26 °C Rethymno, GR
19/09/2020

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Βιοκλιματική ανάπλαση στη Σαρακίνα

Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο περίπου 1 εκ. ευρώ θα διεκδικήσει ο δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής της Σαρακίνας.

Η μελέτη που αφορά την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου, που περιλαμβάνει το συγκρότημα των εργατικών κατοικιών στην περιοχή της Σαρακίνας, έχει γίνει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου και αναμένεται να υποβληθεί προς ένταξη την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Άγγελος Μαλάς, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο σχεδιάζεται από την τεχνική υπηρεσία, με στόχο να αναβαθμίσει την περιοχή της Σαρακίνας, αφού θα έρθει, όπως είπε χαρακτηριστικά, να «κουμπώσει» με την ανάπλαση που θα γίνει στην οδό Αποστολάκη δημιουργώντας έναν ακόμα πυρήνα αναψυχής και ψυχαγωγίας στη μέχρι σήμερα παραμελημένη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα πάρκο αναψυχής, πεζοδρόμιο, διαβάσεις τυφλών και υποδομές ΑμεΑ. Ειδικότερα είπε: «Σχεδιάζουμε ανάπλαση πέριξ των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή της Σαρακίνας, που ουσιαστικά είναι η επέκταση της οδού Αποστολάκη. Είναι μια περιοχή παραμελημένη και θα γίνει μια διαμόρφωση της περιοχής για να εξυπηρετούνται και τα άτομα με αναπηρία, θα κάνουμε μια παιδική χαρά, θα διαμορφωθούν χώροι πρασίνου και θα γίνει ένας πυρήνας αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Περιλαμβάνει ο σχεδιασμός πεζοδρόμια, διαβάσεις τυφλών, την κατάργηση κάποιων σκαλοπατιών και δημιουργίας νέας κλίσης για να δοθεί πρόσβαση στα ΑμεΑ και ό,τι άλλο περιλαμβάνει μια βιοκλιματική ανάπλασης».

Η μελέτη

Όπως αναφέρεται στη μελέτη του έργου το συγκρότημα των Εργατικών Κατοικιών χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 με σχέδια του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών και έως σήμερα έχουν συντελεστεί αρκετές αλλαγές από την αρχική μορφή του. Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με επέμβαση των κατοίκων στα κτίρια, με τη μεταγενέστερη ανάπλαση της βόρειας πλατείας και κάποιες πρόχειρες επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο εντός του τετραγώνου. Το οικοδομικό τετράγωνο έχει κλίση ανηφορική με κατεύθυνση από τον βορρά προς τον νότο, κλίση η οποία οδήγησε στην εφαρμογή κεκλιμένων πλατυσκάλων (ραμπόσκαλας) σε όλους τους διαμήκεις άξονες από τον νότο στον βορρά. Ως εκ τούτου το οικοδομικό τετράγωνο δεν είναι προσβάσιμο σε όλη την έκτασή του σήμερα σε ΑΜΕΑ. Επίσης κάποιες πρόχειρες επεμβάσεις στο αποχετευτικό σύστημα των όμβριων υπαγορεύουν την γενικότερη εξυγίανση του δικτύου.

Η πλατεία στο βόρειο άκρο του οικισμού σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, ενώ το κοινόχρηστο κτίριο που αρχικά σχεδιάστηκε ως κτίριο με καταστήματα από τον ΟΕΚ σήμερα χρησιμοποιείται σαν αποθηκευτικός χώρος.

Οι δρόμοι γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο διατρέχονται από πεζοδρόμια τα οποία δεν είναι σε καλή κατάσταση και η στάθμευση των οχημάτων της γειτονιάς γίνεται χωρίς να υπάρχει οργάνωση με διαγράμμιση πάνω στον δρόμο.

Τέλος εντός του τετραγώνου υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος και μια παιδική χαρά που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Το κτίριο στην πλατεία αρχικά σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως κτίριο καταστημάτων, με ανισόπεδη μάλιστα διάταξη, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε και τελικά το κτίριο αναπτύχθηκε στο ίδιο επίπεδο. Σήμερα η βόρεια όψη του κτιρίου είναι σχεδόν ολόκληρη σφραγισμένη και οι χώροι του κτιρίου λειτουργούν ως αποθήκη. Το κτίριο αυτό ανήκει στον Ο.Ε.Κ., ο σχεδιασμός της πλατείας είναι τέτοιος που δεν εμποδίζει τη μελλοντική χρήση του κτιρίου σαν κτίριο με κοινωνική χρήση ή δημιουργία κάποιου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη βόρεια πλευρά του διαμορφώνεται ξύλινη πέργκολα κατόπιν αιτήματος των κατοίκων για εξασφάλιση σκιάς, ώστε να μπορούν να συναντούνται εκεί κατά τους θερινούς μήνες. Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι κινητός εξοπλισμός που σήμερα φυλάσσεται εντός του κτιρίου. Να σημειωθεί ότι η πέργκολα θα είναι ελαφριά κατασκευή, ώστε να είναι εύκολη η απομάκρυνσή της σε περίπτωση μελλοντικής αποσφράγισης της βόρειας όψης κι επανάχρησης του κτιρίου.

Το αμφιθέατρο διατάσσεται σε 5 επίπεδα, είναι χωρητικότητας 100 περίπου ατόμων με διπλή πλευρική πρόσβαση με σκάλες. Στο άνω του άκρο διαμορφώνεται πεζούλι για λόγους ασφαλείας ώστε να αποκοπεί η άμεση πτώση με φόρα από το επίπεδο της άνω πλατείας.

Η μελέτη αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της γειτονιάς με την ανάπλαση των περιμετρικών πεζοδρομίων, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των δρόμων σε χρήστες ΑΜΕΑ, τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων και τη φύτευση.

Καθώς η θέα από το βόρειο σημείο της επέμβασης είναι ιδιαίτερα προνομιούχα, η νέα πλατεία στο βόρειο τμήμα θα μπορεί όπως αναφέρεται στη μελέτη να αποτελέσει έναν νέο χώρο συνάθροισης, χώρο κοινωνικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για επισκέπτες από την πόλη του Ρεθύμνου.

Όσον αφορά τους δρόμους γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο σχεδιάζονται πεζοδρόμια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα οποία είναι προσπελάσιμα μέσω ραμπών και στα οποία υπάρχουν θέσεις στάθμευσης τόσο για αυτοκίνητα όσο για μοτοσικλέτες και καθώς και νησίδες πρασίνου. Όσον αφορά στη βόρεια πλατεία ανασχεδιάζεται με κύριο σκοπό τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με την πόλη του Ρεθύμνου. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η αμφιθεατρική ένωση του επάνω με το κάτω τμήμα της πλατείας. Το ανατολικό τμήμα κατεδαφίζεται και ο νέος τοίχος αντιστήριξης του αμφιθεάτρου χαράσσεται πάνω στη διαγώνια διεύθυνση του άξονα που συνδέει την περιοχή με την πόλη του Ρεθύμνου.

Τα υλικά που επιλέγονται είναι υλικά τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα στις αναπλάσεις των δρόμων του δήμου Ρεθύμνης κι η επιλογή τους έγινε για τον λόγο αυτό καθώς και λαμβάνοντας την αντοχή τους, το μελλοντικό κόστος συντήρησης και τη βιοκλιματική συμπεριφορά τους. Το κύριο υλικό είναι ο ψυχρός κυβόλιθος ενώ στους δρόμους με κλίσης για λόγους αντι-ολισθηρότητας προτείνεται χτενιστό βιομηχανικό δάπεδο.