17 °C Rethymno, GR
27/10/2020

ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 30%

Βελτιώνεται η τουριστική κίνηση, χαμηλές παραμένουν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει το μέλλον της σεζόν

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφεται μια μικρή κινητικότητα στις τουριστικές κρατήσεις με το ενδιαφέρον να αναζωπυρώνεται με την αύξηση των πτήσεων από τα δυο αεροδρόμια του νησιού, εν τούτοις οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου εμφανίζονται επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι για το μέλλον της φετινής τουριστικής περιόδου.

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν επαναλειτουργήσει, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 30%, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία παρόμοια καταγράφεται η εικόνα και για τον μήνα Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχει επαναλειτουργήσει μόλις το 60% των ξενοδοχείων του νομού και το υπόλοιπο 40% παραμένει κλειστό, αφού οι ιδιοκτήτες τους θεώρησαν ασύμφορη την επαναλειτουργία τους εν μέσω πανδημίας.

Αν και με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου υπήρχε η ελπίδα πως η εικόνα των κρατήσεων θα ήταν πιο καθαρή, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί.

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα όσων ξενοδοχειακών μονάδων έχουν επιλέξει να παραμείνουν κλειστές μέχρι να ανέβει η τουριστική ζήτηση, όπως φαίνεται, θα καθυστερήσουν κι άλλο.

Κάποιοι ξενοδόχοι μάλιστα κάνουν λόγο για πολύ μικρή βελτίωση της τουριστικής κίνησης τις τελευταίες ημέρες καθώς, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, οι κρατήσεις θυμίζουν κινούμενη άμμο και πολλές φορές απλώς αλλάζουν ονοματεπώνυμο με την έννοια ότι ακυρώνονται δέκα κρατήσεις και προστίθενται δώδεκα. Το ισοζύγιο, όπως εξηγούν, μπορεί να είναι θετικό όχι όμως και αξιοσημείωτο για τους ίδιους.

Το άνοιγμα της σκανδιναβικής αγοράς καθώς και της βρετανικής αφήνει μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για το επόμενο τρίμηνο δίχως όμως και αυτό να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αφού τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, στο 22% πανελλαδικά κυμαίνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον δείκτη επιδόσεων που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί σε 500 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, το καλοκαίρι αυτό εξαιτίας του κορονοϊού είναι πρωτόγνωρο. Αναφορικά με τις επιδόσεις που αναμένουμε τον Αύγουστο, προκειμένου να μειώσουμε έστω και λίγο το έλλειμμα συγκριτικά με τις επιδόσεις του 2019, όταν και ο πλανήτης δεν είχε επηρεαστεί από την πανδημία, ο πρόεδρος του ΞΕΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις. «Κανείς δεν μπορεί -και κανείς δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και σε τελική ανάλυση είναι αυτά που προσδιορίζουν το τι θα καταφέρουμε να σώσουμε από αυτή τη σεζόν», είπε

Πάντως πράκτορες και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου επαναλαμβάνουν τη σημασία ο τόπος να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων από το σύνολο των επιχειρηματιών αλλά και της κοινωνίας καθώς, όπως λένε, η υγειονομική ασφάλεια ενός προορισμού αποτελεί πλέον το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του τόπου διακοπών των επισκεπτών.

Αναλυτικά,

Περιορισμένες παραμένουν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και εκφράζουν αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά συνολικά το μέλλον της σεζόν, καθώς τα δεδομένα ανατρέπονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, αφού όλα όπως λένε εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Ιούλιος θα κλείσει σε μια εβδομάδα με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 30%, όπως λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μπάμπης Μπιρλιράκης, ο οποίος διευκρινίζει ωστόσο ότι το νούμερο αυτό είναι εν μέρει πλασματικό, αφού αφορά τα ξενοδοχεία που άνοιξαν την φετινή σεζόν για να υποδεχτούν επισκέπτες και όχι συνολικά τον αριθμό των μονάδων του νομού.

Ειδικότερα, όπως λέει φέτος έχει ανοίξει το 60% των ξενοδοχείων του νομού και πολλές μεγάλες μονάδες παραμένουν κλειστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως εξηγεί, κάποια ξενοδοχεία να καταγράφουν υψηλότερες πληρότητες από κάποια άλλα, όμως, ο μέσος όρος σε επίπεδο νομού δεν ξεπερνά το 30%.

Αν και τις τελευταίες δυο εβδομάδες το «πάγωμα» των κρατήσεων διαδέχτηκε μια μικρή κινητικότητα, η οποία αποδίδεται τόσο στα καλά για την Κρήτη επιδημιολογικά δεδομένα όσο και στην αύξηση του αριθμού των πτήσεων στα δυο αεροδρόμια του νησιού, οι επιχειρηματίες του κλάδου παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά η ευελιξία των ακυρώσεων είναι τέτοια που ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει με τις κρατήσεις είναι απλά αλλαγή ονομάτων με μικρές διαφοροποιήσεις στα νούμερα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και στοιχεία από τις κρατήσεις -τα οποία όπως σημειώνουν μπορούν ανά πάσα στιγμή να τροποποιηθούν οι πληρότητες για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου δεν θα ξεπεράσουν συνολικά το 40%, ενώ για τον Οκτώβριο είναι πολύ νωρίς όπως λένε για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες οι επισκέπτες του Ρεθύμνου είναι κατά κύριο λόγο Γερμανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι και κάποιοι λίγοι Γάλλοι. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει μια κινητικότητα από Βρετανούς και Σκανδιναβούς (Νορβηγούς και Δανούς κατά κύριο λόγο), ωστόσο η σκανδιναβική αγορά έχει καταγράψει τεράστιες απώλειες τη φετινή σεζόν. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η αγορά της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παραμένει κλειστή μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία είδηση ως προς τη Ρωσία. Η χώρα αυτή είναι πολύ βασική αγορά για την Κρήτη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, εμφανίζεται πολύ δυσαρεστημένος με την εξέλιξη της σεζόν τονίζοντας σε σχετικές δηλώσεις του πως οι πληρότητες είναι χαμηλές και όποιες κρατήσεις γίνονται γίνονται σε χαμηλές τιμές:

«Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Η κίνηση είναι περιορισμένη και οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 20-20%. Έχουν παραμείνει αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Για τον Αύγουστο η εικόνα παραμένει η ίδια, καθώς έχουν γίνει ακυρώσεις. Έχουν γίνει κάποιες κρατήσεις για τον Αύγουστο βέβαια, αλλά μπορεί τελευταία στιγμή να ακυρωθούν. Οι πληρότητες και για τον Αύγουστο είναι στα ίδια επίπεδα. Δυστυχώς η σεζόν κυλάει χειρότερα από την αρχική μας εκτίμηση και δεν περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Από την αρχή είχαμε πει ότι είναι μια χαμένη χρονιά, περιμέναμε όμως μια πληρότητα της τάξεως του 40% για τον Ιούλιο και 50% για του επόμενους μήνες. Δυστυχώς δεν έχουμε αυτές τις πληρότητες και παράλληλα, οι τιμές για τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής είναι εκπτωτικές».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπάμπης Μπιρλιράκης, υποστήριξε: «Υπάρχουν κάποιες καλές μονάδες που έχουν 60-70% πληρότητα, αλλά δεν αντιπροσωπεύεται η γενική κατάσταση, η οποία είναι από 30-40% πληρότητας στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ο Ιούλιος κλείνει με πληρότητες 30% για τα ξενοδοχεία, που είναι ανοιχτά και οι υπόλοιποι μήνες Αύγουστος – Σεπτέμβρης κινούνται μέχρι και 40%. Έχει ανοίξει ένα 60% της δυναμικότητας του νομού σε κρεβάτια και οι κρατήσεις δεν έχουν την δυναμική που προβλέπαμε. Έχω πέσει έξω εγώ ο ίδιος. Πίστευα ότι αν τα πράγματα πάνε καλά υγειονομικά, το πρώτο δεκαπενθήμερο, θα έχουμε μια τέτοια ροή, ώστε να μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα μελλοντικό αξιοπρεπές ποσοστό της τάξης του 60-80% της πληρότητας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Στην παρούσα συνθήκη, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι να μπαίνουν 10 κρατήσεις και την επόμενη ημέρα να έχουμε 7 ακυρώσεις. Το ισοζύγιο ανεβαίνει αλλά πολύ αργά. Δεν αλλάζει ουσιαστικά το αποτέλεσμα, ούτε η εικόνα αλλάζει δραματικά προς την βελτίωσή της».

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, σύμφωνα με τον κ. Μπιρλιράκη είναι σταθερές: «Η Ρουμανία και η Σερβία έχουν κλείσει τα σύνορα και δειλά ξεκινάει να ανοίγει η Σκανδιναβία. Έχω υπογράψει συμβόλαια για την επόμενη χρονιά με σκανδιναβούς, ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι για φέτος μας διαβεβαίωσαν ότι βάζουν κάποια αεροπλάνα παραπάνω για τον Σεπτέμβριο και διπλασιάζουν τις πτήσεις του Αυγούστου. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα ενθαρρυντικό, εάν βέβαια έχουμε υγειονομική ησυχία μέχρι τότε. Η Ρωσία προς το παρόν συνεχίζει με κλειστά σύνορα μέχρι και 15 Αυγούστου. Οι Άγγλοι ξεκινούν τις πτήσεις σιγά σιγά. Η Γαλλία, έχει αύξηση στα κρούσματά της και πολύ φοβάμαι ότι ίσως υπάρξει lockdown».

Για κινητικότητα στις κρατήσεις το τελευταίο δεκαήμερο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, Στράτος Μπερετης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον Αύγουστο μιλώντας ακόμα και για διπλάσιες αφίξεις:

«Αρχίζει και ανεβαίνει λίγο η κίνηση και οι πτήσεις βδομάδα με εβδομάδα πληθαίνουν. Πιστεύω τώρα τον Αύγουστο θα δούμε διπλάσιο κόσμο σε σχέση με τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι από 25-30% οι πληρότητες θα ανέβουν στο 50-60%. Βλέπουμε ανοδικές τάσεις στις κρατήσεις εδώ και δύο εβδομάδες. Υπάρχει ενδιαφέρον και κινητικότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε μείνει επιδημιολογικά χαμηλά, με 30 κρούσματα ημερησίως και ειδικότερα στην Κρήτη με ένα δύο κρούσματα ανά νομό, δίνουμε την αίσθηση της ασφάλειας.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, φαίνεται ότι υπάρχει μια οργάνωση στο θέμα αυτό. Επίσης άνοιξε και η αγορά της Σκανδιναβίας δειλά δειλά σε χαμηλά ακόμα ποσοστά. Από Δανία, Νορβηγία και 22 του μηνός άνοιξε και η Σουηδία. Συνήθως την υψηλή περίοδο ταξίδευαν οικογένειες οι οποίες όμως, έχουν κανονίσει ήδη κάπου αλλού γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν. Στατιστικά λοιπόν ανεβαίνουν οι κρατήσεις αλλά και οι πτήσεις σε Χανιά και Ηράκλειο, επομένως πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε διπλάσιο ποσοστό πληρότητας τον Αύγουστο. Ο Σεπτέμβριος έχει υψηλές πληρότητες, αλλά δεν θα φτάσουμε στα περσινά επίπεδα. Συνολικά, όλα εξαρτώνται από τον Οκτώβριο. Σκανδιναβοί tour operators, έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν μια προσπάθεια να κρατήσουν τις πτήσεις για Κρήτη μέχρι και αρχές Νοεμβρίου. Υπάρχει αυτή η βούληση. Αν ο Οκτώβριος πάει σε επίπεδο διεθνών αφίξεων, εξαιρετικά καλά, το νούμερο της περσινής σεζόν, δεν είναι απίθανο να το φτάσουμε. Η Αγγλία αρχίζει να αναπτερώνεται. Τις πρώτες μέρες έρχονταν αεροπλάνα με ελάχιστους Άγγλους. Θα συνεχιστεί έτσι και θα μπουν και άλλες πτήσεις. Η Ρωσία αποτελεί ένα ερωτηματικό ακόμα. Αλλάζει λίγο το κλίμα των κρατήσεων. Στα Χανιά θα διπλασιαστούν οι αφίξεις. Ακυρώσεις υπάρχουν μερικές για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο γιατί πλέον οι πολιτικές ακυρώσεων είναι πολύ ευέλικτες. Το έχουμε πάντα σαν ενδεχόμενο, αν ξεφύγουν τα κρούσματα. Αν όμως προσέχουμε, θα σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, από την φετινή σεζόν για αυτό πρέπει να προσέχουμε. Όλα τα πακέτα που μπαίνουν, είναι με προσφορά 30%-40%. Θα συντηρηθείς αν κάνεις μια αξιοπρεπή πληρότητα, δεν θα βγάλεις βέβαια το ίδιο κέρδος».