23 °C Rethymno, GR
22/09/2020

Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ «ΜΙΛΗΣΕΙ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ

Β’ Εθνική-ΕΚΑΣΚ… μια λεπτή κόκκινη γραμμή

Επιθυμία όλων να προχωρήσει το γηπεδικό. Οι «απαντήσεις» του Δημάρχου Ρεθύμνης για το «καυτό» ζήτημα.

Σε μία άκρως εποικοδομητική συζήτηση εξελίχθηκε η ανοικτή συγκέντρωση στο «Μελίνα Μερκούρη», με βασικό θέμα την επόμενη μέρα και δη την κατηγορία που θα αγωνιστεί η ομάδα. Ο φίλαθλος κόσμος καλείται να «μιλήσει» και ουσιαστικά οι προθέσεις του θα κρίνουν το αν θα δώσει το «παρών» στη Β’ Εθνική ή στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων και ανάλυση των τριών αξόνων της επόμενης μέρας, η μπάλα περνάει στον κόσμο. Από την στιγμή που η προθεσμία δήλωσης στη Β’ Εθνική εκπνέει την Παρασκευή 12 Ιουνίου, κάθε φίλαθλος μπορεί μέχρι την Τετάρτη (10/6) να στέλνει  e-mail στο info@rethymnobc.gr, στο οποίο θα γράφει το ονοματεπώνυμό του, το ποσό  που θέλει να προσφέρει και σε ποια κατηγορία επιθυμεί να παίξει η ομάδα (Β’ Εθνική ή τοπικό). Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία μπορεί να επικοινωνεί με τον Τάσο Τριαντάφυλλο (6945154934).

Το «παρών» έδωσαν περισσότεροι από 150 φίλοι της ομάδας και ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο Υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνου Δημήτρης Λαχνιδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Θωμάς Κρεβετζάκης, Γιώργος Σκορδίλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Κοκολάκης, χορηγοί και υποστηρικτές. Η Μαίρη Λιονή ήταν απούσα  λόγω προβλήματος υγείας, τονίζοντας πως η Περιφέρεια είναι πάντα στο πλάι της ομάδας. Επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ταξίδευε και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, επισημαίνοντας όμως πως στηρίζει την προσπάθεια και φυσικά το πλάνο του γηπέδου.

Οι 3 άξονες και το γήπεδο

Άπαντες ευχαρίστησαν τον Κωστή Ζομπανάκη για την τεράστια προσφορά του στην ομάδα αυτά τα 12 χρόνια. Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Γιάννης Καλαϊτζάκης, αναλύοντας τους 3 άξονες της επόμενης μέρας.

Το σενάριο της Basket League απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος. Ακόμα και αν βρισκόταν, όμως, θα έπρεπε να έχει την ίδια φιλοσοφία με τον Κωστή Ζομπανάκη.

Ο 2ος… δρόμος είναι της Β’ Εθνικής, για την οποία απαιτούνται 180.000-200.000 ευρώ. Και το 3ο σενάριο «στέλνει» την ομάδα στο τοπικό πρωτάθλημα Κρήτης. Στην ΕΚΑΣΚ. Σενάριο που συνδέεται με διεύρυνση των ακαδημιών, με Εφήβους και προσθήκη 3-4 παιδιών με εμπειρία από την κατηγορία. Παράλληλα να διατηρηθεί ζωντανό το πλέγμα των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει η ομάδα σε κοινωνικό και εθελοντικό επίπεδο και παράλληλα να δοθεί βαρύτητα στην ανακατασκευή του γηπέδου. Μάλιστα ο Γιάννης Καλαϊτζάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι κάτι που χρειάζεται και κατά την ταπεινή μας γνώμη το οφείλει η πολιτεία στο Ρέθυμνο. Ανεξάρτητα αν η ομάδα θα παραμείνει στην Α1, θα παίξει στη Β’ Εθνική ή το τοπικό. Η πολιτεία οφείλει ένα γήπεδο στολίδι σε αυτήν την πόλη. Να δώσουμε βάση εκεί, έτσι ώστε μετά από 2-3 χρόνια και έχοντας διορθωθεί η κατάσταση στην οικονομία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε είτε με τον Κώστα Ζομπανάκη είτε με άλλους επενδυτές για να επιστρέψει η ομάδα στα μεγάλα «σαλόνια».

Ο Κώστας Ζομπανάκης δε φεύγει από το Ρέθυμνο. Οι επιχειρήσεις του είναι εδώ σε μεγάλο βαθμό, συνεχίζει, δραστηριοποιείται, έχει χτίσει κάποια πράγματα τα οποία θα συνεχιστούν και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για όλη αυτήν την προσπάθεια, την οποία με κόπο και χρήμα έχει χτίσει».

Γιώργης Μαρινάκης: «Το όνειρο του γηπέδου δεν το εγκαταλείπουμε»

Αφού αναφέρθηκε σε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πριν από 12 χρόνια, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου πέρασε… στο σήμερα: «Να τιμήσω την προσφορά του Κωστή Ζομπανάκη και να τονίσω πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με την τύχη του άλλου, επειδή μας αρέσει κάτι. Που δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή αν θα το δούμε στους αγωνιστικούς χώρους τους επόμενους μήνες, όπως δεν το είδαμε τους προηγούμενους λόγω της αβεβαιότητας με την υγειονομική βόμβα.

Πραγματικά έχω βαρεθεί να ακούω πολλαπλασιασμούς, και σε άλλες ομαδικές συνεγέρσεις του Ρεθύμνου που τάχα όλοι αγαπάνε κάτι, αλλά περιμένουν το κορόιδο να βγάλει το καβρό από την τρύπα».

Μετά από μία αναφορά στις προσωπικές του δικαστικές περιπέτειες επί εποχής ΕΑΡ, έκανε εκτενή αναφορά στο γηπεδικό. Ένα θέμα που «καίει» και τονίστηκε από τον Κωστή Ζομπανάκη ως ένας από τους λόγους απομάκρυνσής του.

«Φέτος η ομάδα έκανε μία πορεία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, γέμιζε και πλημμύριζε αυτό το γήπεδο που τάχα δεν μας φτάνει; Τα πράγματα μόνο με το μολύβι βγαίνουν. Και ότι έλεγαν οι Περιφερειάρχες και οι Πρωθυπουργοί, τα έλεγαν προ κορονοϊού. Δεν τα έλεγαν με αυτή τη τρομακτική κρίση που υπάρχει.

Όταν λοιπόν ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, μέσω του Υφυπουργού Αθλητισμού μου ζήτησε ‘’ποιό είναι το μεγάλο έργο που θες να κάνουμε στο Ρέθυμνο;’’. Και είναι τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου γραμμένα που είχα κόντρα επί αυτού. Είπα το 1.500.000 ευρώ να διατεθεί στο ‘’Μελίνα Μερκούρη’’. Ήρθε στο Ηράκλειο, το εξήγγειλε το ποσό, το εξήγγειλε ο κ. Βασιλειάδης και μετά με κάλεσε στην Αθήνα και μου είπε ‘’Κάναμε λάθος, δεν υπάρχουν τα λεφτά, μας ήρθαν 20 δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος και πρέπει να λεφτά να τα δώσουμε στους κλητήρες, μη μας κατάσχουν και τις περιουσίες μας’’.

Και έδωσε τότε 600.000 ευρώ και γίνονται τα γήπεδα Αμνάτου και Ρουστίκων και έδωσε και ο Δήμος 400.000 ευρώ για να κάνει τη δημοπρασία. Αυτά είναι τα νούμερα.

Το έργο που είπα μνημειώδες, πράγματι τις μελέτες είχε αναλάβει ένα μεγάλο γραφείο και προσωπικά το έχουμε επισκεφθεί προσωπικά με τον Σταύρο (σ.σ. Καπετανάκη) και τον Κωστή (σ.σ. Ζομπανάκη) και έχουμε μιλήσει και έχουμε λύσει και ενδιάμεσα θέματα. Πράγματι πολύ σοβαρό γραφείο που κάνει σοβαρή δουλειά.

Όμως, έχω μπροστά μου όλη την αλληλογραφία με διαβιβαστικά της υπηρεσίας. Παρατηρήσεις επί παρατηρήσεων μέχρι να καταλήξουμε 6 Φεβρουαρίου 2020, να πρέπει να γίνει η τελική νομιμοποίηση που οφείλει ο Δήμος να κάνει και που έγινε προχτές. Και ήδη έχω αναθέσει σε ένα άλλο μηχανικό να υπογράψει τη στατική μελέτη, γιατί το κράτος ενώ έχει πλήρη φάκελο αυτού του σταδίου και μπορώ να διαβεβαιώσω για την απόλυτη ασφάλειά του, δεν έκανε το κόπο να βγάλει ποτέ οικοδομική άδεια. Και πρέπει να τη βγάλουμε εμείς. Εμείς δεν κάνουμε τακτοποίηση, κάναμε νομιμοποίηση για να βγει η οικοδομική άδεια. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει καμία επέκταση.

Όπως επίσης και επειδή κάποιοι λένε για ναούς, έτσι ξεκίνησε και ο Κωστής αλλά μέχρι που προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, ότι εδώ δεν μπορεί να γίνει γήπεδο 4.000 θεατών. Δεν χωράει στις οικοδομικές γραμμές. Υπάρχει πρόβλημα με τις ρημοτομικές γραμμές. Το γήπεδο θα φτάσει στις 1800 θέσεις. Το παρακολουθώ το θέμα…

Πως θα επενδύσει κάποιος; Με τους 300 φιλάθλους; Υπάρχουν παραδείγματα με ιστορικές ομάδες που έχουν φαλιρίσει… Υπάρχουν και κάποιοι ιδεαλιστές, οραματιστές όπως ο Κωστής, οι Αγγελόπουλοι, ο Γιαννακόπουλος που από το περίσσεμα του χρήματός τους επενδύουν σε μια αγάπη που έχουν…

Η ομάδα δεν είναι του Ρεθύμνου, είναι εκείνου που έχει τις μετοχές. Είναι μία επιχείρηση που έχει ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης είπε σε μία δεδομένη στιγμή, δεν θα κρίνω αν ήταν η κατάλληλη ή η πιο ακατάλληλη, ότι εγώ δεν θέλω να ξοδέψω άλλα χρήματα. Είναι ξεκάθαρο και σεβαστό. Και όλοι του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αλλά μέχρι εκεί. Επίσης, δεν μας κληρονόμησε κάτι που είναι μικρό. Αφήνει μία πεντακάθαρη ομάδα.

Το όνειρο του γηπέδου δεν το εγκαταλείπουμε. Έχουμε προσλάβει ειδικό μηχανικό για να ολοκληρώσει και τις υπόλοιπες μελέτες για να πάμε στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Βεβαίως με τις μελέτες που είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα μας παραδώσει ο Κωστής. Να το εξελίξουμε. Αλλά δεν είναι προϋπολογισμός το 1.500.000 που σας είπα. Ξεπερνάει τα 3.000.000 το εγχείρημα αυτό. Και οι εποχές δεν είναι τέτοιες.

Όταν ο Αρναουτάκης έλεγε ‘’ναι ναι ναι’’ τότε στα εγκαίνια, του έλεγε το κράτος ότι θα πάρει 52.000.000. Φέτος του είπαν πως θα πάρει 15 εκατομμύρια από τα 52 και τελικά του έστειλαν 10.500.000. Καταλάβατε τις διαφορές;

Τιμώ τον Κωστή Ζομπανάκη για όλα αυτά που έκανε για το Ρέθυμνο. Το ταξίδι ήταν μεγάλο. Ήταν αξιοπρεπές και άφησε ένα αποτύπωμα σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα, πως μιλάμε για ένα απόλυτα υγιές σωματείο. Αλλά τώρα ο καπετάνιος είπε ‘’δεν θέλω να πληρώνω άλλο’’. Είναι η κατάλληλη στιγμή; Νομίζω, εν μέσω κορονοϊού, ήταν η χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να τύχει για αυτήν την απόφαση. Δεν θα κρίνω γιατί. Γιατί σε κανένα δεν μπορούμε να πούμε γιατί δεν βάζει άλλες 800.000. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κουμάντο σε ξένες τσέπες».