17 °C Rethymno, GR
22/04/2021

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ "ΠΑΓΩΣΕ" ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ...

ΕΡΕΥΝΑ: Μια βόλτα στα γήπεδα

-Μέρος Α'

Ο κορονοϊός φαίνεται πως ξανακερδίζει έδαφος, όχι τόσο στο ιικό του φορτίο που, έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλο κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, όσο στο γεγονός ότι συνεχίζει υπό την απειλή του να κρατάει τον αθλούμενο κόσμο μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ίσως όμως είναι μια ευκαιρία κι αυτή, ιδίως τώρα που οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι κλειστές, να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστικό η πολιτεία και να εισβάλει σ’ αυτές βελτιώνοντάς της, καλλωπίζοντας της με τρόπο τέτοιο που η επόμενη μέρα σ’ αυτό το σαφώς πιο αισιόδοξο 2021 να βρει τα αθλούμενα νιάτα αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία αθλούμενους να εισέρχονται σε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις.
Στο Ρέθυμνο η προσπάθεια έχει ξεκινήσει σε διάφορους τόπους κυρίως όσον αφορά τους ποδοσφαιρικούς χώρους. Περιφέρεια και δήμοι στο νομό συνεργάζονται σε καλό βαθμό.
Ολα όμως όπως όλοι καλά γνωρίζουν, κινητοποιούνται σε γοργούς ρυθμούς χάριν στην ιδιωτική πρωτοβουλία (παράγοντες , σωματεία κλπ).
Έχει ενδιαφέρον να δούμε τί φτιάχνεται που, ποιές είναι οι προοπτικές και φυσικά σε τί ρυθμό τρέχουν αυτά τα έργα εν καιρώ πανδημίας…


Γήπεδο Περάματος

Το γήπεδο Περάματος επλήγη με τον βαναυσότερο τρόπο από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου. Το γήπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς. Η κινητοποίηση του υφυπουργού αθλητισμού κ. Αυγενάκη ήταν άμεση όμως εδώ και δύο μήνες, αλήθεια είναι ότι, δεν έχει κουνήσει ούτε πέτρα.
Είναι βέβαια ότι ο δήμαρχος κ. Κόκκινος θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για την βελτίωση των έργων (το πιο μεγάλο είναι αυτό του χτισίματος ενός τοιχίου στην πλευρά του ποταμού για να μην υπάρξει ανάλογη κατάσταση).
Είναι επίσης βέβαιο ότι το γήπεδο είναι πολύ δύσκολο να προλάβει να ανοίξει στις αρχές της επόμενης σεζόν 2021-22. Οι παράγοντες που ζούσαν στο γήπεδο καθημερινά, έχουν κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να περισώσουν περουσιακά στοιχεία των ομάδων αλλά και να καθαριστεί εσωτερικά (αποδυτήρια, κυλικεία κ.α.) το γήπεδο.

Γήπεδο Γερανίου
Το γήπεδο Γερανίου δεν άνοιξε στη σεζόν 2020-21. Έχει κλείσει προκειμένου να γίνει η αντικατάσταση χλοοτάπητα. Εδώ η δουλειά γίνεται σε βάθος. Η κατασκευάστρια εταιρεία, δούλεψε πολύ προκειμένου να φτιάξει το υπέδαφος με τις κατάλληλες προσθήκες (επίστρωση άμμου, χαλικιού, αποστραγγιστικό κλπ).
Μάλιστα το γήπεδο έχει… σηκωθεί περί τους 40 πόντους ενώ τώρα οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο του μπαζώματος. Φυσικά και θα δοθούν οι κατάλληλες κλίσεις τις επόμενες μέρες ενώ εφόσον σταθεί σύμμαχος ο καιρός, η τοποθέτηση του χλοοτάπητα μπορεί να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα ή και 10 μέρες.

Γήπεδο Λιβαδίων
Στο γήπεδο Λιβαδίων που είναι σχετικά καινούρια γηπεδική εγκατάσταση, είναι σημαντικό να αναφέρουμε σύμφωνα με πληροφορίες ότι μέσω της Περιφέρειας ο δήμος θα έχει στα χέρια του ένα κονδύλι περί τα 120.000 ευρώ.
Αυτό το ποσόν αναμένεται να διατεθεί προκειμένου να τοποθετηθεί σκέπαστρο στην υπάρχουσα κερκίδα, να γίνει βελτίωση της υπάρχουσας περίφραξης και φυσικά να γίνει και η απαραίτητη συντήρηση του γηπέδου με τη διασπορά νέου καουτσούκ στον πλαστικό χλοοτάπητα.

Γήπεδο Φουρφουρά «Μιχάλης Μαράκης»
Και στο γήπεδο του Φουρφουρά, οι βελτιώσεις που αναμένονται μοιάζουν πιο χρήσιμες από ποτέ. Μετά από τον ηλεκτροφωτισμό που είναι εξαιρετικός, ο δήμος φαίνεται να εξασφαλίζει μέσω της Περιφέρειας της Κρήτης ένα ποσό γύρω στα 450.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στην αντικατάσταση του χλοοτάπητα, στην τοποθέτηση κουλουάρ περιφερειακά του ποδοσφαιρικού χώρου τριών ή τεσσάρων λουρίδων (άγνωστη ωστόσο παραμένει η έκταση των μέτρων σε μήκος).
Επίσης μία σκέψη ήταν, αρχικά να μεταφερθεί η κερκίδα δίπλα ή ανάμεσα στους πάγκους όμως το πιο πιθανό είναι να παραμείνει ως έχει και να τοποθετηθεί σκέπαστρο.
Τέλος, βασικό και εξίσου σημαντικό είναι το γκρέμισμα του κυλικείου, ίσως και των αποδυτηρίων προκειμένου να ανεγερθούν σύγχρονα κτίρια.

Γήπεδο Σπηλίου
Στο γήπεδο Σπηλίου τα έργα είχαν τρέξει εδώ και κάμποσο καιρό. Η ομάδα είχε βγει από το… σπίτι της μήνες. Τώρα όμως φαίνεται πως έφτασε ο καιρός για να επαναστεγαστεί και να νιώσει και πάλι οικεία.
Τα έργα βρίσκονται στο ακροτελεύτιο στάδιό τους. Υπενθυμίζουμε ότι έγινε αντικατάσταση του παλιού φθαρμένου πλαστικού χλοοτάπητα ενώ τοποθετήθηκε νέα μεγάλη περίφραξη. Αυτές τις μέρες στρώνουν το καουτσούκ και δεν αποκλείεται την άλλη εβδομάδα η εταιρεία να παραδώσει το γήπεδο.
Τα τελευταία νέα ωστόσο είναι επίσης κι αυτά ευχάριστα. Ο δήμαρχος κ. Ταταράκης σε συνεργασία με τον ΑΟ Σπηλίου μελετούν πως θα μπορέσουν να ανακαινίσουν τα αποδυτήρια ενώ αλλαγές προς το καλύτερο θα έχουμε και με την υπάρχουσα κερκίδα που βρίσκεται στο πέταλο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι υπερυψωμένη ενώ θα τοποθετηθεί και σκέπαστρο.