16 °C Rethymno, GR
24/02/2021

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ – ΞΑΝΑ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

ΓΓΑ-ΕΠΟ: «Παν μέτρον… υγειονομικόν»

Δεν συμπληρώθηκαν 24 ώρες από την… βούληση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να εισηγηθεί αναστολή των ομαδικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και η ΕΠΟ ακολούθησε κατά πόδας τις ανωτέρω βουλές της λαμβάνοντας ανάλογες αποφάσεις όπως, την αναστολή του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, του κυπέλλου Ελλάδας καθώς και της Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής των γυναικών. Αυτή ήταν η είδηση της τελευταίας μέρας…
Μοιραία πια, ποιόν προγραμματισμό μπορεί να κάνουν παράγοντες, προπονητές και αθλητές, όταν βρισκόμαστε άπαντες στο «μάτι του κυκλώνα» μιας πανδημίας; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που «βασανίζει» τους ανθρώπους του αθλητισμού.
Βλέπετε, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων αρχίζουν να γεμίσουν ασφυκτικά και, μπρος σ’ ένα ενδεχόμενο τύπου Ιταλίας του περασμένου Απριλίου-Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μια σχεδόν οριζόντια απόφαση στον αθλητισμό πλην των λιγκών εκείνων όπου οι σύλλογοι θα μπορούν να επιβάλλουν στα μέλη τους το μοριακό τεστ.

Στον «πάγο» και η Γ’ Εθνική
Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει χαρακτηριστικά… «Σε συνέχεια των εξαγγελιών της κυβέρνησης, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω του covid-19, η ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προβαίνει στην αναστολή διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της Γ’ Εθνικής κατηγορίας Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας Γυναικών καθώς και των αγώνων κυπέλλου Ελλάδας.
Επίσης αναστέλλονται όλα τα πρωταθλήματα αρμοδιότητας και ευθύνης των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων όλης της χώρας.»

…Και τυπικά αναστολή στο τοπικό
Φυσικά, λίγες ώρες πριν, η ΕΠΟ είχε ζητήσει ως πάγια εντολή από τις ΕΠΣ της χώρας να αναστείλουν όλα τα πρωταθλήματά τους… Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι δεν σταματούν οι αθλοπαιδιές. Οι προπονήσεις συνεχίζονται, όχι οι φιλικοί, πολλώ δε μάλλον οι επίσημοι αγώνες. «Με το παρόν μήνυμα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αναστέλλονται όλα τα τοπικά πρωταθλήματα ΕΠΣ ( Επίσημοι και Φιλικοί αγώνες) μέχρι νεωτέρας και επιτρέπονται μόνο προπονήσεις τηρώντας αυστηρά τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα όπως αυτά περιγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.»

Αβεβαιότητα στη Football League
Μέσα στην αβεβαιότητα και την αναμονή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε και την εκπρόσωπο του Ρεθύμνου στη Football League, ΠΑΕ Επισκοπή.
Στη λίγκα δεν έχει υπάρξει απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα (σίγουρα δεν θα ξεκινήσει στην ορισθείσα ημερομηνία, 7 Νοεμβρίου) αφού υπάρχει οικονομικό θέμα με την ΕΡΤ (το πόσα χρήματα δηλαδή θα καταβάλλει στις ΠΑΕ) αλλά και τι θα γίνει με το υγειονομικό πρωτόκολλο καθώς το ποσό που χρειάζεται για τα τεστ κάθε ομάδα είναι κυριολεκτικά «αβάσταχτο».

Τα μέτρα πρόληψης στην περιφέρεια Κρήτης
Η ΓΓΑ χθες, απέστειλε σχετικό mail προς όλους αρμόδιους φορείς όπου ενημερώνει –ανάλογα το επίπεδο που βρίσκεται κάθε νομός ή περιφέρεια- το ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν προκειμένου να γυμνάζονται οι αθλητές, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Η απόφαση ήταν κοινή και ήρθε τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «ανάγκη ενίσχυσης των ισχυόντων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19, λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας»:

Α. Επίπεδο επιτήρησης (κίτρινο):

• Οι προπονήσεις και οι αγώνες διεξάγονται χωρίς θεατές.

• Μειώνεται στο 75% ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων ανά εγκατάσταση, σύμφωνα με τους Όρους Λειτουργίας Αθλητικών, Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων και Κολυμβητηρίων και τον σχετικό πίνακα με τον μέγιστο αριθμό αθλουμένων ανά εγκατάσταση (φωτό).
• Οι αγώνες εντός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπονται μόνο με την παρουσία των απαραίτητων συντελεστών των αγώνων.

• Οι αγώνες εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπονται με όριο πενήντα (50) συμμετεχόντων στις αγωνιστικές διαδικασίες.

• Αναστέλλονται οι επίσημοι και φιλικοί αγώνες σε όλες τις κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων, εξαιρουμένων των αγώνων ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών που δεν έχουν ανασταλεί. Οι προπονήσεις επιτρέπονται.

• Κατά τη διάρκεια της άθλησης δεν απαιτείται η χρήση μάσκας

• Περαιτέρω οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/component/content/article/278covid/2981-covid19-sports).

Β. Επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο):
• Αναστέλλονται οι δραστηριότητες σε αθλητικές εγκαταστάσεις.
• Αναστέλλονται κάθε είδους αθλητικές εκδηλώσεις μαζικού, εναλλακτικού, πνευματικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
• Επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και άθληση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή).

Εξαιρούνται της αναστολής:
• η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες των ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (SuperLeague 1) και στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (BasketLeague), χωρίς την παρουσία θεατών και των οποίων οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια,
• οι ευρωπαϊκοί αγώνες (ChampionsLeague, EuropaLeague, Euroleague, BCL), σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague και FIBA,
• η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούν αθλητικά σωματεία και όμιλοι οι οποίοι διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, αποκλειστικά και μόνο για ατομική χρήση, χωρίς προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, στα ακόλουθα ατομικά αθλήματα:
• αντισφαίριση,
• σκοποβολή,
• τοξοβολία,
• ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα),
• κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα),
• κανόε καγιάκ,
• θαλάσσιο σκι,
• ποδηλασία,
• γκολφ,
• ιππασία,
• μηχανοκίνητος αθλητισμός,
• αθλήματα βουνού,
• η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο.
• Περαιτέρω οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
(https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports).


Επισημαίνεται ότι εξετάζονται, επιπλέον, η δυνατότητα για:

• χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους θα αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας και για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα,

• κατ’ εξαίρεση λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες ομάδων που μετέχουν στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες κι άλλων ομαδικών αθλημάτων, πέραν του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (SuperLeague 1) και του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (BasketLeague), χωρίς την παρουσία θεατών και των οποίων οι ομάδες θα ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για covid-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.