18 °C Rethymno, GR
26/05/2020

Βορίδης στο CRETA: Μόνο στους παραγωγούς που πλήττονται οι έκτακτες ενισχύσεις

Στοχευμένα και μόνο σε για όσους παραγωγούς διαπιστωθεί πως πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού θα δοθούν οι έκτακτες ενισχύσεις.

Αυτό διεμήνυσε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα τον πρωτογενή τομέα, ωστόσο τα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών δεν θα είναι σε καμία περίπτωση οριζόντια.

«Τα οριζόντια μέτρα θα ήταν σαν να δίναμε κρατική ενίσχυση στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε εμφατικά ο κ. Βορίδης σημειώνοντας πως υπάρχουν τομείς του πρωτογενή τομέα που καταγράφουν ιστορικά υψηλά στις πωλήσεις τους, όπως για παράδειγμα τα σιτηρά, τα πορτοκάλια ή οι εξαγωγές ακτινιδίων.

«Πρέπει να δούμε ποιοι πραγματικά χρειάζονται αυτά τα χρήματα αλλά και να κάνουμε μια διαχείριση με ποσά που δεν είναι ατελείωτα», δήλωσε ο ίδιος.

Οι ενισχύσεις θα δοθούν τόσο από τα 150 εκ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και τα επιπλέον πρόσθετα ποσά (de minimis), όσο και μέσω του κοινοτικού πλαισίου στήριξης για την αλιεία και τον αγροτικό τομέα, διευκρίνισε ο υπουργός.

Μάλιστα σε ότι αφορά το κοινοτικό πλαίσιο φαίνεται πως η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, θα δεχτεί την εισήγηση του Υπουργείου να αναδιατεθούν τα χρήματα αυτά σε περίπτωση που δεν υπάρξει καλή απορρόφηση.

Επίσης σημείωσε πως επιταχύνεται η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ενώ υπό συζήτηση είναι η διάθεση επιπλέον χρημάτων από τον ΕΛΓΑ για να ενισχυθεί η ρευστότητα των παραγωγών.

Εξετάζονται τα αιτήματα των παραγωγών κηπευτικών

«Θα εξετάσω την κατάσταση προσεκτικά και βαθύτερα», ανέφερε ο υπουργός για τα προβλήματα που του εξέθεσαν οι παραγωγοί της Κρήτης στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα με τους παραγωγούς κηπευτικών που διέθεταν τα προϊόντα τους μέσω λαϊκών αγορών ή αποκλειστικά στην αγορά της Κρήτης, σημειώνοντας ωστόσο πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξακριβωθεί η ζημιά που έχουν υποστεί.

«Θα δούμε την έκταση του προβλήματος και τον μηχανισμό της ενίσχυσης», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων και οι κερδοσκόποι που καραδοκούν

«Να μην βιάζονται κάποιοι να εκτιμήσουν τη ζημιά στις πωλήσεις αμνοεριφίων για το Πάσχα», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας πως όλα είναι ρευστά αυτή τη στιγμή καθώς έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών.

«Μπορεί να μην σουβλίσουμε φέτος, αλλά αρνί θα φάμε, δεν θα χαλάσουμε την παράδοση», ανέφερε ο κ. Βορίδης, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για «ορισμένους που προσπαθούν να κερδοσκοπούν εν μέσω κρίσης».

«Όπου υπάρχει η παρέμβαση του κράτους υπάρχουν και άνθρωποι που κοιτούν να κερδοσκοπήσουν και δεν αναφέρομαι στους παραγωγούς. Κάποιοι θεωρούν πως μπορούν να αγοράσουν φθηνότερα, για να διαφανεί μείωση στις πωλήσεις και να ενισχυθούν οι παραγωγοί από το κράτος και όχι να πληρωθούν από αυτούς όπως θα έπρεπε», ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε πως είναι νωρίς για να ξέρουμε τι θα συμβεί με τις πωλήσεις αμνοεριφίων και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

«Θα δούμε», για τους ελαιοπαραγωγούς

Σε ότι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού που βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί ο φάκελος τους και σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα υπάρξει γι΄αυτούς κάποια έκτακτη ενίσχυση ο κ. Βορίδης ανέφερε:

«Μη συνδέουμε ασύνδετα πράγματα. Δεν μπορούμε με τις έκτακτες ενισχύσεις για την αντιμετώπισης της πανδημίας να διορθώσουμε προβλήματα από το παρελθόν. Τα 150 εκ. ευρώ και το κάθε ευρώ που θα δώσουμε προϋποθέτει ότι θα τηρηθεί ο κανονισμός. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί παραβίαση του κανονισμού και θα οδηγήσει σε ανακτήσεις.»

Ωστόσο ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί «διαταραχή» στην αγορά του ελαιολάδου από την πανδημία να δοθεί έκτακτη ενίσχυση και στους ελαιοπαραγωγούς.