενο δίμηνο μεθοδικά, με τις υπηρεσίες μας δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία, στις συνεργασίες και στην επιχειρηματικότητα, η οποία πρέπει να στηρίζεται στην «έξυπνη εξειδίκευση». Παράλληλα θα υλοποιηθεί η κοινή δράση και για τους δύο δήμους που αφορά την ενίσχυση παραδοσιακών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.

Παράλληλα στο πρόγραμμα των ΟΧΕ εκτός από δήμους αφορά και περιοχές φυσικού κάλλους Unesco με προϋπολογισμό 10.400.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στις οριοθετημένες περιοχές Unesco της Κρήτης (εμπίπτουν εντός των ορίων 14 δήμων: Σητείας, Ηρακλείου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιά, Σφακίων). Αυτές είναι: το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και η περιοχή του φυσικού πάρκου στο ανατολικό άκρο της Σητείας εγγεγραμμένες στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της Unesco, ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς και ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων εγγεγραμμένα στον κατάλογο άνθρωπος και βιόσφαιρα της Unesco.

Συντονιστής Φορέας της OXE περιοχών φυσικού κάλλους Unesco είναι ο ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ.

Το όραμα των τριών περιοχών και ο στρατηγικός στόχος μέσα από αυτή την ΟΧΕ είναι: Η αξιοποίηση του «brand name» Unesco που έχουν κατακτήσει οι τρεις περιοχές της Κρήτης με στόχο τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και επίκεντρο την ενδοχώρα της, που θα βασίζεται στον υπεύθυνο τουρισμό, την έξυπνη εξειδίκευση και τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.