13 °C Rethymno, GR
08/04/2020

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

«Βροχή» αιτημάτων δέχεται το Δασαρχείο για την κοπή καυσόξυλων

• Αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη θα βρεθούν οι παράνομοι υλοτόμοι, προειδοποιεί η Διεύθυνση Δασών • Εκπνέει αύριο η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Τι και αν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια με περυσινά επίπεδα, εντούτοις οι καταναλωτές δεν δείχνουν να συγκινούνται, καθώς στην πλειοψηφία τους φαίνεται πως έχουν ήδη εξασφαλίσει εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Μία από αυτές -που «κερδίζει» συνεχώς έδαφος χρόνο με τον χρόνο- είναι τα καυσόξυλα, με το Δασαρχείο Ρεθύμνου να δέχεται κυριολεκτικά «βροχή» αιτημάτων κάθε μέρα από τους πολίτες για την υλοτόμηση δένδρων. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας, υπάρχουν μέρες που δέχεται πάνω από πενήντα αντίστοιχα αιτήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εξασφαλίσουν την «συναίνεση» του Δασαρχείου πριν βάλουν μπροστά την μηχανή του αλυσοπρίονου.

Και ενώ οι βενζινοπώλες από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης είναι αρκετά «φιλική» προς το καταναλωτικό κοινό, ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι το λεγόμενο «επί πιστώσει» που ίσχυε παλιά, πλέον αποτελεί παρελθόν, με βάση τα όσα τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου, Ηρακλής Ξυδάκης.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης αυτή την περίοδο στα πρατήρια του Νομού, αυτή κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 1,10 έως 1,12 ευρώ το λίτρο.

«Αυτό που παρατηρούμαι είναι ότι η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης χρόνο με τον χρόνο φθίνει, καθώς το καταναλωτικό τα τελευταία χρόνια έχει ήδη «γυρίσει την πλάτη» του σε αυτή την μορφή θέρμανσης. Και παρά το γεγονός ότι φέτος η τιμή του κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με μικρές ίσως αποκλείσεις σε σύγκριση με πέρυσι, εντούτοις, η ζήτησή του παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη. Τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο, η αγορά του Ρεθύμνου κινήθηκε κάπως ικανοποιητικά, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Όμως σε γενικές γραμμές, ο καιρός που επικρατεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη, είναι καλός. Άρα, «σύμμαχος» των καταναλωτών και όχι δικός μας», σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο στην εφημερίδα μας ο κ. Ξυδάκης.

 

Την «τιμητική» τους έχουν τα καυσόξυλα

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το εάν θα προμηθευτούν αυτή την περίοδο πετρέλαιο για να ζεσταθούν, έχουν ήδη αρχίσει να «προσεγγίζουν» το Δασαρχείο, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία και φέτος την «τιμητική» τους θα έχουν τα καυσόξυλα.

Σύμφωνα μάλιστα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, Χαρά Καργιολάκη, καθημερινά η υπηρεσία της «βομβαρδίζεται» με δεκάδες αιτήματα πολιτών για την κοπή δένδρων. Οι αριθμοί μάλιστα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις, που σε ποσοστό αγγίζουν ακόμα και το 80% για την κοπή δένδρων.

«Υπάρχουν ήμερες που οι αιτήσεις που αποστέλλονται στην υπηρεσία μας και πρωτοκολλούνται ξεπερνούν σε αριθμό ακόμα και τις 50 και προέρχονται από διάφορες περιοχές του Νομού», παρατήρησε μεταξύ άλλων η κα Καργιολάκη.

Η άδεια μάλιστα που παρέχει το Δασαρχείο σε αυτές τις περιπτώσεις έχει προθεσμία δύο χρόνων για να υλοποιηθεί, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε κοπή δένδρου που προτίθεται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη έκταση ακόμα και αν είναι ιδιοκτησίας τους, θα πρέπει να εκδίδουν νέα άδεια.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, επεσήμανε τα εξής: «Τους δίνουμε άδεια για το κόψιμο και για την μεταφορά των δένδρων, διότι χρειάζεται ειδική άδεια και για την μεταφορά των καυσόξυλων, καθώς οποιαδήποτε μεταφορά δασικού είδους χωρίς άδεια, τιμωρείται βάσει νόμου.

Επίσης, τα δασικά δένδρα που δεν επιτρέπεται να κόβονται, είναι για παράδειγμα ο δρυς, τα κυπαρίσσια, τα πεύκα και άλλα. Εμείς ωστόσο, δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία στις ελιές και στις ήμερες χαρουπιές, αυτές δηλαδή, μπορεί να τις κόψει κάποιος στο χωράφι του, αλλά σε όλα τα δασικά χρειάζεται ειδική άδεια».

Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι παράνομοι υλοτόμοι που θα πέσουν στα «δίκτυα» του Δασαρχείου, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, καθώς αν κατατεθούν μηνύσεις από πλευράς της υπηρεσίας, τότε τον λόγο έχει η δικαιοσύνη για τις ποινές και τα διοικητικά πρόστιμα που θα τους επιβληθούν. Επίσης, σε περίπτωση που εντοπιστούν με τα καυσόξυλα, αυτά κατάσχονται και δημοπρατούνται, ενώ τα χρήματα από τον πλειστηριασμό δίδονται στο «πράσινο ταμείο».

Κλείνει αύριο το σύστημα για το επίδομα θέρμανσης

Εν τω μεταξύ μέχρι και αύριο, 20 Δεκεμβρίου, έχουν προθεσμία οι ενδιαφερόμενοι για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με την χρήση των κωδικών του TaxisNet, για το επίδομα θέρμανσης.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή για το πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται μέσα από έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, ενώ οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στην αίτηση για το επίδομα θέρμανσης είναι τα εξής:

– ΑΦΜ του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

– Ονοματεπώνυμο

– Αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

– Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,

– Αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

– Ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

– Διευκρίνιση για το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη

– Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

– Ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

– Στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Οι διαχειριστές ή εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών οφείλουν να αναγράφουν τα εξής στοιχεία:

– Αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

– ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

– Αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

– Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

– Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

 

Τα ίδια με πέρυσι παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια

Για το φετινό επίδομα θέρμανσης ισχύουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με την περυσινή χρονιά. Το επίδομα θέρμανσης προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1/1/2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή:

– Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Με βάση την απόφαση όσοι επιθυμούν να λάβουν επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 16 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

– Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι τα νοικοκυριά μπορούν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης αγοράζοντας μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.

– Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί. Για νοικοκυριά με ένα παιδί το επίδομα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και φτάνει τα 275 ευρώ, με δύο παιδιά κυμαίνεται από 77 έως 300 ευρώ, με τρία παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά από 90 έως 350 ευρώ.