25 °C Rethymno, GR
08/05/2021

ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ

Βιοκλιματική ανάπλαση στην οδό Μελισσινού μέσα από το πρόγραμμα «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου»

Την έγκριση των τευχών δημοπράτησης από την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι η αρμόδια αρχή, για το μεγάλο έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού, αναμένει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως και ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί, ώστε το έργο να ξεκινήσει άμεσα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο υπεύθυνος προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνου, Νίκος Βώβος την προηγούμενη εβδομάδα ζητήθηκαν από την διαχειριστική αρχή του υπουργείου επιπλέον στοιχεία για τη δημοπράτηση και πλέον σύμφωνα με τον ίδιο είναι θέμα ημερών να δοθεί η τελική έγκριση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, από το πρόγραμμα στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο, που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ. H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.

Το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει αυτή φροντίζει να διατηρήσει τις υφιστάμενες υψομετρικές στάθμες εκεί που υπάρχουν κατώφλια οικιών και καταστημάτων και να ανυψώσει την στάθμη του οδοστρώματος, ώστε η υψομετρική διαφορά δρόμου και πεζοδρόμιων να μην ξεπερνά τα όρια της νομοθεσίας (7-10εκ.).

Η μελέτη προκαθορίζει θέσεις στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων δίνοντας όμως βάρος στην εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου.

Γίνεται προσπάθεια ώστε οι νέες χαράξεις του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων να είναι τέτοια που να επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στα φρεάτια και κουτιά των υπογειοποιημένων δικτύων.

Επιπλέον η μελέτη καθορίζεται από βιοκλιματικά κριτήρια ανάπλασης ανοικτών χώρων που είναι τα εξής:

– Αύξηση του ποσοστού σκίασης με τη χρήση δέντρων.

– Χρήση ψυχρών υλικών με μεγάλη ανακλαστικότητα που αποτρέπουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε επιλεγμένες περιοχές με ικανή επιφάνεια και αυξημένο ποσοστό έκθεσης στον ήλιο.

– Φροντίδα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του νέου φωτισμού.

– Αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,7 εκ. ευρώ.

Εκτός από την ανάπλαση της Μελισσινού στο πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» περιλαμβάνονται και οι παρακάτω δράσεις-έργα για τον δήμο:

Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

– Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

– Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι το Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας και Τζαμί Νερατζέ.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων -σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

– Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού – «έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης και ΑΚΕ.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών – στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας – μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.

Η πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη και σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Μέσα από τον άξονα αυτό ο Δήμος Ρεθύμνου φιλοδόξει να την αναδείξει περαιτέρω δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που θα την καταστήσουν αφετηρία της εμπορικής αγοράς, αλλά και σταθμό ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών. Οι μηχανικοί εξετάζουν αυτές τις ημέρες τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στην εξυγίανση της πλατείας, με στόχο να ετοιμάσουν τα τεύχη δημοπράτησης και να τα καταθέσουν στην Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο υπεύθυνος προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνου, Νίκος Βώβος, οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων περιλαμβάνονται στην ίδια πρόταση με τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στις οδούς Τομπάζη και Τσουδερών.

Οι δράσεις του εμπορικού συλλόγου

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος.

Ήδη τις επόμενες ημέρες ο Εμπορικός Σύλλογος θα προχωρήσει σε μια επικαιροποίηση της μελέτης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί από τον αριθμό των εμπορικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανά δρόμο καθορίζεται και το ποσό της επιδότησης. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος πρέπει σωρευτικά να εξασφαλίζεται η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι η πρόταση είχε κατατεθεί εδώ και δυο περίπου χρόνια και αρκετές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και έχουν αντικατασταθεί ή υπάρχει ενδιαφέρον από νέες πρέπει να γίνει αυτή η επικαιροποίηση.

Αυτό όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, είναι κάτι που προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος έχει επενδύσει αρκετά πράγματα σε αυτή τη δράση, ωστόσο όπως διευκρινίζει αντίστοιχο πρόβλημα θα έχουν και άλλες περιοχές της χώρας που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για δημιουργία «Οpen mall», αφού η πανδημία προκάλεσε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε όλη τη χώρα, γεγονός που όπως είπε θα ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση προκειμένου να μην χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Οι παρεμβάσεις για τον εμπορικό σύλλογο είναι οι παρακάτω:

  • αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.
  • έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.
  • Έκδοση αδειών.
  • Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.