16 °C Rethymno, GR
04/06/2020

ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΗΜΟ

Βοήθεια στο σπίτι Δήμου Ρεθύμνου: Στην πρώτη γραμμή και στον κορονοϊό

Το Βοήθεια Στο Σπίτι αφορά ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Καθώς υλοποιείται χρόνια τώρα με ευθύνη των δήμων και κοινοτήτων, έχει καταφέρει να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων ατόμων ανά την ελληνική επικράτεια. Το πρόγραμμα στελεχώνεται από καταρτισμένα στελέχη όπως κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικιακούς βοηθούς. Μέσω του προγράμματος εξασφαλίζεται στενή συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, το ιατρικό προσωπικό, το νοσοκομείο και τις άλλες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Στον Δήμο Ρεθύμνης, το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά και χρήσιμα τμήματά του και υλοποιείται, από το 2010, από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ).

Γύρω στα 1.000 άτομα επωφελούνται, σε μηνιαία βάση, των επισκέψεων και των υπηρεσιών των εργαζομένων του Βοήθεια Στο Σπίτι, οι οποίοι φεύγοντας αφήνουν καθαρό σπίτι, ζεστό φαγητό, φαρμακευτικές αγωγές σε έλεγχο και πάνω απ’ όλα χαμόγελο ικανοποίησης για το αίσθημα ασφάλειας και φροντίδας που προκαλούν.

Πέντε Μονάδες Βοήθεια Στο Σπίτι οργώνουν καθημερινά την συνολική επικράτεια του διευρυμένου Δήμου Ρεθύμνης ως εξής:

  1. 1. Μονάδα ΒΣΣ Ρεθύμνου με έδρα στην Παλιά Πόλη (οδός Βερνάδου, δίπλα στο Σπίτι Πολιτισμού).
  2. Μονάδα ΒΣΣ Κοινότητας Αρκαδίου με έδρα στο πρώην Δημαρχείο Άδελε.
  3. Μονάδα ΒΣΣ Κοινότητας Λαππαίων με έδρα στο πρώην Δημαρχείο Επισκοπής.
  4. Μονάδα ΒΣΣ Κοινότητας Νικ. Φωκά με έδρα στο πρώην Δημαρχείο Γωνιάς.
  5. Μονάδα ΒΣΣ Οικισμών με έδρα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (πάνω από την Μέση Επαγγελματική Τεχνική Νοσηλευτική Σχολή Ρεθύμνου).

Την περασμένη Τρίτη, οι υπάλληλοι των παραπάνω Μονάδων, καθώς και οι υπάλληλοι του ΚΗΦΗ Ρεθύμνου, συναντήθηκαν στον ανοιχτό χώρο της Πλατείας Μικρασιατών κατόπιν καλέσματος της προέδρου της ΚΕΔΗΡ κ. Πέπης Μπιρλιράκη. Η πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον διευθυντή κ. Γιώργο Γύπαρη και την Τμηματάρχη Κοινωνικών Δομών κ. Λιάνα Μηλιδάκη, ενημέρωσε τους υπαλλήλους των ΒΣΣ για όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης και του Δήμου, καθώς και για τα μέτρα επιπλέον στήριξης του Βοήθεια στο Σπίτι από προσωπικό άλλων Δομών της ΚΕΔΗΡ και του Δήμου Ρεθύμνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 55/τ. Α/11.3.2020. Ενημερώθηκαν με τη σειρά τους για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιμέρους Μονάδες ούτως ώστε να γίνει δυνατή μια αποτελεσματική ενίσχυση ευπαθών ομάδων στα πλαίσια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ΚΕΔΗΡ, σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου φροντίζει να έχει τις σωστές ποσότητες όλων των υλικών που χρειάζονται, έχει δε την αρωγή των εργαζομένων από άλλα τμήματα της ΚΕΔΗΡ και των Παιδικών Σταθμών για επιπλέον υπηρεσίες όπου και αν χρειαστεί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΗΡ, μαζί με το Πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι, στην προσπάθεια εξυπηρέτησης ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων αυτή τη δύσκολη περίοδο, έχει στρατευθεί και το ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) Ρεθύμνου, το οποίο επίσης λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΡ. Συνολικός σκοπός και στόχος των δύο αυτών σπουδαίων Κοινωνικών Δομών της ΚΕΔΗΡ είναι να πλησιάζουν με ασφάλεια ηλικιωμένους, αναπήρους και ευπαθείς ανά την επικράτεια του Δήμου Ρεθύμνου και να προσφέρουν συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, μικρο-αγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Πάντα, με όλα τα μέτρα ασφαλείας και ανάλογα με τις κατ’ άτομο ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Προτεραιότητα θα δίνεται σε άτομα που διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένα, δεν εξυπηρετούνται πλήρως, έχουν ανάγκη ιδιαίτερη και δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Παράλληλα, η ΚΕΔΗΡ με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους δημότες ότι ο Δήμος Ρεθύμνης έχει συστήσει Δίκτυο εξυπηρέτησης πολιτών με μεγάλο αριθμό εθελοντών που είναι έτοιμοι να δράσουν στο πλαίσιο του Βοήθεια Στο Σπίτι και συνολικά του Δικτύου Βοήθειας του Δήμου Ρεθύμνου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και αιτημάτων από το Βοήθεια Στο Σπίτι και το ΚΗΦΗ:

2831 0 51199 Βοήθεια Στο Σπίτι

2831 0 53232 ΚΗΦΗ

Δίκτυο εθελοντών στους οικισμούς του Δήμου

Ο Δήμος Ρεθύμνης και η Κοινωνική του Υπηρεσία με αρμόδια την αντιδήμαρχο κα Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους οργάνωσαν Δίκτυο Εθελοντών, σε κάθε χωριό του Δήμου Ρεθύμνης, πρόθυμο να παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Οι κάτοικοι λοιπόν των χωριών, και ειδικότερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (χρόνιοι πάσχοντες, ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον) μπορούν να απευθύνονται για κάθε αίτημα, πρόβλημα, πληροφορία ή βοήθεια που χρειάζονται, στους τοπικούς προέδρους, οι οποίοι θα τα διαχειρίζονται σε συνεργασία με τους κατά τόπους εθελοντές και υπό την καθοδήγηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της πόλης και των προαστίων, με βάση την περιοχή διαμονής τους, μπορούν ν’ απευθύνονται σους τρεις «Σταθμούς Βοήθειας» που ήδη λειτουργούν, από τις 7.30 το πρωί μέχρι 3.30 το μεσημέρι και συγκεκριμένα:

Οι κάτοικοι Παλιάς Πόλης στον «Σταθμό Βοήθειας 1»:

Σταθμός του «Βοήθεια στο Σπίτι» –

Οδός Βερνάδου 12 (δίπλα στο «Σπίτι Πολιτισμού») τηλ. 28310 51199

Οι κάτοικοι νέας πόλης και δυτικών προαστίων στον «Σταθμό Βοήθειας 2»:

Κεντρικό ΚΑΠΗ – Οδός Μοάτσου 2 τηλ. 28310 27800

Οι κάτοικοι ανατολικών προαστίων στον «Σταθμό Βοήθειας 3»:

ΚΑΠΗ Περιβολίων – Μισιρίων-

Οδός Εμμ Παχλά 142, τηλ. 26070

Σημείωση: Σε όλα τα υπόλοιπα ΚΑΠΗ θα υπάρχει διαθέσιμη τηλεφωνική υποστήριξη από τις 8:00 έως τις 10:00 το πρωί, καθημερινά.

Ελπίζουμε ότι με τον κατάλληλο συντονισμό, την καλή οργάνωση, την καλοπροαίρετη συνεργασία και την αλληλεγγύη θα διαχειριστούμε όλοι μαζί, αποτελεσματικά κι επιτυχημένα, τον κίνδυνο της πανδημίας και θα παραμείνουμε μια υγιής, ψυχικά και βιολογικά, κοινωνία.

Γραμμή βοήθειας από το Δήμο Ρεθύμνου

Τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ευπαθών πολιτών μέσα από μια «Γραμμή Βοήθειας» που ενεργοποίησε δίνει ο Δήμος Ρεθύμνης και η Κοινωνική του Υπηρεσία. Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2831055243 καθημερινά και το σαββατοκύριακο από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ ή να στέλνουν e-mail στο postella617@gmail.com. Μέσα από την γραμμή αυτή που απευθύνεται σε χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένους χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, άτομα με αναπηρία και οποιονδήποτε άλλον έχει ανάγκη θα δίδονται ιατρικές συμβουλές, θα γίνεται παράδοση φαρμάκων, διεκπεραίωση αιτημάτων και παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.