27 °C Rethymno, GR
09/07/2020

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Γιατί ερευνάται η πιθανή σχέση εξαφάνισης Αλβανού με την απαγωγή Λεμπιδάκη

Ο 26χρονος Martin Ndoj χάθηκε μυστηριωδώς από το Φραγκοκάστελλο την περίοδο που εκτιμάται ότι ο επιχειρηματίας εκρατείτο όμηρος σε κρησφύγετο στα Σφακιά

Η εξαφάνιση ενός νεαρού Αλβανού από το Φραγκοκάστελλο Σφακίων, το καλοκαίρι του 2017, ερευνάται μήπως έχει σχέση με την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Η έρευνα για συσχετισμό των δυο υποθέσεων, τόσο αστυνομική όσο και δικαστική, την οποία αποκάλυψε με νέο δημοσίευμα της χθες η εφημερίδα «Βήμα», φέρεται να ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ολοκληρωθεί.

Από τις αστυνομικές αρχές της Κρήτης ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται το ρεπορτάζ του «Βήματος», ωστόσο φέρονται ενοχλημένες οι υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με την έρευνα, για τη διαρροή πληροφοριών των τελευταίων ημερών σχετικά με τις εν εξελίξει νέες έρευνες που αφορούν την απαγωγή του 54χρονου Ηρακλειώτη επιχειρηματία και την εμπλοκή νέων ατόμων.

Η προσπάθεια που γίνεται εδώ και μήνες τόσο από την υπηρεσία οργανωμένου εγκλήματος που εδρεύει στο Ηράκλειο, όσο και από την Ασφάλεια Χανίων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να σχετίζεται η εξαφάνιση του νεαρού Αλβανού με την απαγωγή, δεν γίνεται τυχαία. Φαίνεται πως οι αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και οι δικαστικές, κάποια στοιχεία έχουν υπόψη τους. Ταυτοποίηση αποτυπωμάτων; Κάποια πληροφορία; Ή κάποια μαρτυρική κατάθεση; Όποια κι αν είναι τα στοιχεία αυτά εξετάζονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Ο 26χρονος Αλβανός, Martin Ndoj, ζούσε και εργαζόταν στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων και συγκατοικούσε με κάποιον ομοεθνή του. Είχε συχνή επικοινωνία με τον αδελφό του, Augustin, ο οποίος ζει στη Γερμανία. Η επικοινωνία αυτή σταμάτησε αιφνιδιαστικά κάπου ανάμεσα στα μέσα Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017. Στις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις που του έκανε δεν απαντούσε. Γεγονός που τον ανησύχησε και τηλεφώνησε στον συγκάτοικο του ρωτώντας για τον αδελφό του. Ο ομοεθνής φέρεται να δήλωσε άγνοια για την τύχη του, κάτι που ανησύχησε ακόμα περισσότερο τον αδελφό του. Σε επόμενες επικοινωνίες και πάλι με τον συγκάτοικο οι αντιφατικές απαντήσεις που του έδινε σε ερωτήματα δεν τον ικανοποιούσαν.

Με καθυστέρηση μηνών, τον Απρίλιο του 2019, ο αδελφός του Αλβανού που εργαζόταν στο Φραγκοκάστελλο ταξίδεψε από τη Γερμανία στην Κρήτη για να τον αναζητήσει. Πήγε στο Φραγκοκάστελλο, βρήκε τον συγκάτοικο του, ρώτησε για την τύχη του αδελφού του αλλά απαντήσεις δεν πήρε τέτοιες που να τον οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα. Τότε μετέβη στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων όπου και δήλωσε την εξαφάνιση του.

Αναζητώντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες στράφηκε ξανά στον συγκάτοικο του αδελφού του. Ο οποίος του απάντησε πως είχε συλληφθεί στο Ρέθυμνο από την αστυνομία. Στην ερώτηση που είναι τα προσωπικά του αντικείμενα ο ομοεθνής του ανέφερε πως τα πέταξε στα σκουπίδια.

Η αναζήτηση πληροφοριών από την αστυνομία του Ρεθύμνου όπου στράφηκε αμέσως μετά ήταν άκαρπες. Αφού σύλληψη ατόμου με τα στοιχεία του αδελφού του δεν είχε γίνει.

 

Πως η εξαφάνιση οδήγησε στην υποψία και στη νέα έρευνα

Τον Ιούλιο του 2019 κι αφού δεν είχε κανένα στοιχείο πλέον για την τύχη του αδελφού του, Martin, ύστερα και από την εξαφάνιση όλων των προσωπικών αντικειμένων του αγνοούμενου από το σπίτι του Φραγκοκάστελου όπου διέμενε, ο Augustin Ndoj επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Ρεθύμνου, στον οποίο υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά του ομοεθνή συγκατοίκου κατηγορώντας τον ότι έχει δολοφονήσει τον αδελφό του.

Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα Χανίων προκειμένου να συσχετιστεί με τη  δικογραφία για την εξαφάνιση, καθώς αφορούσε το ίδιο πρόσωπο.

Είναι άγνωστο αν στη μηνυτήρια αναφορά για δολοφονία του αγνοούμενου από τον συγκάτοικο του ο καταγγέλλων είχε κάποιες ενδείξεις ή μόνο υποψίες. Όμως από τότε και ύστερα αρχίζει μια πιο βαθιά έρευνα για την τύχη του αγνοούμενου Αλβανού, στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν αρκετά άτομα να καταθέσουν, έγιναν κατ’ οίκον έρευνες, ζητήθηκαν περαιτέρω πληροφορίες και εξηγήσεις από τον συγκάτοικο του.

Οι πληροφορίες των «Ρ.Ν.» λένε ότι σε αυτό το στάδιο οι αστυνομικές αρχές βρήκαν κάποια στοιχεία που τους οδήγησαν προς την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Σε συνδυασμό με μια πληροφορία που έδωσε ο αδελφός του, σύμφωνα με την οποία ο αγνοούμενος σε ένα από τα τελευταία τηλεφωνήματα που είχε μαζί του ανέφερε ότι «θα ασχοληθεί με μια καλή δουλειά» που του προσφέρθηκε και με δεδομένο ότι η εξαφάνιση του χρονικά συμπίπτει με την περίοδο που κατά τις αστυνομικές αρχές ο απαχθείς επιχειρηματίας εκρατείτο σε κρησφύγετο στα Σφακιά, σε τόπο κοντινό με το Φραγκοκάστελλο, ενίσχυσε τις υποψίες των αστυνομικών αρχών για πιθανή σχέση με την πολύκροτη υπόθεση. Για τον λόγο αυτό μάλιστα όποια νεώτερα στοιχεία συνέλεξαν οι αστυνομικές υπηρεσίες τα διαβίβασαν στον ανακριτή Ηρακλείου, ο οποίος έχει «χρεωθεί» τον φάκελο της υπόθεσης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Κατά πόσον τα στοιχεία αυτά είναι ισχυρά και θα οδηγήσουν στη σχέση των δυο υποθέσεων ή απλά μια σύμπτωση χρονική είναι αυτή που έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον και τις έρευνες αστυνομικών και δικαστικών αρχών μένει να φανεί στο προσεχές μέλλον.

Το δεδομένο είναι ότι ο Martin Ndoj, 26 ετών το 2017, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς περί τον Αύγουστο του 2017 από το Φραγκοκάστελλο όπου διέμενε. Έκτοτε κανένα ίχνος ζωής του δεν έχει εντοπιστεί. Αυτό ενδυναμώνει τις υποψίες να έχει δολοφονηθεί. Γνώριζε κάτι για την υπόθεση της απαγωγής και κάποιοι θέλησαν να του κλείσουν το στόμα; Ένα ερώτημα γρίφος που κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα βρεθεί η λύση του.